Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
2.2k vizualizari

Cîte molecule de apă de cristalizare există în clorura de sodiu cristalizată? Mă refer la sarea folosită în mod obișnuit pentru consum ca sare de masă.

Întreb pentru că vreau să calculez cîte grame de sodiu se găsesc în 100 g de sare. Pe internet găsesc astfel de calcule, dar toate consideră că sarea este anhidră, deci rezultatul iese de circa 39 g. Dacă însă e valabilă informația pe care o găsesc undeva că formula sării de masă e NaCl·2H2O, deci cu două molecule de apă la fiecare moleculă de NaCl, atunci rezultatul se schimbă și ies numai vreo 24 g de sodiu la 100 g de sare.

Îmi amintesc că în școală ni s-a spus că sarea de masă e un hidrat (conține apă de cristalizare) și că dacă
o încălzim apa de cristalizare iese. Însă nu sînt foarte sigur că era vorba de NaCl și nu de altceva. Aș putea face experimentul, dar pun mai întîi întrebarea aici.

Expert (12.9k puncte) in categoria Chimie

2 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri

Salut !

 

M-am uitat un pic pe net, iata parerea mea:

 

1. Spre deosebire de alte substante cristaline care formeaza si hidrati (prin rearanjarea atomilor din cristal - rezultand o cu totul alta forma cristalina fata de cristalul anhidric), initial nu am gasit date cum ca NaCl s-ar comporta similar (se pare ca reteaua de atomi de Na si Cl este atat de compacta incat nu lasa loc moleculelor de apa). Iata de pilda aici in pagina 2 avem un tabel cu diverse saruri care formeaza hidrati iar NaCl nu figureaza printre ele: http://www.stemfye.org/ids/hydrate_lab.pdf 

 

2. In cele din urma am gasit formula pe care o invoca Adi (NaCl*2H2O) sub denumirea de hidrohalit, apoi am gasit si explicatia pentru care unele surse nu o dau ca hidrat: nu este un hidrat tipic, moleculele de apa si NaCl formand straturi consecutive, in plus se formeaza numai sub 0 grade iar peste 0C  "transpira" apa, virand in halit comun (NaCl) !

https://www.uwgb.edu/dutchs/Petrology/Hydrohalite%20Structure.HTM

 

3. In concluzie, sarea de masa este formata din cristale de NaCl anhidrice ! Pe de alta parte, in mod cert sarea de masa contine o cantitate substantiala de apa, dar eu cred ca este concentrata pe suprafata miliardelor de cristale de NaCl, cunoscand puternica atractie a ionilor celor doua substante.

Asa incat, nu cred ca putem corobora datele experimentale cu formula chimica.

Senior (8.7k puncte)
0 0
Mulțumesc!

Îmi dau seama acum că am ținut minte greșit ce mi s-a spus în școală (sau poate mi s-a spus greșit). În plus n-aș fi putut obține mare lucru încercînd experimentul, pentru că într-adevăr sarea e hidrofilă și deci aș fi constatat că prin încălzire pierde din masă, dar nu pentru că iese apa de cristalizare, ci pentru că se evaporă apa lipită pe cristale.

Problema e cu atît mai mare aici în Japonia, și mai ales vara, cînd e foarte mare umezeală, uneori peste 80%. De altfel în Japonia sarea se vinde de obicei ușor umedă, mai ales cea pentru gătit. Iar dacă pe cea uscată o ții cîteva zile pe o farfurioară în cameră se umezește și ea. Uneori sînt nevoit să cumpăr sare umedă și s-o usuc eu sau să usuc din nou sarea pe care am cumpărat-o uscată dar s-a umezit între timp. Uscarea o fac punînd sarea pe o tavă în cuptor la circa 100°C cîteva zeci de minute. Necazul e că am nevoie să fac asta mai ales vara, cînd nu prea am chef să folosesc cuptorul.
0 0
$ AdiJapan : Cultura mea generală s-a îmbogăţit - deci pe lîngă problemele pe care le are ( reactoare nucleare-dacă mai sînt, tratatul ASEAN, insule disputate cu altă ţară, yakuza, etc.) toată Japonia stă şi usucă sarea, că doar nu sînteţi singurul care face acest lucru.
1 0
Ba s-ar putea să fiu singurul. Japonezii consideră că sarea lor umedă produsă din apa de mare e cea obișnuită, iar sarea noastră uscată de salină li se pare o chestie exotică, occidentală, un moft. Așa că ei nu stau să-și usuce sarea, ci o folosesc așa cum e. Și eu o folosesc tot umedă la gătit, cînd n-am alta, dar pentru pus în solniță la masă asta udă are dezavantajul că nu se poate presăra ușor. Iar cea uscată are dezavantajul că dacă n-ai o solniță ermetică în cîteva zile trebui s-o usuci din nou. Ceea ce înseamnă, prin deducție, că am avut grijă să-mi cumpăr o solniță care se închide ermetic.
0 0
Na Cl este anhidru dar hidrofil, spre deosebire de sulfatul de Cupru care trebuie incalzit la temperaturi foarte mari/calcinat, pentru a se deshidrata. Ai incercat in cuptorul cu microunde?. Aparent ar trebui sa dureze mult mai putin si sa degaje mult mai putina caldura.
0 0
Daca solnita nu este metalica, o poti introduce deschisa si in cuptorul cu microunde fara grija daca sarea de pe o farfurie introdusa in acel cuptor se comporta "civilizat", (nu face scantei).
0 plusuri 0 minusuri
Clorura de sodiu cristalizeaza fara apa. Daca umiditatea relativa a aerului depaseste valoarea de 75%, pe suprafata cristalelor se formeaza o pelicula de solutie saturata cu concentratia corespunzatoare temperaturii.
Junior (817 puncte)
...