Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
1.2k vizualizari
Vreau să verific un aparat foto, mai exact vreau să văd dacă reproduce bine zonele foarte puțin luminoase (negre) atunci cînd în vecinătatea lor se află zone foarte luminoase (albe). În funcție de calitatea aparatului, zonele negre vor apărea în fotografia finală cu o luminozitate mai mare decît trebuie, din cauza reflexiei luminii pe lentilele din obiectiv, a difuziei luminii pe praful sau zgîrieturile microscopice de pe lentile, a luminii care ajunge pe suprafețele interioare ale aparatului etc.

Pentru asta am nevoie de un obiect cît mai negru. În mod clar cerneala neagră pe hîrtie nu e destul de neagră, pentru că se vede cu ochiul liber că încă mai reflectă sensibil lumina. Nu ajunge nici vopseaua cea mai neagră care se poate găsi în comerț. Nu e destul de neagră nici pielea întoarsă vopsită negru. Nici pîsla neagră. Culmea, nici catifeaua neagră nu e destul de neagră, deși e drept că este printre materialele cele mai negre pe care le avem la dispoziție, asta dacă nu recurgem la materiale (scumpe) făcute cu nanotehnologii moderne.

Cum procedez? Ceea ce vreau să fotografiez este un disc negru de mărimea unei monede obișnuite pe un fond alb iluminat de soare. Fondul alb e dat să zicem de un carton cu un strat gros de vopsea albă mată de oxid de titan, probabil materialul cel mai alb disponibil și ieftin. Dar cum fac bulina neagră?
Expert (12.9k puncte) in categoria Fizica
0 0

Am uitat să precizez că știu răspunsul. E un obiect ușor de realizat și atît de negru încît cu ochiul nu poți detecta absolut nici un fel de lumină care vine de la el.

Apoi pentru cei care vor să afle mai multe despre cel mai negru material produs de om, bazat pe nanotuburi de carbon aliniate vertical și avînd o reflectivitate de numai 0,045%, iată aici articolul original, publicat în 2008: „Experimental Observation of an Extremely Dark Material Made By a Low-Density Nanotube Array”
 

3 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Nu știu dacă răspunsul meu coincide cu cel știut de dumneavoastră.Ideea mi-a venit văzând o secvență scurtă la televizor, cu o cușcă pentru păsărele, din acelea care se pun în copaci pentru a oferi adăpost temporar sau loc de cuib unor zburătoare mici.

Cușca era de culoare deschisă iar pentru acces avea o gaură circulară prin care să poată trece o vrabie. M-a frapat contrastul dintre lumina reflectată de cușcă și obscuritatea suprafeței găurii. 

Am făcut o gaură cu un diametru de 1,5 cm într-o cutie albă de pantofi și am pus-o la soare, in așa fel încât razele solare să cadă sub un unghi de 45 de grade pe peretele găurit al cutiei. Am făcut mai multe fofgrafii, din mai multe unghiuri, evitând directiile in lungul razelor care luminează direct pereții interiori, albi ca și la exterior. Am mai pus lângă gaură si diverse obiecte negre din casă - mâner de cuțit negru nelucios și stofă neagră. Și cu ochiul liber și în pozele făcute, suprafața găurii este sensibil mai neagră decât obiectele cu care am comparat-o.

Rezultatul experimentului meu rudimentar  poate conduce și la o explicație intuitivă a folosirii  suprafeței găurii într-o cavitate ca model pentru descrierea aproape ideală a unei suprafețe negre.

 
Senior (6.6k puncte)
0 0

Pe lângă:

Există şi un altfel de Negru (blacker-than-black): proclamat drept "supremație a creației pure în artele plastice" şi întruchipat de celebrul "Pătrat negru pe fond alb" al lui Kazimir Malevici (1915).

 

http://ro.wikipedia.org/wiki/Kazimir_Malevici

0 0
Felicitări! Într-adevăr, o gaură într-o cavitate apare extrem de neagră, mai neagră decît orice material cunoscut. Pentru optimizare, adică pentru a micșora cantitatea de lumină care vine dinspre gaură, se procedează astfel:

- Interiorul cavității se vopsește în negru sau se acoperă cu un material negru. Suprafața interioară e bine să fie mată, nu lucioasă, pentru ca reflexiile în interior să fie difuze. Nu e nevoie ca materialul negru să fie extrem de absorbant. După cum ați văzut pînă și suprafețele albe merg, dar evident cele negre sînt și mai bune.
- Cavitatea se face cît mai mare în raport cu gaura. Mai exact, aria interioară a cavității trebuie să fie cît mai mare în raport cu aria găurii. Forma cavității nu este foarte importantă, dar e bine să fie cît mai aproape de a unei sfere. De exemplu un cub sau un paralelipiped nu prea lung și nu prea plat e bun.

Explicația e simplă. Lumina care intră în cavitate ajunge la pereți și de acolo se redistribuie și se absoarbe prin reflexie pe pereți. Foarte puțină lumină reușește să iasă pe gaură. De aceea gaura pare mult mai neagră decît suprafețele negre obișnuite, care reflectă o fracțiune de ordinul a 1% din lumina incidentă.

Principiul se folosește în construcția dispozitivelor folosite pe post de corp negru (care au o emisivitate spectrală foarte bine cunoscută), de exemplu pentru etalonarea detectoarelor și surselor de lumină. O cavitate metalică sau ceramică izolată termic la exterior, cu o gaură într-un perete, se încălzește și se termostatează, iar radiația care iese prin gaură are un spectru foarte apropiat de cel al corpului negru ideal, spre deosebire de orice corp real, care niciodată nu e foarte negru (mai ales pe un domeniu larg de lungimi de undă).
0 0

Update (adiacent întrebării):

 

O companie britanica a produs un material "ciudat", atat de negru incat absoarbe toata lumina vizibila, cu exceptia unui procent de 0,035%, reusind sa stabileasca un nou record mondial. Experienta de a privi noul "super negru", realizat din nanotuburi din carbon (fiecare fiind de 10.000 de ori mai subtire decat firul de par uman) este bizara, noteaza The Independent. Formele si contururile sunt pierdute, lasand impresia unui aparent abis.

 

http://www.hotnews.ro/stiri-magazin-17672635-oamenii-stiinta-fabricat-cel-mai-intunecat-material-din-lume-noua-culoare-lasa-impresia-unei-gauri-negre.htm

 

http://www.independent.co.uk/news/science/blackest-is-the-new-black-scientists-have-developed-a-material-so-dark-that-you-cant-see-it-9602504.html

0 0
Da, e un material din cele de care vorbeam mai sus, obținute cu nanotehnologii moderne. Mai exact e o pădure de nanotuburi.
1 plus 0 minusuri
Incearca sa faci pata neagra prin afumare,  cu o lumanare de exemplu. Daca vrei o forma regulata, fa un sablon din alt carton sau staniol si afuma prin el. Mai negru si mai mat decat negrul de fum nu cred ca poti gasi.
Novice (107 puncte)
0 0
Da, uitasem să adaug negrul de fum în listă. E bun, dar încă reflectă lumina, cam în aceeași măsură cu catifeaua. Are avantajul că e ieftin și poate fi produs prin mijloace proprii, dar dezavantajul că se manipulează greu: dacă îl atingi cu degetul sau dacă strănuți peste el l-ai distrus. În cazul ăsta prefer catifeaua.

Mulțumesc totuși pentru încercare.
0 plusuri 0 minusuri
Negrul cel mai negru este o gaura neagra. De acolo nu va mai iesi nici o raza de lumina.
Novice (239 puncte)
1 0
Deci îmi propuneți să fac rost de o gaură neagră pentru a-mi verifica aparatul de fotografiat.
0 0
Poti face o gaură neagră  artificiala cu un tub bagi un tub vopsit cu negru pe dinauntru prin hârtia albă.  Toata lumina ce se va reflecta in tub nu va mai iesi afară, curbezi tubul si il bagi in pământ.
...