Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
2.1k vizualizari

Avem o sticlă obișnuită, de exemplu un PET de Cola de 0,5 L sau o sticlă de sticlă cu o formă asemănătoare.

O umplem cu apă pînă la gură. Iar problema e cum facem s-o golim cît mai repede posibil (pe jos, de exemplu). Sigur, putem întoarce și ține sticla cu gura în jos pînă se golește, dar atunci apa care iese întîlnește aerul care intră și se bate cu el, încît timpul de golire e cam lung. Se poate mai repede?

Nu caut idei șmechere, de exemplu să turtim sau să spargem sticla, să-i mai facem o gaură undeva, să-i băgăm pe gură un furtun care introduce aer sub presiune etc. Lăsăm sticla așa cum e, nu facem nici un fel de preparare, nu folosim alte accesorii, iar după ce ne jucăm cu ea o putem folosi în continuare ca sticlă.

Expert (12.9k puncte) in categoria Fizica
0 0

 

Ce zici de varianta asta?

 

Sau ar mai fi această variantă a unui  PET de 0.5 L ce se goleşte chiar mai repede şi fără să se stropească. :D

Evident nu o propun ca soluţie, doar ca şi curiozitate tangentă cu subiectul. :)

0 0
De curiozitate merge, dar am spus explicit că nu trebuie turtită sticla.
0 0

Am înţeles condiţiile cum că nu trebuie turtită sticla şi după cum am spus nu o propun ca soluţie, ci doar ca şi curiozitate tangentă cu subiectul.

 

Acum mi-a venit o idee simplă şi cu siguranţă eficientă. Luăm sticla de apă în mâna dreaptă sau stângă după preferinţă, întindem mâna până face un unghi de 90 de grade cu restul corpului, înclinăm sticla în plan orizontal ca prelungire a mâinii şi începem să ne rotim cât mai repede posibil în jurul axei proprii.

Ceva de genul doar că înlocuim căţelul cu sticla de apă (fără nici o aluzie la violenţa împotriva animalelor). Forţa centrifugă o să scoată apa mai repede decât prin alte metode, exact cum este scoasă şi mierea dintr-un fagure într-o centrifugă apicolă. Cu cât reuşim să ne învârtim în jurul axei proprii cu o viteză mai mare, cu atât forţa centrifugă este mai mare şi apă este scosă mai repede. Soluţia este cu siguranţă una valabilă, respectă cerinţele, singurul inconvenient ar fi că rişti să ameţeşti, să cazi şi să te loveşti.

0 0

Adi, nu ai mai spus nimic, nici de bine, nici de rău, referitor la acest răspuns al meu. Cum să interpretez această tăcere, ca fiind o jignire? "Ar trebui să considere intervențiile mele critice un compliment, iar tăcerea mea sau acordul meu din complezență o jignire." O astfel de afirmaţie la o primă vedere ar părea să aibă o notă de aroganţă, dar cine te cunoaşte măcar cât de cât prin intermediul celor ce le-ai scris şi a întregii contribuţii de pe scientia, îţi înţelege şi îţi respectă valoarea, eu unul o fac şi te întreb, acest principiu al tău citat de mine se aplică şi în ceea ce mă priveşte?

0 0
Scuze, de data asta am uitat pur și simplu. Am citit comentariul pe mobil și am așteptat să ajung la calculator ca să scriu mai comod, dar apoi am uitat.

Problema cu soluția asta e că avantajul e minor (iar dezavantajele sînt multiple). Din cauza forței centrifuge apa va simți o creștere aparentă a greutății. Pentru a obține o creștere a greutății aparente de 1,4 ori e nevoie să ne rotim cam o dată pe secundă, ceea ce nu e ușor (am presupus că raza rotației e de circa 1 m). La viteza asta forța centrifugă laterală e egală cu greutatea verticală, de aceea am zis 1,4 ori. Creșterea greutății aparente înseamnă probabil o creștere cu aproximativ același factor a vitezei de curgere a apei. Dar o performanță mai bună (o dublare a vitezei de curgere) o obțin formînd un vîrtej, cum spune Sieglind mai jos. Și asta fără dureri de cap, fără să stopesc toată lumea, fără să fac baltă în jurul meu etc.

Deci da, e o soluție, dar nu foarte bună.
0 0

Înţeleg dezavantajele şi atât timp cât tăcerea nu a fost una intenţionată nu e nici o problemă, dimpotrivă, mă bucur şi îţi mulţumesc pentru răspuns.

5 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri

Un pai in interiorul sticlei,invarti sticla in timp ce sufli in pai cu putere...ar trebui sa o goleasca instant.Simplu!

Novice (105 puncte)
0 0
Simplu, da, dar ziceam „nu folosim alte accesorii”.
1 plus 0 minusuri
Putem sa rotim sticla. Forta centrifuga va scoate apa mai repede.
Junior (538 puncte)
0 0
S-o rotim cum? Există multe moduri de a roti sticla, cu diferite axe de rotație în raport cu sticla și diferite orientări ale axei față cu direcția verticală.
0 0

De exemplu aşa:

 

0 0
sticla va fi cu gura in jos si se va roti in jurul axei verticale
0 0
Sieglind, așa cum? Nu se vede.

dansturzu, mișcare de rotație în jurul cărei axe verticale? Apoi rotație sau revoluție?
0 0

Îmi pare rău că nu se vede, era o imagine .gif (şi nu înţeleg dacă motivul e sistemul de operare sau altceva; fiindcă am verificat şi pe laptop apare animaţia, iar pe tabletă nu.)

Am încercat şi eu experimentul, dar sticla mi-a alunecat din mână şi-n loc să-mi iasă un vârtej (în sticlă) am reuşit să împrăştii apă peste tot. laugh

Teoretic cică trebuie să creezi un vortex răsucind sticla în jurul propriei axe şi scuturând-o zdravăn. Revoluţie, AdiJapan, nu alta, dar numai dacă ai mâini pricepute (şi mopul la îndemână în bucătărie).

 

0 0
Da, ăsta e răspunsul pe care l-am auzit și eu undeva, și într-adevăr merge, adică dacă formezi un vîrtej (nu-i deloc greu) timpul de golire scade semnificativ. În experimentele mele cu o sticlă de 0,5 L dacă las apa să curgă pur și simplu se termină în vreo 6 s, iar dacă formez vîrtejul numai în vreo 3 s. Dar metoda asta are un defect, pe care îl veți depista imediat dacă faceți experimentul. Cu întrebarea mea încerc să găsesc o metodă mai bună.
0 0

AdiJapan, "metoda" asta nici măcar nu poate fi utilizată dacă este să respectăm întocmai condiţia din enunţul problemei: "O umplem (sticla) cu apă pînă la gură." Căci trebuie mai întâi ca aerul să pătrundă în sticlă în locul apei scurse.

Dar altceva nu-mi dă prin minte.

Mă încred că alţii vor reuşi să găsească rezolvarea.

 

Late edit: asta şi făceam. Completarea. După ce iar am curăţat apa din bucătărie laugh

0 0
Umplem sticla pînă la gură, iar cînd ni se dă startul o întoarcem cu gura în jos și facem vîrtejul. Nu-i nici o problemă.
0 0

Am mai căutat pe net şi am dat peste nişte instabilităţi datorate perturbaţiilor la interfaţa fluidelor (cu densităţi diferite). Subiectul mă depăşeşte însă aşa că abandonez.

 

0 plusuri 2 minusuri
O pui cu gîtul spre exterior într-o centrifugă cu motor.
Experimentat (3.3k puncte)
0 plusuri 0 minusuri

Pentru golirea unei sticle plină cu apă, într-un timp cel mai scurt, o putem face fără a folosi un alt accesoriu. Doar să ne jucăm cu ea. 

Fizica: Cînd întoarcem sticla cu fundul în sus, apa începe să curgă cu viteza maximă posibilă, dar la un moment dat se oprește pentru că se formează vid în sticlă care nu permite scurgerea apei, în acest timp în sticlă intră aerul, apoi iar apa curge. Acest proces (sau cicluri de zecimi de secundă) se petrece pînă cînd sticla se golește.

  Acum, ca să nu pierdem timpul și să nu micșorăm viteza de mișcare a apei în jos este nevoie ca apa să curgă în continuu. Pentru asta trebuie ca simultan să întoarcem sticla cu fundul în sus și să suflăm aer cu gura noastră în sticlă (pe jumate de gura sticlei să iasă apa dar pe cealaltă parte a gurii de sticlă să intre aer), asta permite ca viteza de scurgere a apei să fie constantă și maxim posibilă, deoarece suflînd aer se formează presiune.

Da! nu este exclus că ne vom stropi cu apă smiley, dar problema dată este: "cum facem s-o golim cît mai repede posibil" 

Baftă.yes

Novice (126 puncte)
0 0
De curiozitate, ați încercat metoda și experimental?
0 0
Personal nu am încercat, dar am văzut cu ochii mei la un concurs, probabil a fost mai repede, spun probabil deoarece toată lumea se rîdea inclusiv cei care se întreceau, apoi analizînd procesele fizice asta ar trebuie să se întîmle.
0 plusuri 0 minusuri
O solutie mai eficienta dar mai complicat de pus in aplicare: tinand bine fundul sticlei in palma cu gura in jos in prelungirea mainii intinse/neflectate, faci cercuri cu gura sticlei/mana pentru a se forma vartejul, in timp ce te rotesti in jurul axei vericale iar mana cu sticla o lasi sa se ridice doar datorita fortei centrifuge, la unghiul optim, (+- cel dat de raza cercului de rotire a sticlei), pentru viteza maxima de golire. Pentru echilibrare poti face acelasi lucru cu cealalta mana.
Junior (743 puncte)
0 0
Daca nici asta nu te multumeste, nu as putea sa mai spun decat: "Nu, eu de fapt nici acum nu înțeleg întrebarea....Dar hai să zicem că sînt eu mai prost și pricep greu", dar asta implicit ar insemna "sa-i bag si pe ceilalti in aceeasi oala", ceea ce n-ar fi corect. .
...