Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
2.6k vizualizari
Doua becuri de aceeasi putere si ambele bazate pe icandescenta unui filament , ar trebui sa aiba dimensiuni si preturi sensibil egale. Totusi, becurile cu halogen sunt mult mai scumpe si mai mici decat cele obisnuite.
Senior (6.6k puncte) in categoria Fizica

2 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Lampa cu halogen este tot o lampa din categoria celor cu incandescenta. Diferenta consta intr-un filament de tungsten introdus intr-un tub cu un gaz inert, si ceva halogen (iod sau brom de obicei).

Diferenta o reprezinta insasi tubul, care nu e de sticla ci dintr-un cuart care prezinta avantajul de a suporta mai bine caldura. Asta inseamna dimensiuni mai mici...

In ceea ce priveste pretul, tot de aici pleaca. Cuartul e mai scump, tungstenul e mai scump...
Novice (233 puncte)
0 0
Completez ca balonul TREBUIE sa fie mic pentru a se incalzi, reducand riscul condensarii vaporilor de iodura de wolfram pe sticla la racirea acesteia. De-aia e mic. Si de-aia e nevoie de un cuart special, ceea ce il face mai scump. Iod se adauga pentru ca vaporii de wolfram sa se combine cu el (metalele se evapora si ele, mai lent dar o fac). Rezulta iodura de wolfram care, in contact cu filamentul fierbinte se descompune, lasand metalul pe filament si eliberand iodul inapoi in interiorul becului. Procesul se reia si are ca efect prelungirea vietii filamentului, deci a becului. Se pastreaza si stralucirea mai mult, pentru ca un filament subtiat va opune o rezistenta mai mare curentului, scazind intensitatea si, deci luminozitatea.
1 plus 0 minusuri
datorita gazului halogen

 este asa de scump si tehnologia e la fel de scumpa nu se compatra cu a l unui bec normal   dar se compenseaza prin consumiul extrem de mic de curent si ndurabilitatea

 faceti economie
Junior (575 puncte)
0 0
Becul cu halogen are acelasi consum ca becul obisnuit, la puteri egale.
0 0
Doar că la acelaşi consum de energie, becul cu halogen e mult mai luminos şi ceea ce ne interesează la un bec este mai întîi lumina şi apoi consumul.
...