Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.2k vizualizari
Fenomenul se poate observa de la volan, in zile insorite, cand, la cateva zeci de metri inaintea autovehiculului asfaltul capata un aspect asemanator cu suprafata unui lac.

De ce?
Senior (8.1k puncte) in categoria Fizica

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
Este fenomenul "fata morgana" din desert: vederea unor lacuri pe pamant. Pe asfalt (ca si in desert) sunt straturi de aer cu temperaturi diferite, deci cu refractie diferita. Fenomenul este determinat de refractia si reflexia luminii pe straturile de aer care au temperaturi foarte diferite.
Junior (714 puncte)
1 plus 0 minusuri
Asfaltul se încinge de la soare și încălzește stratul de aer din imediata vecinătate. Prin încălzire, indicele de refracție al aerului scade (se apropie de 1). Razele de lumină care vin de la obiecte îndepărtate și ajung la stratul acesta de aer fierbinte suferă în anumite condiții ceea ce se numește reflexie internă totală, același fenomen care se întîmplă cînd o rază de lumină vrea să iasă din apă în aer dar e prea razantă ca să se poată refracta, și atunci tot ce poate face e să se reflecte. Acea reflexie totală face ca stratul de aer fierbinte să se comporte ca o oglindă. Asfaltul nu se mai vede, în schimb se vede reflexia obiectelor îndepărtate, la fel ca într-un lac. Mai mult, stratul de aer fierbinte e instabil, pentru că e mai ușor decît straturile de deasupra și deci vrea să se ridice, iar asta face ca reflexia să tremure sau să se miște, la fel ca pe suprafața ondulată de vînt a unui lac.

Acele „anumite condiții” sînt cam așa:

- E nevoie de un anumit gradient de indici de refracție ca să se producă reflexia totală, deci e nevoie de un anumit gradient de temperatură. În zilele neînsorite fenomenul nu se întîmplă.

- E nevoie ca razele de lumină să facă un unghi mic cu straturile de aer, cu atît mai mic cu cît gradientul de indici de refracție e mai slab. De aceea fenomenul nu se observă cînd stai în picioare și te uiți la asfaltul de lîngă tine, ci numai undeva în depărtare, mai ales cînd forma drumului e cea potrivită pentru ca unghiurile să fie mici.

- Pentru observarea mai ușoară e util să existe un contrast clar între ceea ce se reflectă, de exemplu cerul, și ceea ce se vede fără miraj, de exemplu vegetația. Dacă ai cer pe cer sau vegetație pe vegetație poți să nici nu observi mirajul.

- Trebuie ca straturile de aer să nu fie deranjate și amestecate, deci e nevoie de o zi cu vînt cît mai slab.

Fenomenul nu este un Fata Morgana propriu-zis, ci un miraj simplu, și anume inferior, în sensul că imaginea apare sub obiectul real. La Fata Morgana e mai complicat, sînt mai multe reflexii.
Expert (12.9k puncte)
...