Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
484 vizualizari

O problemă veche.

Ai un metru de tîmplărie, adică un obiect lung de 1 m alcătuit din cinci segmente articulate. Distanța dintre oricare două articulații succesive e de fix 20 cm. Cine nu știe cum arată, iată aici o poză. (Acum nu se mai folosește decît de către cei care s-au obișnuit cu el; a fost în mare măsură înlocuit de ruletă.)

Întrebare: cum îndoi metrul în așa fel încît segmentele lui să formeze un pătrat cu latura de circa 6 cm?

Răspunsul nu folosește la nimic practic, e doar o problemă de perspicacitate geometrică.

Expert (12.9k puncte) in categoria Matematica

1 Raspuns

5 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Pornind din dreapta, să zicem, se duce AB orizontal (A în dreapta, B în stînga), BC în sus perpendicular pe AB, CD în jos şi spre stînga, DE perpendicular pe BC intersectîndu-se în X, EF perpendicular în jos pe AB intersectîndu-se în Y. Pentru ca dreptunghiul BXEY să fie pătrat trebuie ca BX să fie de ~ 5.9 cm, ceea ce se face prin poziţionare directă, că doar de asta este metru marcat. Poziţia lui X este unică, deci şi valoarea laturii pătrăţelului. A......F = nodurile metrului buclucaş.
Senior (5.0k puncte)
0 0
.aeravlozer atnelecxE

Dupa nume nu pari a fi arab, (primii matematicieni), deci precis esti stangaci!. Sper ca nu si de stanga ca si Ponta/copy-paste.
1 0

Nu m-am dumirit chiar din prima clipă, ce vreţi să spuneţi cu stînga. Dacă vă referiţi la faptul că dreapta AB am propus-o pornind din dreapta, cred că am făcut acest lucru fiind influenţată de imaginea metrului prezentată în întrebare. Sînt încîntată de fiecare dată cînd văd că mai există persoane cu simţul umorului.

0 0
Banuiam ca nu o sa inteleaga prea multi daca ramanea doar ".aeravlozer atnelecxE", asa ca am adaugat si "explicatia". Ma bucur daca ti-a placut gluma si raspunsul tau imi demonstreaza ca nu esti (ca/) (P/"bl)(ON)(T/d)(A/ă)".
...