Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
2.0k vizualizari
Am intalnit pe un site imaginea de mai jos si am ajuns sa ma intreb daca un asemenea fenomen e posibil si ce ar presupune...

Senior (8.1k puncte) in categoria Fizica
1 0
De văzut și aici:

0 0
E mult mai de efect pe muzica :)
1 0
Ok. Din ce am citit pe youtube si pe alte pagini la care am ajuns de acolo, inteleg ca intamplarea din videoclip e parte dintr-un soi de training adresat celor care curata asemenea containere.

Inteleg ca, de pilda, daca se goleste un asemenea container de lichidul din interior fara a se deschide o valva de represurizare ori daca este curatat cu aburi care ulterior se racesc si se ajunge la un pseudo-vid in interior, diferenta dintre presiunea exterioara, cea atmosferica, si cea din interior e suficient de mare pentru a aparea implozia.

Ce m-ar interesa e sa stiu din ce material sunt facute asemenea cisterne si la ce presiuni pot rezista aceste materiale.
2 0

Sînt făcute din materiale obișnuite, și anume probabil tablă de oțel.

Dar întrebarea „la ce presiuni pot rezista aceste materiale?” nu o puneți bine, pentru că nu materialele sînt de vină, ci forma, mai exact relația dintre forma vasului și direcția din care apasă presiunea (la formă includ și grosimea pereților). Aceeași cisternă, dacă presiunea se aplică din interior spre exterior, rezistă mult mai bine, probabil la cîteva atmosfere bune sau poate chiar mai mult. Și totuși la o diferență de presiune aplicată invers chiar și o fracțiune de 1 atmosferă le face să implodeze. Sigur, contează și proprietățile materialului, dar nu ele determină totul.

Imaginați-vă acum cît de greu se face un submarin, care la fiecare 10 m de adîncime în plus trebuie să reziste la 1 atm în plus, aplicată din exterior. Există batiscafuri care ajung la adîncimile cele mai mari de pe Terra, de circa 11000 m. Calculați presiunea de acolo și minunați-vă. Iar materialul folosit e tot oțelul. Vedeți aici.

0 0
Foarte interesant ce spuneti cu privire la relatia dintre forma si rezistenta la presiune. Nu m-am gandit niciodata la acest aspect. Inteleg ca marea provocare in proiectarea submersibilelor si batiscafurilor tine mai degraba de forma decat de materialele alese....
0 0
Acest lucru ar putea fi posibil ,daca gravitatia ar ajunge de la 1g la (10^6)g.
0 0
Implozia rezervorului nu e cauzată de gravitație, ci de presiunea exterioară mai mare decît cea interioară peste un anumit prag.

Dacă totuși implozia ar fi fost cauzată de gravitație, estimarea de 1 milion de g este exagerată. Ar fi suficient ceva de ordinul a 100–1000 de g. Calculați.
0 0
0 0
Acel fenomen poate fi cauzat de forta de atractie gravitationala,repet.Referitor la ce am spus,am vorbit estimativ si nu concret si am folosit cuvantul "poate".Mai exact,nestiind masa acelei cisterne nu m-am referit strict la o concluzie ,ci am vorbit de o posibilitate si posibilitatile pot fi exagerate.
0 0
Nu, fenomenul nu poate fi cauzat de atracția gravitațională, decît poate dacă ducem cisterna undeva unde gravitația e mult mai puternică decît aici. Pe Pămînt, cisterna asta e suficient de solidă pentru ca dacă presiunea din interior e egală cu cea din exterior peretele să nu se prăbușească.

Bănuiesc că vorbim în continuare de cisterna din film, cea reală, nu de una imaginară pe care o ajustăm să se potrivească cu afirmațiile noastre.
0 0
Raspunsul meu era fictiv cu ani buni in urma,in prezent exista tehnici de multiplicare a acceleratiei gravitationale,NASA folosind una dintre aceste tehnici pentru a dezvolta o rezistenta mai buna a omului in spatiu.Tehnica folosita depaseste 9g,unde omul resimte o stare de disconfort.Daca s-ar produce o multiplicare a acelei forte g,rezultatul ar fi ca in imagini.Am raspuns pornind de la intrebarea topicului,pe care nu am deviat-o niciodata :"E posibil asa ceva in realitate?".Raspunsul meu este : da,este posibil ,daca multiplicam forta de atractie gravitationala,tehnica fiind folosita in laboratoarele NASA.
0 0
Nu înțeleg de ce trebuie să recurgeți la soluții fanteziste cînd fenomenul are o explicație mult mai simplă.
0 0

goguv De aceea sunt aproape sferice batiscafurile. Observa capetele cisternei care nu s-au deformat semnificativ.

0 0

ClaudiuNedelescu. Simularea acceleratiei gravitationale marite nu este o amplificare. Ea se obtine, ca si imponderabilitatea arificiala, pe perioade scurte de timp, prin modificarea vitezei si/sau formei traiectoriei corpurilor supuse experimentelor respective. Acea cisterna sta pe loc. Un astfel de fenomen nu se poate obtine decat prin cadere de la o anumita inaltime insa atunci ar fi afectate si boghiurile care ar intra in pamant. Acceleratia marita se obtine pentru foarte scurt timp prin franarea/tamponarea brusca in contact solul. In montagnerusse se obtin simulari de scaderi si cresteri ale g. De fapt g ramane constanta insa la ea se adauga sau se scade din ea o alta acceleratie rezultata din variatia de viteza sau forma a traiectoriei.

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Ce se vede în imagini este în principiu același lucru ca în experimentul următor: dacă ai un cărucior greu și îl tragi cu o sîrmă, merge foarte bine. Dacă însă încerci să-l împingi cu sîrma, nu merge, pentru că se îndoaie sîrma. Ca idee, materialele în formă de fir sau foaie (adică lungi și subțiri sau întinse și subțiri) rezistă la forțe de întindere mult mai bine decît la forțe de comprimare de-a lungul dimensiunii / dimensiunilor lungi, întrucît comprimarea duce la îndoire.

Așa e și cu cisterna. Dacă aplici presiunea din interior spre exterior, forțele din perete sînt de întindere, iar peretele rezistă foarte bine. Dacă însă aplici presiunea invers, forțele devin de comprimare, iar peretele rezistă mult mai puțin. Undeva în perete apare o primă îndoitură, care apoi se propagă rapid în tot peretele, iar cisterna se turtește.

Pentru ca un vas să reziste la presiuni exterioare mari este nevoie să fie proiectat în așa fel încît peretele să reziste la forțele de comprimare. De obicei asta înseamnă că pereții să fie groși. De asemenea, e bine ca peretele să aibă o formă cît mai sferică sau cilindrică, pentru ca distribuirea forțelor de comprimare să se facă echilibrat. Dacă de exemplu vasul se face de formă cubică, presiunea externă va face ca pereții plani să se bombeze spre interior; în zonele plane vor apărea forțe de întindere, la care materialul rezistă bine, dar muchiile și colțurile vor fi trase spre interior. Dacă au aceeași grosime ca pereții vor ceda repede. Ca să nu cedeze e nevoie de o structură de rezistență la muchii și colțuri, adică o grosime mare de material în aceste zone. Mai simplu e să faci de la început un vas fără muchii și colțuri, adică unul care are aproximativ aceeași convexitate peste tot, deci ideal un vas sferic. De aceea batiscafurile (submarine care rezistă pînă la adîncimi foarte mari) se fac de obicei sferice. Atunci cînd forma sferică nu e convenabilă dintr-un motiv sau altul, proiectanții au grijă să adauge întăriri (grosimi mai mari, nervuri, stîlpi etc) în zonele care riscă să cedeze primele.

La cisterna din film se vede cum capetele vasului nu se deformează semnificativ, semn că ori sînt făcute din tablă mai groasă, ori forma sferică le-a făcut mai rezistente. De asemenea, partea de jos a vasului cilindric era prinsă de șasiu, deci numai partea de sus se putea deforma puternic, ceea ce s-a și întîmplat.

Batiscaful Trieste, primul care a ajuns cu echipaj uman în adîncimile cele mai mari ale oceanului, avea o capsulă sferică cu diametrul de circa 2 m și cu pereți de oțel groși de 13 cm pentru a rezista la cele puțin peste 1000 de atmosfere de presiune exterioară.
Expert (12.9k puncte)
0 0

Tot caut un echivalent românesc pentru verbul buckle din engleză. Dacă împingi capetele unui băț unul spre altul, la un anumit punct bățul cedează și se curbează brusc. În engleză asta se spune It buckles (under the force). În română cum spunem? Am impresia că nu avem un cuvînt special pentru sensul ăsta.

2 0

Parca "Flambaj" se numea, pe vremea cand invatam rezistenta materialelor in liceu.

Era si rezistenta la flambaj. Eu ma gandeam la clatite "flambate" cand auzeam asta. smiley.

0 0
Mulțumesc!
0 0
Aici nu e vorba de flambaj,ci de incovoiere,forta exercitata este cel mai probabil la mijloc.
0 0
Unde "aici"?Adi a vorbit de un bat apasat la capete, nu de cisterna din OP.
0 0
Eu nu l-am corectat pe AdiJapan ,am facut o afirmatie referitoare la cisterna din imagini,despre acest lucru este topicul.Faptul ca afirmatia mea are o legatura cu ceea ce a zis el din punct de vedere al rezistentei materialelor, nu rezida ca l-am corectat,ci am ales sa postez in dreptul comentariului sau pentru a fi pentru cititor mai usor de inteles.
0 0
Diferenta de presiune dintre interior si exterior este identica in fiecare punct/pe fiecare mm-patrat, deci si forta este uniform distribuita. Fenomenul este o rezultanta a incovoierii cu flambarea.
...