Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.2k vizualizari

Un pui de găină abia eclozat, este mai greu, mai uşor, sau perfect egal (evident minus coaja din care a iesit) cu greutatea oului din prima zi în care a fost pus într-un incubator?

Junior (925 puncte) in categoria Biologie
1 0
Nu știu să răspund (deși am o bănuială), dar am următoarea experiență: am fiert acum mulți ani un ou de găină și l-am păstrat așa. Îl am și acum. Din cînd în cînd l-am cîntărit și am notat masa măsurată. La început avea 75 g, după o jumătate de an a ajuns la 56 g, după trei ani la 27 g, apoi a ajuns la 22 g și n-a mai scăzut, semn că nu are ce să se mai usuce în el. Concluzia mea e că oul (e drept, fiert) are o coajă destul de permeabilă și că prin porii ei se evaporă relativ ușor apa.
0 0

Interesantă situaţia expusă. Nu ştiu în ce condiţii ai păstrat tu oul, am văzut şi eu un astfel de ou fiert şi păstrat o perioadă de câţiva ani, doar că în cazul cunoscut de mine oul a sfârşit curgând din el un lichid foarte urât mirositor, dar într-adevăr în mod normal porii din coaja oului permit evaporarea apei.

 

În altă ordine de idei, am experimentat ce se întâmplă cu nişte bucăţi de fructe închise într-un recipient ermetic (zic eu), dar nu am găsit o explicaţie pentru pierderea în greutate a recipientului cu fructele după ce s-a oprit fermentaţia. Am descris situaţia şi am pus întrebarea, dacă ai vreo idee care explică fenomenul, cu multă plăcere aş dori să o cunosc.

0 0
Era un ou fiert bine. L-am păstrat pe o etajeră în casă, deci relativ bine aerisit tot timpul. Nu s-a scurs nimic din el și nu a mirosit cîtuși de puțin în nici o fază a procesului. Acum se simte la mînă că materia uscată din interior a format un obiect oarecum rotund și s-a desprins de coajă. E în starea asta de vreo 5 ani încoace (experimentul l-am început în 2006) și lucrurile nu par să mai evolueze în nici o direcție.
0 0

Bunicul (care încondeia ouă de Paşti, cu "apă tare") îmi povestea că, dacă-s fierte foarte bine şi păstrate nişte ani, gălbenuşul li se face chihlimbar.

Probabil se cristalizează ele cumva. Din păcate n-am apucat să văd vreodată.

 

0 0
Nu cred că se cristalizează în vreaun fel și sigur nu devine nici chihlimbar.
0 0

Pierde treptat apa până rămâne doar substanţa uscată, un fel de mumificare a oului aş zice eu. Acest fenomen cred că poate avea loc doar în anumite condiţii de umiditate, temperatură... şi evident coaja oului să fie suficient de tare şi fără nici o fisură.

0 0
Da. Nu cred totuși că sînt foarte importante temperatura și umiditatea. Eu am făcut experimentul aici în Japonia, unde vara e cald și foarte umed, deci ar fi mai probabilă o putrezire urît mirositoare decît în România, și totuși nu s-a întîmplat așa. Iar o mătușă a mea a uscat și ea ouă fierte și a obținut același rezultat, deși casa ei e mai la munte, unde e răcoare și uscat vara. De-asta cred că e mai importantă fierberea bună și păstrarea într-un loc aerisit.
0 0

Este EVIDENT că nu devine chihlimbar (altminteri nu aş fi marcat cuvântul scriindu-l cu italice). Şi nici n-aş fi utilizat verbul "a povesti" pentru relatare: din amintirile copilăriei. 

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Ouăle pierd cca 18% din greutate în timpul procesului de incubaţie (din care 11-13% în primele 18 zile), prin evaporarea apei.

Puii ies din găoace în a 21-a zi. Mai uşurei, cred smiley

Novice (343 puncte)
0 0

Mulţumesc pentru precizarea cu procentele de apă care se pierd. Am vrut să întreb şi cum variază greutatea oului în timpul procesului de incubaţie, dar se pare ca mi-ai intuit curiozitatea şi sub acest aspect.

...