Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
906 vizualizari
După cum știți, pentru a reduce din dogoarea soarelui în zilele de vară lumea folosește umbrele de soare și alte obiecte similare: draperii, foi de cort, vegetație etc. Dar să ne limităm la umbrelele de soare.

Ce proprietăți ar trebui să aibă materialul din care e făcută umbrela pentru ca eficiența ei să fie maximă? În ce condiții persoana aflată sub umbrelă simte cea mai puțină dogoare?

Nu am un răspuns la întrebarea asta, ci numai niște idei răzlețe. Aștept și altele.
Expert (12.9k puncte) in categoria Fizica
0 0
Banuiesc ca ar fi nevoie de un material care sa reflecte un spectru cat mai larg al radiatiei electromagnetice, incepand cu infrarosu pana la ultraviolet.
0 0
Da, poate, dar reflectarea luminii de la soare nu e suficientă. Aceeași umbrelă trebuie să facă ceva și cu radiația venită de jos în sus.

M-am gîndit o vreme la întrebarea asta, dar ce m-a făcut s-o pun aici a fost o observație: aici unde locuiesc eu multe femei poartă astfel de umbreluțe de soare cînd e foarte cald, și majoritatea covîrșitoare a acestor umbreluțe sînt... negre! Asta vine în conflict frontal cu ce îmi imaginam eu că ar fi optim. Nu zic că numărul mare de umbrele negre înseamnă că așa ar fi cel mai avantajos, dar adevărul e că de foarte multe ori asemenea obiceiuri apar în urma multor încercări și selecții. Poate umbrelele negre chiar sînt mai bune decît cele foarte reflectante (albe sau metalizate). Dar atunci întrebarea e: de ce? Pe de altă parte ar putea să fie o simplă modă, negrul e șic.

Știu, ar trebui să pun mîna pe cîteva astfel de umbrele, cît mai variate, și să le încerc pe rînd, să fac măsurări de temperatură etc. Dar problema nu mă pasionează chiar pînă într-acolo.

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
Dupa parerea mea as folosi pe partea care da spre soare a umbrelei un izolant reflexiv (aluminiu)

sub el, un strat de izolant termic de culoare neagra  care nu trasmite caldura materialului exterior, nu reflecta lumina infrarosie a persoanei care sta la umbra si nici a obiectelor si a solului incalzite de soare.

Structura umbrelei ar trebui si ea facuta din materiale care nu reflecta lumina

Umbrela ar trebui sa aibe un orificii canal in punctele inalte  prin care sa nu intre lumina, dar sa iasa aerul cald, care se acumuleaza sub clopotul umbrelei sau sa fie cu o forma cat mai plana sa circule aerul.
Experimentat (3.3k puncte)
0 0
Inițial am gîndit și eu aproximativ la fel. Dar soluția asta are cel puțin două defecte:

1. Folia de aluminiu este opacă (pentru că reflectă) la toate lungimile de undă relevante și chiar mai mult. Asta înseamnă că este opacă și la radiația termică venită de la sol, care astfel nu poate ieși prin umbrelă.

2. Stratul izolator și absorbant de dedesubt vă poate da impresia că e bun, dar faptul că absoarbe foarte bine radiația termică venită de la sol (asfaltul încins de pe trotuare e un bun exemplu) înseamnă umbrela se încălzește repede și apoi emite foarte bine radiație în același spectru spre om.

Una peste alta, umbrela pe care o propuneți e bună la proteja omul de dogoarea directă de la soare, dar amplifică radiația termică venită de la sol. Omul aflat sub o astfel de umbrelă va simți temperatura asfaltului încins la 50–60°C nu numai dedesubt, ci și deasupra.
0 0
Atunci, ar trebui sa adaugam umbrelei o cortina de franjuri care ar proteja in parte si de radiatia infrarosie care provine de la sol.
0 0
Ce formă și proprietăți ar avea cortina de franjuri?
0 0
Ar trebui sa fie fabricata din lamina solara folosita la ferestre, iar in partea de jos ceva cu o anumita greutate pentru a mentine intinse franjurile.
0 0
Nu știu ce e „lamina solara” și ce proprietăți are. Apoi cred că niște franjuri ar ajuta eventual la radiația care vine orizontal (caz în care aceleași franjuri blochează vederea), dar radiația solului vine în primul rînd de jos în sus, de exemplu de la asfaltul pe care merge omul.

Pentru radiația care vine de la sol direct la om umbrela nu poate face nimic. Eu vorbesc de radiația care vine de la sol la umbrelă și apoi e fie reflectată spre om, fie absorbită și reemisă spre om. O umbrelă bună ar trebui deci să fie cît mai transparentă la radiația asta, pentru a minimiza efectul.

Și este posibil să faci o asemenea umbrelă, pentru că radiația solară și cea a solului au spectre diferite. Energia radiativă care vine de la soare are maximul în vizibil, iar cea a asfaltului încins e prin infraroșul îndepărtat. Există materiale care să reflecte lumina vizibilă și s-o transmită pe cea infraroșie, de exemplu o mulțime de filme plastice albe.
0 plusuri 0 minusuri
Teoretic materialul ar trebui sa realizeze un transfer minim de caldura intre cele doua parti ale umbrelei.

Un material acoperit de fototcelule care sa transforme energia solara in energie electrica ce alimenteaza un ventilator situat pe suprafata interioara a umbrelei, nu tre un randament mare, doar cat sa circule aerul. bineinteles ca ar trebui niste calcule matematice daca este posibil.

Caldura resimtita este proportionala si cu gradul de umiditate al aerului.  Trebuie sa facem cumva sa scadem umiditatea. Doua straturi adiacente, unul ce reflecta multa lumina, altul poros ce absoarbe lumina si vapori de apa....pot produce un mic fenomen de condens. In functie de ventilarea aerului poate fi mai bine sau mai rau.
Junior (519 puncte)
0 0
Mă gîndeam la o umbrelă pasivă, care să minimizeze efectele căldurii prin materialele și structurile folosite. Nu e rea nici o umbrelă activă, cu ventilator etc., dar cred că deocamdată e puțin nepractică.
...