Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
367 vizualizari
In univers ii un continuu proces, astfel putem afirma ca timpul este trasatura care defineste procesul? Succesiunea zi-noapte reprezinta un proces?
Novice (110 puncte) in categoria Fizica

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri
Eu vad timpul si unitatea lui de masura  ca rezolutia minima prin care este detectata rational cea mai mica schimbare in universul fizic sau mental (masurabil este cel fizic). La fel cum atentia noastra nu poate fi in doua puncte deodata la fel este si perceptia timpului. As zice ca este mai degraba o trasatura a perceptiei omenesti, fizice si mentale deopotriva. sau cel putin a sistemelor complexe cunoscute in care energia variaza.

daca o particula elementara, indivizibila, trece prin diverse combinatii ea ramane totusi o particula elementara si are niste caractere ce nu se schimba in timp. singura ei variatie poate fi intre a fi si a nu fi. si cand este, este mereu la fel. pentru ea timpul nu exista. timpul ia nastere in momentul cand interactioneaza, si creeaza aceasta dimensiune printr-un fel de suprapunere, rezulta sisteme ce variaza si diferitele stari creeaza iluzia timpului atunci cand exista o ratiune ce detecteaza acele schimbari. as putea spune ca timpul este un instrument al ratiunii, prin intermediul timpului se umple intervalul dintre doua stari distincte. interesant este daca ne-am putea imagina ca acum exista undeva un univers ce inca nu a primit un prim impuls, timpul nu exista, mintea nu adulmeca :)

Daca in univers ar fi uniform distribuite particule elementare in echilibru perfect, cu variatia entropiei zero, timpul nu ar exista si nimic nu poate fi masurat. timpul apare odata cu prima schimbare.

in intrebarea ta, daca pun semnul egal intre proces si schimbare, as spune ca procesul defineste timpul, deoarece fenomenul (cauza) este procesul si un efect secundar, rational si imaterial, lipsit de energie, este timpul. Probabil se va descoperi o relatie intre unitatea de timp si niste constante universale. Deoarece constantele sunt instrumente rationale de cunoastere a universului iar timpul este un element de legatura indispensabil. Ma intreb daca poate exista ratiune in afara timpului. Sau ratiune care sa nu perceapa timpul, ci altfel sa reprezinte mental variatiile propriului sistem. Ca un fel de oglinda interioara pe care iti reprezinti complet fiecare "prezent", si cu fiecare secunda obtii un prezent mai mare, ce inglobeaza constient anterioritatea. Astfel timpul nu ar fi liniar ci bidimensional, plan/semiplan sau un sir al lui Fibonacci :) si probabil nu s-ar mai numi timp.

Sigur ca se poate dezbate mult pe aceasta tema, am zis si eu o parere dupa intuitie.
Junior (519 puncte)
...