Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
618 vizualizari

Revăzînd întrebările de matematică din acest site, refăcînd calculele celui care a răspuns la http://www.scientia.ro/qa/20159/4-cifre-de-4  (felicitări), m-am cam blocat la numărul 33. 

Am încercat toate variantele: cafele cu whiskey, ţigări, trîntită pe burtă cu un pix şi o foaie de hîrtie în faţă, regrupare, etc. Nu i-am dat de capăt, poate m-a bătut soarele prea mult şi m-am prostit. Poate cineva să ofere o soluţie la cum să scrii 33 cu 4 de 4? User-ul care a pus întrebarea spunea că poate să descrie primele 50 de numere numai cu 4 de 4. Să îl văd sau să vă văd. Pe lîngă aceste lucruri, ca să mă şi hlizesc puţin, 31 = 4! + (4!+4)/4 (răspunsul îmi aparţine în totalitate) - o soluţie mai simplă, dar şi mai puţin spectaculoasă decît cea văzută.

Senior (5.0k puncte) in categoria Matematica
1 0

Nu am toate formulele pînă la 50. Spuneam acolo că am formule pentru toate numerele pînă la 30 și că mai am și pentru mai mult de jumătate din restul pînă la 100. M-am uitat din nou pe notițele mele și văd că pentru 33 nu am o soluție.

Nu reușesc să găsesc nici eu formule pentru 33, decît eventual dacă am voie să folosesc cinci de 4.

Pe internet găsesc soluția 4! + 4 + sqrt 4/.4, care însă mie nu-mi place, pentru că noi românii punem întotdeauna zeroul dinainte de virgula zecimală. Același defect îl are și soluția (4-.4)/.4+4!. Am mai găsit și o soluție greșită.


 

0 0

Soluţia cu punctul . este interesantă, dar dacă mă ducea mintea la folosirea unui zero implicit, rezolvam problema fredonînd Metallica, dar nu este o rezolvare cu adevărat. Se mai dau şi soluţii greşite, dar intenţia celor care au făcut site-ul respectiv este de apreciat, habar nu aveam că se pot găsi soluţii pentru 4 de 4 pe Internet. Poate nu sînt prea explicită, dar sufăr de o aşa-numită afecţiune : " comunicare insuficientă".

2 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Putem evita folosirea formei .4 ajutându-ne de dublul factorial. Detalii despre dublul factorial se găsesc aici: http://mathworld.wolfram.com/DoubleFactorial.html.

Putem scrie, așadar:

 

33 = 4!!*4 + 4/4  

adică 33 = 2*4*4 + 1.

Senior (6.6k puncte)
0 0
Superb, musiu matematician.

Ştiam de operatorul !!, dar am o reţinere inexplicabilă în a îl folosi. Nu vă puteţi abţine şi vă păstraţi stilul profesoral !!
1 0

Mi-a mai venit o idee:

 

33 = 4! + 4 + 4 + [sqrt(sqrt4)]

 

Simbolul [ ] descrie funcția parte întreagă. 

 Nu mai spun ce înseamnă funcția asta.  Cu greu, ce-i drept, dar iată că reușesc să mă abțin :)

0 0
Poate chiar mai frumoasă această soluţie. Nu trebuie în viaţă să vă abţineţi de la nimic şi mai ales să vă luaţi după părerile unor persoane care poate nu au experienţa de viaţă a unui om matur.
1 0
Încă una:

 

33 = 4! + 4!! + 4/4
0 0

Legat de ultimul comentariu, îmi dădusem seama că cea mai simplă soluţie era să găsesc o formă de exprimare a lui 9 cu 3 de 4. Da' de unde să le potrivesc cum trebuie? Belzebut, Woland cred că au conspirat ca să mă apuc de sucit numărul 33. Pe chestia asta nu m-am lăsat mai prejos şi mi-am fugărit propriul  Behemoth,  şi de ciudă că am crezut (se pare că eronat) că altcineva  (AdiJapan, în întrebarea originală) găsise o soluţie, iar eu stăteam şi tăiam frunza la mîţă făcînd unşpe-doişpe, fiind incapabilă de a mă gîndi la o soluţie cu !!, simbol care, deşi cu un statut bine definit în matematică, nu-mi place deloc.

 

0 0
@Gheorghita:

Aici nu e scena de teatru si nici noi nu suntem spectatori avizati dar, in fine, ce putem face ca simpli vizitatori de site? Citim si ne minunam!

Daca ati putea pune raspunsurile astea in format video, auto-inregistrat cu un webcam, cred ca atunci ar fi cu adevarat savuroase, iar dvs. ati fi un pic mai usor de digerat, cel putin pentru mine :)

Sper ca nu o sa ma trimiteti la Belzebut, Woland ori pe la mai neaosul Scaraoţchi doar pentru ca stau prost cu simtul artistic !
0 0
Okay, nu este o scenă de teatru. Dar, totuşi, cu ce v-am supărat? Comentariul era dedicat lui Puiu.
0 0

Și încă una:

 

4*4*sqrt4 + [sqrt(sqrt4)], unde [...] reprezintă tot funcția parte întreagă.

 

0 0
@Gheorghita:

Va asigur ca nu m-ati suparat catusi de putin. Mai sus imi exprimam doar o parere critica, dar, recunosc, neavizata, despre o reprezentatie artistica...
2 plusuri 0 minusuri
(4*4+[sqrt(sqrt(4))] ) indice 4, adica in baza 4. Adica 15 in baza 4. Adica 33.
Novice (147 puncte)
0 0

Ideea e interesantă, dar (4*4+[sqrt(sqrt(4))] ) = 4*4 + 1 = 17, care se scrie 1 0 1 în baza 4.

Probabil ați vrut să scrieți 4*4-[sqrt(sqrt(4))].

Dar greșeala e minoră și vă felicit pentru idee.

...