Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
593 vizualizari
Desigur, F vine de la fată, iar B de la băiat.
Senior (11.9k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie

1 Raspuns

9 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Pentru că problema cere probabilități o voi reformula folosind unul din exemplele clasice din teoria probabilităților: moneda.

Evenimentul nașterii unui copil este echivalent cu aruncarea monedei care are două fețe, F și B. 

Avem 6 monede pe care le numerotăm de la 1 la 6. Obținerea secvenței  FFFFFF din enunț este echivalentă cu aruncarea simultană a celor 6 monezi și obținerea combinației: moneda 1 = F, moneda 2 = F .... moneda 6 = F.

Fiecare din cele 6 evenimente are o probabilitate de 1/2, iar evenimentele sunt independente, deci probabilitatea ca ele să se producă simultan este egală cu produsul probabilitaților evenimentelor individuale, adică

 

P=1/2^6 = 1/64.

 

Raționând identic rezultă că și probabilitatea combinației BFBBFB este tot 1/64.

 

Probabil că plasarea întrebării la secțiunea Psihologie e motivată de faptul că unora li s-ar putea părea mai naturală o secvență care conține și băieți și fete decât una formată doar din fete, fiind astfel tentați să spună că a doua secvență e mai probabilă.

Un calcul simplu arată că sunt echiprobabile și la fel de naturale.

 

Editez: 

Am găsit aici http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_sex_ratio

că, în lume, raportul B/F = 1,07  la naștere. Dacă am ține cont de aceste date statistice, ar însemna că monedele cad pe B cu o probabilitate de 0,535 și pe F cu o probabilitate de 0,465.

Introducând valorile acestor probabilități în cele două secvențe ar rezulta că a doua e mai probabilă. Dar asta mi se pare pe lângă problemă.

Senior (6.6k puncte)
0 0

Mai că mi-au dat lacrimile văzînd răspunsul dvs., mi-aţi adus aminte de profesorii mei care pe lîngă învăţătură mă mai treceau şi strada. Sînteţi profesor, aţi fost, sau aşa este modul dvs. de exprimare, mai didactic? Eu aş fi trîntit răspunsul fără să fac o compunere. Felicitări.

0 0

Mulțumesc pentru felicitări.

Nu sunt și nu am fost profesor. Incerc insă să-mi formulez răspunsurile cât mai inteligibil mai ales pentru cei care vor să treacă strada dar nu pot. Asta pentru că e un răspuns lansat într-un spațiu public și poate fi citit de oricine.

Sunt conștient că unii știu să treacă strada și nu au nevoie de toate detaliile. Pe aceia îi rog să le ignore, cu scuzele de rigoare.

1 2
Sînt încîntată să văd că în această ţară de 25 cenţi / minte de cetăţean, există şi oameni care pot da un comentariu aşa frumos.
0 0

referitor la raportul nasterilor  B/F  1,07 la nastere, mortalitatea infantila pe de o parte si mortile violente la varsta tanara si adulta pe de alta parte (accidente, sinucideri, comportamente cu risc) sunt usor crescute in randul B fata de F. 

http://en.wikipedia.org/wiki/Infant_mortality#cite_ref-Fuse_56-2     Gender favoritism

http://en.wikipedia.org/wiki/Gender_differences_in_suicide

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3222499/

0 0
S-au facut observatii de-a lungul timpului care duc la concluzia ca pe timp de razboi se nasc mult mai multi baieti decat fete. Asa ca in Irak orice varianta de alternanta care include minim un baiat are sanse mai mare decat varianta doar cu fete. Tot prin observatii s-a ajuns la concluzia ca sexul nou-nascutului e dat in general de sexul celui mai slab (citeste "slabit") in momentul conceperii fatului. In urma acestor observatii s-a ajuns la performanta ca in unele clinici sa se obtina la fat sexul dorit de catre parinti daca acestia stau in acea clinica si se supun regimului impus acolo cu ceva timp inainte de conceperea copilului. Daca era doar o problema gen moneda, era banala, raspunsul putand fi dat de orice absolvent de liceu...ba chiar si de un absolvent serios de scoala primara.  P.S. poate am exagerat cu "orice absolvent"..ar fi trebuit scris "orice absolvent serios de liceu ".
...