Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 0 minusuri
1.5k vizualizari
Poate ati aflat de un incident petrecut zilele trecute si inclus in categoria comportamentelor rasiste. In timpul unui meci de fotbal al echipei FC Barcelona, pe terenul lui Villareal, un suporter al formatiei locale a aruncat o banana spre Dani Alves, jucatorul Barcelonei (daca e sa ne luam dupa declaratia din clipul video de mai jos, nu a fost chiar asa, dar sa presupunem ca asta ar fi fost intentia "agresorului", adica sa arunce banana catre fotbalist). Jucatorul Barcelonei a avut o reactie neasteptata, ridicand banana si muscand din ea. Acest raspuns a fost factorul declansator al unei campanii online de sustinere a lui Alves si a cauzei luptei impotriva rasismului.

Am citit acum cateva minute ca suporterul respectiv a fost concediat de la locul de munca si e chiar in pericol sa fie judecat pentru acuzatii de rasism.

Mie personal mi se pare ca ar fi exagerat sa isi piarda libertatea, cum exagerat a fost si sa isi piarda locul de munca. Pana si fotbalistul Barcelonei a fost surprins de amploarea pe care a luat-o incidentul si banuiesc ca, inevitabil, se simte si putin vinovat, desi e clar ca singura lui "vina" a fost ca a avut o reactie neasteptata, catalogata de unii chiar geniala.

Ma intreb daca din toate aceste campanii anti-rasism, perfect justificate de trecutul umanitatii, nu se ajunge uneori in cealalta extrema.

Ce parere aveti despre acest incident si efectele sale? Chiar e vorba de un caz de rasism in opinia dvs.? Putem sa excludem contextul in care s-a intamplat incidentul (in mijlocul unei galerii de fotbal) din discutie? Vi se pare corect ca respectivul sa isi piarda slujba si, cine stie, poate chiar si libertatea?

Care e diferenta dintre aruncatul cu o banana catre un individ metis si, de pilda, ironiile pe seama formei nasului cuiva?

http://www.theguardian.com/football/video/2014/may/02/villarreal-fans-protest-dani-alves-banana-thrower-arrest-video

http://www.independent.co.uk/sport/football/european/dani-alves-banana-incident-villarreal-fined-12000-after-abuse-of-barcelona-star-but-escape-stadium-ban-9333863.html
Senior (8.1k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0
Rasismul incepe cand cineva considera ca anumite caractere rasiale fizice ce le are in mod exclusiv o rasa cum sunt  culore  pielii etc care sunt genetic transmisibile si bine fixate in cadrul unei rase dar are pot fi schimbate u usurinta prin metisaj (incrucisarea in cadrul aceleiasi specii ) sunt asociate prin definitie cu unele caractere care nu sunt fizice ca cele de care va spuneam inainte si ca sa mai lagesc domeniul; cei  de rasa neagra  snt mai buni la atletism  dect alibii care se pare ca sunt mai buni decat negrii la inot si probabil ca aceste diferente genetice sunt explicabil prin datele somatice ale celor doua rase.

.Dar a considera ca sunt specific rasiale si inteligenta si pana la urma constiinta, adica ca unele rase ar fi mai inclinate spre caracterietici condamnate de morala umana sunt dovezi de rasism cras si nici-o data stiintifica nu duce la concluzia asta.

By the way, eu am insa o problema cu faptul ca intre sexe(genuri) in cadrul aceleiasi rase sau chiar etnii, sunt niste deosebiri mai mari  decat cele fizice genetic naturale,  anume  in cadrul capaitatii de a efectua niste activitati pur mentale cum ar fi jocul de sah, Nu stiu care este  situatia la GO dar nu cred ca este si la bridge, acestea fiind niste jocuri la care computerul poate casiga in fata  omului(nu si la bridige unde exista impasul care este probabilistic)  Eu as scote aptitudinile spre aceste jocuri din categoria caracteristicilor fundamentale noetice care fac diferenta dintre specia noastra si orice computer oricat de evoluat ar fi.  

PS Dar ce pretentie putem avea  cand  nu de prea multa vreme un Hitler in Mein Kampf defineste evreii ca membrii unei alte speicii adica restul oamenilor pot in raport de evrei sa devina chiar si canibali caci oricum omul mananca alte specii de animale superioare.

Se poate extinde discutia dar doar daca voi avea replici voi mai dezvolta tema, discutia de aici fiind destul de ampla la vremea ei.
0 0
Pe firul urmator se incearca un raspuns care face referire la statistica, adica la numarul mare de barbati care joaca sah si numarul mic de femei care fac acelas lucru. nu ma convinge dar nici nu il pot respinge ca argument .

4 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
Atunci când nu se poate da un răspuns dihotomic de tip Da/Nu şi încep interpretările pe baza subiectului, limitele spre care poate fi împins răspunsul sunt determinate de liberalismul/austeritatea repondentului. Totuşi, în justiţie, principiul democratic pe baza căruia se iau deciziile în pregătirea sentiţei, atunci când dovezile sunt neconcludente, este de tipul: mai bine să scape zece vinovaţi decât să fie condamnat un nevinovat.

Răspunsul meu, bazat pe reacţia plină de umor a fotbalistului care şi-a asumat spontan specificitatea originii (vizibilă în trăsăturile fizice şi anume culorea pielii), fără a se simţi jignit, este: Nevinovat.

Până la urmă suntem diferiţi şi trebuie să ne asumăm şi aceasta, nu numai asemănările.
Junior (941 puncte)
0 0

"Totuşi, în justiţie, principiul democratic pe baza căruia se iau deciziile în pregătirea sentiţei, atunci când dovezile sunt neconcludente, este de tipul: mai bine să scape zece vinovaţi decât să fie condamnat un nevinovat."

 

"Il vaut mieux hasarder de sauver un coupable que de condamner un innocent" -

Voltaire, 1747 (Zadig ou La destinéeHistoire orientale, Cap. VI, Le Ministre).

0 0
As merge "mai departe" si as spune:Mai bine sa scape 10 infractori decat sa condamnam un nevinovat."
0 0

Dar dacă-i vinovat?

 

 

0 0
Si daca nu-i?
0 0

Ca să nu ne mişcăm în cerc:

Vorbim mai întâi de o faptă: "aruncatul bananei" înspre o persoană. Este reprobabilă - ori un fapt banal? Aruncătura a fost sau nu cu intenţie? (că doar n-a ţâşnit banana din mâna ăluia aşa, de capul ei)

Şi ce-a urmărit, aruncând-o?

0 0
Credeam că judecăm rasismul nu aruncarea cu un corp "contondent".
0 0
Cred că mai interesant este să discutăm reacţia presei şi a opiniei publice. Agresivitatea generalizată la adresa unei fapte reprobabile mi se pare periculoasă şi cred că reprezintă doar vârful icebergului unor puternice tensiuni ascunce, ce necesită o cale de eliberare mai puţin periculoasă.
0 0
salut.

Domnule Marian si cand un principiu sau idee ordinara se converteste in asa zisul "principiu democratic" , care odata devenit principiu se aplica anti-democratic, adica impotriva dorintei majoritatii.

Ideea democratiei este o idee si aplicarea ei este cu totul altceva.
1 plus 0 minusuri

Umanitatea reprezintă o specie care în doar în unele filme şi în anumite sectoare arată bine. Atfel, în conjuctura potrivită, e definită de ferocitate şi sălbăticie.

Rasismul este unul dintre motivele urii dintre oameni şi motor al atrocităţilor de tot felul de-a lungul istoriei: vezi genocidul asupra armenilor, evreilor, chinezilor (de către japonezi) etc.

Occidentul, după căderea Cortinei de Fier, s-a reîntâlnit cu accese de naţionalism şi rasism. Ca urmare a fost asumată o toleranţă zero pentru acte care amintesc de rasism.

Personal, atâta vreme cât fotbalul depăşeşte arena sportivă, imaginile făcând înconjurul lumii atunci când sunt incitante, cred că este necesară o reacţie dură a statului şi a oricăr alte entităţi sociale avizate împotriva oricăror manifestări rasiste.

 

Senior (11.9k puncte)
1 0

Nu întîmplător am dat citatul din Voltaire: Zadig i-a precedat înflăcăratului strigăt J'accuse din partea unui alt celebru apărător al toleranței, dreptății și adevărului, Émile Zola.

1 plus 0 minusuri
Daca toti oamenii ar avea un acelasi "simt al masurii" raspunsul ar fi simplu.Din nefericire ne nastem diferiti iar educatia, facuta in mod diferit , ne face si mai diferiti.Gestul fotbalistului mi se pare unul normal, gestul suporterului are o doza de rasism, ideea de a-l condamna pe suporter mi se pare , totusi, exagerata.Parerea mea.
Junior (820 puncte)
0 0

Nu ştiu de unde a apărut ideea că va fi musai condamnat la o pedeapsă cu privaţiune de libertate. Sancţiunea poate fi şi-o amendă. Ţi s-ar părea exagerată?

0 0

Ideea de puscarie a plecat de la mine, dupa ce am citit articolul mentionat in intrebare din The Independent

"...faces from one to three years in prison if found guilty"

0 0

Days after a banana was thrown at a black soccer player in Spain, igniting an uproar over racism in European sports, a new controversy has erupted over how to punish racist fans. The man behind that now-infamous banana toss, a 26-year-old youth soccer coach, has been banned for life from Villarreal’s stadium, where he threw a banana at the Brazilian player Dani Alves as he was about to take a corner kick during an April 27 game. The home team, Villarreal, was fined €12,000 euros (nearly $17,000 dollars) by the Spanish soccer federation.

 

http://www.opb.org/news/article/npr-spain-fines-team-of-racist-banana-throwing-fan-but-is-it-enough/

 

The Spanish law slaps fines on soccer teams if they don't crack down on racist fans — but there are no criminal penalties. The Spanish soccer federation can also order the closure of certain stadiums where racist incidents have occurred.

0 0

Da, citati din alt articol. Pe cel din The independent l-ati citit cap-coada?

0 0
O amenda, ceva mai mare,  plus dezaprobarea societatii cred ca ar fi suficient dar daca legea tarii respective spune altfel, nu ma pot eu substitui justitiei spaniole.
2 0
Şi cum rămâne cu stadioanele întreg care strigă la adresa echipelor româneşti "Ţiganii!".

S-a întâmplat în Franţa, Anglia, Germania şi la Gheorgieni.

Pedepsim un singur om, dar cum rămâne cu o galerie de rasişti?
0 0

Opinia mea este că ar trebui pedepsiţi toţi cei care strigă: trebuie identificaţi şi interzişi de pe stadioane pe perioadă nelimitată.

În România în galerie se strigă diverse, nu doar "ţiganii". Se înjură în cor, se instigă, ameninţă etc. Dar la noi nu-i neapărat ceva care iese în evidenţă. Uitaţi-vă la preşedinte, prim-ministru, la cei care vor să fie preşedinţi ori prim-miniştri: toţi par să fie din galerie.

După cum aţi văzut în România, dar şi în Ucraina, galeriile nu sunt doar galerii. Galeriile sunt de găsit şi pe la manifestaţii contra-ceva ori pro-ceva, cu sloganuri diverse. Deci stadionul este mai mult decât atât, de vreme ce aglutinează indivizi care aderă politic la ceva. Faptul că unii dintre ei au puţină minte îi face uşor recolabili pentru diverse cauze care nu sunt ale lor.

0 0

Sa vezi reactii discriminatorii la toate nivelurile dupa finala Eurovision. Cu toti cei care au exprimat, exprima si vor exprima opinii care mai de care mai colorate in speta Conchita Wurst ce ar trebui sa facem?

0 0
Asta am si facut. Am cautat ce prevede legea spaniola in materie si am gasit un alt articol de ziar din care am si citat.
2 plusuri 0 minusuri
1)In primul rand trebuie sa stabilim cum abordam problema:politic sau filosofic.Adica daca tot discutam sa și știm ce discutam:politica sau filozofie.Filosofia e dezinteresata,ceva de genul:"prieten mi-e Platon dar mai prieten mi-e adevarul."Pe cand politica e prin definitie partinitoare:inseamna sa tii cu ai tai:in caz contrar e o politica a absurdului--politica pe care o fac multi astazi:dovada ca inteligenta nu e totuna cu maturitatea.

 

2)Evident ca aruncarea unei banane spre un negru are o conotatie rasista.Dar aruncarea unei banane spre cineva e o fapta sau doar un gest?--Pt. ca nu orice gest e o fapta (din punct de vedere juridic) .In plus,pentru ca acest gest/aceasta fapta sa poata fi condamnata (juridic vorbind) ,trebuie ca fapta/gestul sa fie incadrat de Codul Penal ca infractiune:pt ca numai o infractiune poate fi condamnata penal.Si, din cate stiu, aruncarea unei banane ,cel putin in dreptul nostru,nu este (sau nu era pana acum) infractiune.

 

3)Faptul ca si-a pierdut locul de munca ma face sa banuiesc ca am putea avea o problema,in sensul ca s-ar putea ajunge la extrema cealalalta.Inseamna ca societatea incepe sa fie setata intr-un anumit fel.De ce ar trebui un angajator sa concedieze un angajat care,in timpul liber, a facut un gest cum ar fi aruncarea unei banane?Ce treaba are angajatorul?
Novice (290 puncte)
1 0
Rasismul in ziua de azi a devenit supraestimat/ exagerat  (overrated).   Daca ii arunca o bricheta in cap nu se mai plangea nimeni, dar vezi doamne i-a aruncat o banana, gata rasism maxim !

Ma bucur ca inca traiesc in romania, si nimeni nicaieri nu da doi lei pe comportamentele de rasism.
1 0
Rasismul nu e ceva legat neaparat de o rasa ci e ceva legat de RAUTATEA DIN FIRE  a unora pe nedrept denumiti oameni.
...