Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
10.2k vizualizari
Novice (110 puncte) in categoria Terra-Univers

3 Raspunsuri

2 plusuri 3 minusuri
Dacă au viteza necesară, pot fi în imponderabilitate chear și într-un metrou ce înconjoară Pămîntul.
Experimentat (3.3k puncte)
1 0
Pentru hăbăuci! Imponderabilitatea se obține, are loc atunci cînd forța centrifugă este egală cu greutatea. Cosmonauți sîntem toți, sîntem pe nava numită Pămînt.
0 0
adica , de la ce altitudine nu mai cad pe pamant ?
9 plusuri 0 minusuri
Imponderabilitatea nu depinde de distanță. Se poate obține și la suprafața Pămîntului, doar că în absența atmosferei e mai ușor.

Imponderabilitatea este starea în care nu simți efectele greutății, deși greutatea există în continuare. Pentru asta e nevoie ca forțele care apar din cauza greutății să fie eliminate. Aceste forțe sînt cele care compensează greutatea, și anume reacția podelei, a scaunului, a patului etc., adică forțele care te împing în sus. Atunci cînd sari de la o mică înălțime, pentru un scurt interval de timp (pînă atingi solul) te afli în imponderabilitate, pentru că asupra corpului nu acționează astfel de forțe și în schimb greutatea se manifestă prin accelerarea corpului.

Astfel se poate obține imponderabilitate într-un lift care cade liber (de preferință nu din cauza unui accident, ci cu măsuri de protecție) sau în avioane care zboară pe o traiectorie parabolică cu motoarele oprite. De altfel pentru experimente în care e nevoie de imponderabilitate se folosesc tuburi verticale lungi (în turnuri sau puțuri), de obicei vidate pentru a anula rezistența aerului, în care sînt lăsate să cadă liber platforme cu montaje experimentale. Pe ultima bucată a traiectoriei căderea e frînată pentru a evita distrugerea montajului. Iar cosmonauții se antrenează pentru efectele imponderabilității în avioanele de care spuneam, lansate pe traiectorii parabolice.

În cosmos imponderabilitatea se obține atunci cînd oprești propulsia rachetei. Începînd din acel moment racheta se află într-un fel de cădere liberă, iar corpurile din interior nu simt efectele greutății, pentru că greutatea acționează în același fel și asupra lor ca și asupra rachetei, deci se află și ele în aceeași cădere liberă, pe aceeași traiectorie ca racheta. Privind din interiorul rachetei corpurile par că plutesc, dar plutirea e numai în raport cu racheta. Privind din exterior racheta și corpurile din interior au aceeași traiectorie pe care ar avea-o un bolovan lansat cu aceeași viteză.

Am spus mai devreme că racheta cu motoarele oprite se află într-un fel de cădere. Asta nu înseamnă neapărat că racheta e în cădere verticală spre Pămînt, ci numai că se află în mișcare guvernată de forța de atracție gravitațională. În aceeași „cădere” permanentă se află și Luna, de exemplu, dar asta nu înseamnă că urmează să ne cadă luna în cap.

În Stația Spațială Internațională se întîmplă la fel: stația se află pe orbită în jurul Pămîntului, fără propulsie, prin simpla acțiune a atracției gravitaționale și a inerției. Ca urmare și corpurile din interiorul stației se află în imponderabilitate.

Imponderabilitatea este cu atît mai exactă cu cît forțele din exterior (altele decît greutatea) sînt mai mici. Cum în astfel de fenomene sînt implicate de obicei viteze mari, primul lucru care deranjează este rezistența aerului. Un corp lăsat să cadă liber în atmosferă va avea inițial accelerația g și deci în primele momente se va afla în imponderabilitate, dar cu cît crește mai mult viteza, cu atît cresc forțele din partea aerului, iar accelerația se va reduce, pînă cînd corpul va ajunge la viteza „terminală”, acea viteză la care greutatea e în întregime compensată de rezistența aerului. Atunci corpul va avea accelerația 0, deci nu se va mai afla în imponderabilitate (tot așa cum un corp care plutește în apă cu greutatea compensată de forța arhimedică nu se află în imponderabilitate).

Ca urmare ar fi legitim să întrebați de la ce înălțime forțele de rezistență produse de aer sînt mici și deci imponderabilitatea se obține ușor. Asta se întîmplă la altitudinea de circa 100 km, dar evident aerul nu se termină brusc acolo, ci densitatea lui scade progresiv de la suprafața Pămîntului pînă la vidul cosmosului, care nu e nicăieri un vid perfect. Stația Spațială Internațională se află la o altitudine de 300-400 km, unde efectele aerului sînt foarte mice (dar nu nule).
Expert (12.9k puncte)
0 0
Luna din contra, pierde moment cinetic si se departeaza constant de Terra, in viitorul indepartat poate o sa iasa de tot din campul gravitational al Pamantului ,deci comparatia cu Luna nu e tocmai nimerita aici
0 0
Acela e un efect secundar, mult mai lent, imperceptibil pe perioade scurte. Cineva care pune întrebarea din titlu nu se află la nivelul potrivit pentru a discuta de momentul cinetic al Lunii. Pe durate comparabile cu perioada de revoluție în jurul Pămîntului, Luna se află în cădere liberă practic perfectă. Dacă luăm lucrurile la bani mărunți, imponderabilitate exactă probabil nu există.
1 plus 0 minusuri
Poti fi imponderabil la orice inaltime, problema este cat timp vrei sa devii imponderabil.

Daca sari in sus pentru o fractiune de secunda vei fi imponderabil.

Daca cobori in centrul pamantului de asemenea vei fi imponderabil o vesnicie, asta daca teoretic ai loc acolo.

Daca te plimbi prin spatiul cosmic pe o traiectorie cu o viteza neaccelerata fara ca sa schimbi directia de mers vei fi de asemenea intr-o stare de imponderabilitate.
Novice (239 puncte)
0 0
Imponderabilitate inseamna lipsa de gravitatie, sau gravitatie extrem de mica(microgravitatie), ori tu cand esti in aer tot in gravitatie te scalzi .

Pe pamant poti deveni imponderabil intr-un avion in picaj ,da , in ceva care se invarte in jurul pamantului cu viteza mare , dar cea mai apropiata senzatie de imponderabilitate fara mare cheltuiala cu metrouri sau avioane in picaj e sa te aflii scufundat in apa.

Cand esti la tine acasa si tii o mana perpendiculara pe corp , apoi o lasi sa cada si se balangane apoi pe langa corp inseamna gravitatie nu ca ai avut mana imponderabila, imponderabilitate inseamna cand esti in spatiu , tii aceiasi mana perpendiculara pe corp si ea ramane tot acolo, doar daca nu o misti tu.

Omul a intrebat doar la ce distanta de pamant apare microgravitatia, nu stiu sa raspund , poate sa fie 80 km , poate sa fie mai mult , pentru ca esti in miscare accelerata fata de pamant si apar forte de inertie(asta presupunand ca te aflii intr-o nava si nu ai aparut de nicaieri acolo). Cert este ca la peste 200 km unde se afla statia spatiala internationala , acolo sigur esti in impodenrabilitate.
0 0

Daca sari in sus acționezi cu o forța contrara forței gravitaționale si devii imponderabil din momentul in care te desprinzi de la sol, pentru tot timpul in care traiectoria ta este ascendenta.

Intr-un avion in picaj nu esti in stare de imponderabilitate, insa poti experimenta o stare asemănătoare imponderabilității dar nu esti imponderabil deoarece contrar definiției. Insa intr-un avion pe o traiectorie parabolică poți avea o stare de imponderabilitate pentru scurt timp si mai exact pe partea ascendenta a traiectoriei parabolice din momentul in care avionul oprește motoarele si pana cand traiectoria parabolică intra in descendenta.

In apa nu ai o stare de imponderabilitate este doar o iluzie asemănătoare cu imponderabilitatea dar starea este contrar definiției. 

In cazul sărituri in sus sau zborul pe o traiectorie parabolică este Inerția care  se opune gravitației pentru scurt timp. Pe stația spațială sau pe sateliți este forța centrifuga care se opune gravitației. Chiar si când alergam la fiecare salt pe care il facem pentru scurt timp pe partea ascendenta a traiectoriei noastre suntem in imponderabilitate.

In centrul pamântului accelerația gravitațională a pamântului este de asemenea 0, se anulează deoarece acționează in toate direcțiile

IMPONDERABILITÁTE s. f. Caracterul sau starea unui corp a cărui greutate se reduce datorită ieșirii sale din câmpul gravitației terestre sau se anulează datorită intervenției unei forțe de sens contrar. – Din fr. impondérabilité.

...