Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.7k vizualizari
Salut!

Am o conducta de diametru 0.5m, lungime 14km prin care curge metan la presiunea de 8.5 bar, cum as putea sa calculez debitul?
Novice (125 puncte) in categoria Fizica

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri
Nu puteți calcula debitul numai din atît. Datele acelea sînt compatibile și cu o masă de gaz care stă pe loc, și cu una care curge încet sau repede. Nu mă pricep la transportul de gaze, dar sînt convins că, pentru a putea calcula debitul, pe lîngă dimensiunile conductei vă mai trebuie și diferența de presiune dintre capete. O singură valoare a presiunii nu are cum să fie suficientă.
Expert (12.9k puncte)
0 0

Chiar dacă formularea nu e limpede ca cristalul, nu se poate înțelege, din curge metan la o presiune de... , că e vorba de o presiune dinamică?

Dacă da, din p=ro*(v^2)/2 s-ar calcula viteza, de unde ar rezulta debitul ca produs între secțiune și viteză. Lungimea e inutilă, oricum.

Nici eu nu mă pricep la transportul de gaze, iar aici, pentru că enunțul nu specifică am presupus, pentru evitarea complicațiilor, că e vorba de metan lichefiat (necompresibil).

0 0
Astazi am aflat ca nu ne-a dat toate detaliile...uitase sa ne dea debitul pentru o ora. Nu ma intrebati care a fost rostul acestei probleme ca nici eu nu inteleg...pur si simplu impartea acel debit (cred ca era in jur de 16000 m^3/ora) la 3600 de secunde si afla debitul pt o secunda, dar a fost o abureala ca cel care ne-a dat problema vroia sa afle viteza si pe noi ne intrebase ce debit va avea metanul prin conducta.

Oricum, am reusit sa calculez debitul volumic din datele acelea. Mai intai am calculat densitatea metanului la presiunea de 8.5 bar, apoi am calculat ce volum de metan intra pe toata conducta, apoi am aflat ce masa de metan intra pe toata conducta, am aflat debitul masic (am luat arbitrar t=1 ora), iar din debitul masic am dedus debitul volumic. Rezultatul final a fost 0.726 m^3/s. Rezultatul meu nu era cu cel al sefului (asta era o problema care mi-a dat-o de la munca).
2 0
E ca în bancul cu Radio Erevan:

Un ascultător întreabă: „E adevărat că lui Ivan Ivanovici i s-a dat premiu o Volgă?”
Radio Erevan raspunde: „Da, e adevărat! Cu două mici precizări: nu era o Volgă, ci o bicicletă, și nu i s-a dat, ci i s-a luat!”
...