Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.0k vizualizari

Dar comparativ cu masa unui atom de oxigen sau un atom de carbon? Practic ce înseamnă o masă de 125 - 126 GeV/c2 pe înţelesul tuturor?

Junior (925 puncte) in categoria Fizica
1 0

Găsiți și pe Scientia două articole care se referă la problema pe care ați pus-o:

http://www.scientia.ro/blog-adrian-buzatu/1934-sa-intelegem-electron-voltul.html și

http://www.scientia.ro/blog-adrian-buzatu/1963-electron-voltul-si-masa-particulelor-elementare.html

Sunt și explicații despre masa particulei descoperite la LHC care, de fapt, e mai mare și decât masa atomului de hidrogen, și decât cea a atomului de oxigen, așa cum se vede și din tabelul postat de mihai.

0 0
Multumesc frumos pentru raspuns! Intre timp am citit respectivele articole de pe scientia si am inteles ca am pus intrebarea putin gresit. Am cautat sa inteleg logica explicatiilor din articolul scris de domnul Adrian Buzatu, dar sincer nu simt ca am inteles suficient de bine cum anume se poate ca un boson higgs sa aiba o masa de aproximativ 120 de ori mai mare decat masa unui intreg atom de hidrogen. Mi-ar fi placut ca respectivul articol sa trateze mai in profunzime acest paradox al celei mai mici particule elementare care este defapt cea mai mare. Daca ai putea sa ma luminezi cumva asupra acestui paradox as aprecia foarte mult interventia. As mai vrea sa intreb, exista cumva informatii oficiale, sau se poate cumva deduce cati bosoni higgs se gasesc intr-un atom de hidrogen, oxigen, etc.?
2 0
În articolul lui Adrian Buzatu se menționează că acest aparent paradox apare ca un efect al relației dintre energia și timpul de viață al unei particule. Această relație este o altă formă de exprimare a principiului de incertitudine.

Matematic, ea e o inegalitate între 2 variabile conjugate, care spune că produsul abaterilor standard ale acestora e mai mare decât o constantă nenulă.

Fizic ar însemna că legile conservării sunt încălcate pentru durate de viață ale particulelor suficient de scurte asfel încât Universul să nu aibă timp să bage de seamă, ca să zic aşa.

În literatura de popularizare se vorbeşte despre bosonul lui Higgs ca despre o particulă care dă masă altor particule. În realitate interacţiunea dintre câmpurile asociate celorlalte particule şi câmpul Higgs duce la apariţia masei. Bosonul cu pricina este o excitaţie a câmpului Higgs. El este important de găsit experimental pentru că astfel se probează existența câmpului Higgs prezis teoretic.

Printre altele să observăm că fizica cuantică conferă conceptului de câmp o poziție mai fundamentală decât celui de particulă. Tehnic vorbind, funcția de undă a particulei este o soluție a ecuației câmpului. Un câmp cu valoare zero într-o regiune din spațiu nu poate interacționa nici cu el însuși nici cu alte cîmpuri și acolo nu poate exista o particulă asociată acestuia.

Bosonii lui Higgs nu stau în protoni ca stafidele în cozonac. Câmpul Higgs este însă prezent peste tot (valoarea medie, sau așteptată, în vid, este nenulă) și, așa cum am spus mai sus, el are fluctuații cuantice, sau excitații de durată foarte scurtă numite și particule virtuale.

Teoriile acestea nu sunt nici simple și cu atăt mai puțin intuitive. Ele nu se supun exigențelor bunului nostru simț sau prejudecăților noastre. Singurele criterii de evaluare a lor sunt forța de prezicere și confirmările experimentale.

Indiferent de cum vrem noi să arate, Natura este... naturală la nivel fundamental, iar modelele noastre, între care cel științific, sunt abstracte, incomplete și aproximative.

Ca să-l parafrazez pe Churchill, modelul științific, pe care ni-l impune realitatea pe care o observăm, are multe lipsuri dar nu există altul mai bun.
0 0

Puiu, îţi mulţumesc frumos încă o dată pentru intervenţie! Acum a devenit ceva mai clară logica acestui "paradox" şi sunt ceva mai bine lămurit în ceea ce priveşte câmpul Higgs.

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri

Electron-voltul este o unitate de măsură a energiei egală ca valoare cu lucrul mecanic efectuat de un electron când se deplasează între două puncte între care este o tensiune de 1 volt.

Din relaţia  putem scrie masa în unităţi de energie:

 

unde exprimăm energia în electroni-volţi.

În tabelul de mai jos găsim masa bosonului Higgs comparată cu masa atomică a celorlalte elemente chimice.

Novice (287 puncte)
0 0
@Mihai iti multumesc pentru raspuns, am inceput sa inteleg ce inseamna Gev/c2, dar nu prea inteleg paradoxul masei bosonului higgs mai mare decat masa unui atom.
...