Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
2.0k vizualizari
Intrebarea poate parea ciudata si se adreseaza,in general, evolutionostilor.Nelamurirea mea, se refera la faptul ca ,  pasarile, reptilele, pestii, batracienii, depun ouale intr-un timp destul de scurt, dupa care isi pot continua activitatea de procurare a hranei si alte activitati.In cazul pasarilor, exista perioada de clocire, destul de scurta in comparatie cu gestatia(parca asa se spune) mamiferelor.Scopul intrebarii este acela de a afla "beneficiile" nasterii de pui vii.Imi cer scuze daca limbajul folosit nu este chiar stiintific!
Junior (820 puncte) in categoria Biologie

4 Raspunsuri

4 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Salut ! Nu, intrebarea nu este ciudata deloc, este chiar clasica.

 

- Intai de toate, sa demontam prejudecata (larg intalnita pe net) cum ca viviparele sunt superioare evolutionist oviparelor. Am mai spus-o, in termeni evolutionisti, toate vietuitoarele SUNT LA FEL DE EVOLUATE, reprezinta stadiile contemporane ale liniilor evolutioniste. Din motive de adaptare la mediu, unele dintre vietuitoare "prefera" sa fie ovipare (majoritatea) iar altele vivipare, cu cauze in biotopul lor specific.

 

- Pe de alta parte, este adevarat ca viviparele au evoluat din ovipare (dar cum ziceam, nu inseamna ca reprezinta o solutie superioara). Privind natura, vedem ca au fost incercate si aplicate felurite solutii: mamifere care fac oua ( 5 specii de monotreme), pesti care nasc pui vii (genul Poecillae - guppy, etc) reptile care nasc pui vii, pui eclozati pastrati in corpul tatalui (calut de mare), etc.

 

Presiunile evolutioniste spre viviparitate in cazul anumitor specii sunt legate de (nelimitativ):

  • modul de fecundare (intern sau extern);
  • alimentarea embrionului (la randul ei legata de viteza de dezvoltare, complexitatea embrionului, stadiul dezvoltarii la nastere, etc)
  • protectia embrionului (in corpul mamei), inclusiv homeotermia
  • posibilitatea retentiei eclozarii (pentru conditii favorabile)
  • maximizarea numarului de urmasi (se stie ca unele ovipare fac si sute de oua la o singura tura)
  • posibilitatea ingrijirii si protectiei urmasilor dupa eclozare/nastere

 

Dintre toate acestea, biologii afirma ca determinant pentru saltul de la ovipar la vivipar a fost factorul (homeo)termic: scaderea temperaturii medii pe glob a fost factorul de presiune principal spre viviparitate - in tandem cu aparitia fiintelor cu sange cald.

Senior (8.7k puncte)
0 0
Evoluţia nu este un proces intenţional, nu urmăreşte un anumit scop. În plus lucrează cu materialul clientului. De asta este evoluţie şi nu involuţie. De fapt dinozaurienii proveniţi din amfibienii şi peştii arhaici aveau mai multe soluţii de reproducere, unii dintre ei folosind pentru asta şi fecundarea ouălelor în corpul mamei şi purtarea lor până la o naştere convenabilă. De altfel şi acum mai sunt încă specii de peşti şi amfibieni ce nasc pui vii. Astfel au apărut mamiferele ancestrale ca specie de dinozaurieni ce năşteau pui vii hrăniţi cu lapte dar şi alţi dinozaurieni acoperiţi cu pene şi producători de ouă, actualii urmaşi fiind păsările, inclusiv pinguinii. Pinguinii au deja un sistem de reproducere mult prea complex pentru a mai "căuta" evolutiv o altă soluţie. Posibil ca în timp unii dintre ei să dezvolte un fel de marsupiu (evoluţie convergentă), dar în nici un caz naştere de pui vii.

3 plusuri 0 minusuri
Cand ai un creier mare comparativ cu restul corpului (cum e cazul mamiferelor) ar fi complicat sa te dezvolti intr-un ou - consumul metabolic e prea mare ca sa ajunga un ou, destul de mic cat sa incapa intr-o femela si sa iasa printr-un orificiu. Pe de alta parte ouale sunt mai vulnerabile decat un fetus dezvoltat intern.

Desi ideea generala e ca doar mamiferele nasc pui vii, exista si reptile care fac asta (cateva specii de soparle si serpi), si pesti (specii de rechini) - e drept, de obicei e vorba tot de oua dar eclozate intern. La fel exista si mamifere ce depun oua.
Experimentat (2.6k puncte)
0 0
Multumesc pentru raspuns!Intr-adevar, am vazut pesti care nasc pui vii, nu stiu cum se numeau, la un prieten acum vreo 15 ani.
7 plusuri 0 minusuri
Cineva cu ceva cunostinte de biologie comparata ar avea multe lucruri interesante de spus.

Imi vin in minte cateva posibile aspecte:

- mentinerea puiului in interiorul corpului mamei ii asigura o variatie minima a temperaturii, umiditatii si homeostaziei in general, astfel pare a fi mai "sigur" si mai independent de mediul extern.  de asemenea il apara de pradatori.  

- in corpul mamei, prin intermediul placentei trece o mai mare diversitate de factori nutritivi, hormoni, vitamine etc, permitand constituirea de sisteme mai complexe; in ou este o combinatie redusa de elemente nutritive fata de un organism adult (asta banuiesc...n-am masurat).

- poate exista un raport intre complexitatea organismului (cand spun asta ma refer la numarul si cantitatea tesuturilor specializate - de ex. branhii vs. plamani) si timpul necesar formarii structurilor anatomice pana la un stadiu autonom functional. oul pe timp indelungat ar fi supus fluctuatiilor mari mediului, cat dureaza un anotimp sau pana cand apar migratii sau alte comportamente care nu mai permit clocirea si probabil ca un sistem nervos cu toate compartimentele, partial mielinizat, calcificarea unui schelet osos rezistent deplasarilor terestre si sustinerii masei corpului, sistem digestiv cu glande anexe, glande endocrine si alte etape de maturizare necesita timp si conditii prielnice pe care un ou nu prea le poate furniza.

- in timpul dezvoltarii intrauterine apar mai multe reziduuri care sunt eliminate in lichidul amniotic dar si filtrate prin placenta, pe cand in ou s-ar acumula prea multe toxine deoarece nu se elimina.

- in acelasi timp organismele care nasc pui vii au mai putini urmasi decat cele care depun oua. mai ales daca ne gandim la mamifere fata de  pesti si amfibieni.

- concurenta pare a fi mai mare la depunatoarele de oua, dar si concurentii sunt mai numerosi. materia schimbata de un banc de pesti echivaleaza poate cantitativ cu meniul unei maimute. materia organica se afla intr-un echilibru dinamic in care fiecare specie are rolul sau. perioada de dezvoltare este proportionala cu durata de viata. nu mereu, mi-am amintit de broastele testoase. am putea interpune ritmul metabolic intre perioada necesara formarii unui organism si durata de viata.

- diviziune --spori --inmugurire --oua --pui vii--

1. presupunem ca ritmul metabolic(Q) (consum de oxigen / gram de tesut /minut) este invers proportional cu durata de viata(T).  

2. luam in calcul dimensiunea organismului(M) adult si perioada necesara dezvoltarii organismului(G) pana la autonomie de functionare in afar oului sau in afara organismului mamei.

a. la mamifere dimensiunea medie a adultului este direct proportionala cu perioada de gestatie. ar trebui sa verificam daca si la pasari se intampla acelasi lucru. (oamenii, elefantii, balenele - au perioada de gestatie mai mare decat animalele mai mici)

b. acum trebuie sa gasim o relatie intre 1 si 2 pentru a incerca sa vedem daca este vreo legatura intre Q, T, G si M.

o sa ma mai gandesc maine. daca este nelalocul lui acest comentariu imi cer scuze, il mai editez.

inca nu mi-am dat seama daca se accepta pe scientia si presupuneri/ipoteze sau trebuie sa fim strict stiintifici.
Junior (519 puncte)
1 0
Multumesc pentru raspunsul detaliat!
0 0

@Adia, se acceptă cu siguranţă şi presupuneri/ipoteze, dar unele cu bază logică, raţionale cu valoare ştiinţifică sau măcar empirică. Îmi cer scuze pentru probabilul disconfort creat, am fost probabil supărător de sincer şi direct, dar eu nu tolerez şi nu suport ipotezele SF gen cunoaştere dincolo de raţiune, teorii mistice, sau atribuirea conceptului de inteligenţă/raţiune şi voinţa proprie la nivel atomic, celular, etc., practic nici nu pot să le cataloghez ca fiind ipoteze, ci din nefericire doar nişte derapaje ale imaginaţiei de la calea gândirii raţionale. Tu eşti liberă să le exprimi dacă asta simţi, iar ceilalţi se pot simţi liberi să le contrazică, iar acest lucru ar trebui să-l asumi. Eşti cu siguranţă o persoană inteligentă din câte observ, dar şi sensibilă, iar uneori imaginaţia îţi scapă de sub controlul raţiunii, moment în care emiţi nişte idei mistice ce nu sunt prea bine primite de majoritatea celor de pe aici printre care mă includ, deoarece aceştia sunt pasionaţi de ştiinţă, de lucruri concrete... Când exprimi idei cu oarecare valoare de misticism, parcă eşti dintr-o dată altă persoană, dar când văd astfel de răspunsuri ca cel prezent, le apreciez sincer şi chiar dacă nu sunt specialist în biologie ceea ce zici sună logic şi oferă credibilitate.

0 0

Pasnicule luptator, te-as ruga sa nu-mi atribui afirmatii si teorii pe care nu le-am facut. 

Ma refer aici la "atribuirea conceptului de inteligenţă/raţiune şi voinţa proprie la nivel atomic, celular". Ai pus-o in acelasi context cu teme abordate de mine si produce confuzie ca mi-ar apartine o astfel de opinie. Nu am vreo opinie despre acest subiect. Sper ca nu este intentionata aceasta asociere si sa nu amesteci ce nu iti place la cineva cu ce nu iti place in general. 

 De asemenea nu specula presupunerile mele despre religie ca ar fi teorii mistice. Este o cale lunga.

Daca tie religia ti se pare buna de aruncat la gunoi pentru ca nu ofera raspunsuri logice, ar trebui sa iesi putin din nevoile personale, sa-i intelegi pe ceilalti si sa vezi ca nu distrugerea religiei e scopul ci educatia oamenilor care isi pot alege in cunostinta de cauza reperele. 

Ma bucura ca esti sincer si direct si apreciez interventiile tale cand nu sunt  personale.

0 0

@Adia, îmi cer scuze încă o dată, într-adevăr nu ai spus textual că ar exista inteligenţă/raţiune şi voinţă proprie la nivel atomic, celular şi nu obişnuiesc să pun cuvinte în gura nimănui, e doar o concluzie trasă de mine după ce am citit câteva ceva din cele scrise de tine: "Daca negam tot ce cunoaste ratiunea, exista un alt sistem de relationare bazat nu pe ratiune, ci de exemplu pe un fel de corespondenta sau afinitate, sau rezonanta, ceva ce nu poate fi nicicum cunatificat, dar exista? sau pur si simplu o vointa care influenteaza fenomenele in cea mai mare parte rational, insa alteori dupa alte .....metode. nu stiu ce ar putea fi, insa ma gandesc la modul de alcatuire ADN-ului uman. Si transformarea acestui cod genetic in proteine. Aparatul celular necesar are atatea detalii incat depaseste o minte umana exceptionala. inteligenta artificiala care poate inmagazina baze mari de date este absolut indispensabila. omul poate urmari 1-2-5-10 cai celulare si procese. insa multitudinea de receptori celulari, procese simultane necesita o prelucrare de alta frecventa. si tot acest mecanism este rational. inseamna ca a fost construit de o ratiune? sau ratiunea este proprietatea inerenta a tot ce exista si tot ceea ce se dezvolta poarta pecetea acestei ratiuni?" la care se adaugă şi întrebarea: "există raţiune în tot ce există"? Am crezut că te referi la un design inteligent la nivel intern, adică inteligenţa materiei de a se grupa şi a forma toată complexitatea de forme de viaţă cunoscută... dar oricum la o formă de design inteligent tot îmi pare că te-ai referit...

 

Eu mi-am explicat încă de atunci punctul de vedere: "din punctul meu de vedere nu cred că putem vorbi de inteligenţă la nivel celular, atomic, subatomic... am putea să-i spunem oricum altcumva dar nu inteligenţă sau raţiune. ...până în prezent interacţiunea pare să fie una liberă, spontană, aleatoare, întâmplătoare..." dar nu mi-ai atras atenţia că aş fi înţeles greşit. În fine... nu mai contează, cred că nu e locul potrivit pentru o astfel de discuţie... îmi asum că am interpretat greşit şi îmi cer mii de scuze, îmi cer scuze şi de la valangjed, iniţiatorul discuţiei de la care am divagat. În altă ordine de idei în secolul XXI religia e perfect bună de aruncat la gunoi şi aş pune în schimb accent pe dezvoltarea personală a fiecărui individ, dar asta e altă poveste.

Nu speculez că presupunerile tale despre religie ar fi teorii mistice pentru că ele chiar asta şi sunt... cunoaştere dincolo de raţiune... etc... este clar misticism, SF... Îmi menţin părerea că ai tendinţa ca uneori să laşi imaginaţia să zburde, să faci afirmaţii cu valoare mistică sau ceva new-age după cum ai zis şi tu, adică ceva prea abstract pentru mine... Te asigur că nu e vorba de nimic personal, nici nu ar avea cum să fie atâta timp cât nu ne cunoaştem în mod direct... e vorba doar de o interpretare probabil parţial eronată pe care o retrag.

0 plusuri 0 minusuri
Intrebarea este de fapt de ce s-a evoluat. Pentru ca unele mutatii s-au dovedit viabile si au prezentat avantaje in lupta pentru existenta. Nasterea de pui vii nu este neaparat o forma evoluata. Totul pleaca de la un ou. Daca acesta se dezvolta catre un organism incapsulat sau catre unul liber depinde de eficacitatea concreta a solutiei.
Junior (817 puncte)
...