Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 1 minus
8.4k vizualizari

Cura cu ulei de floarea-soarelui

Citez: "Dimineaţa, pe stomacul gol, se ia în gură o lingură de ulei de floarea soarelui şi clătim gura cu el, plimbându-l prin cavitatea bucală şi mestecându-l, timp de 10-15 minute. Cura se face fără grabă, într-o stare de calm; împingem uleiul printre dinţi, înainte şi înapoi şi în lateral, în interiorul obrajilor.

Trebuie să fim atenţi să nu înghiţim nicio picătură, pentru că este plin de bacterii şi microbi. La sfârşitul perioadei de timp se scuipă uleiul, care acum este alb la culoare şi apos, iar gura se clăteşte foarte bine cu apă caldă.

Dacă uleiul nu are la sfârşit o culoare albă, ci galbenă, este un semn că procedeul nu a fost realizat corect şi trebuie repetat.

Dacă dorim să accelerăm vindecarea, putem realiza procedeul de 2-3 ori pe zi, înainte de a mînca."

Efecte ale curei cu ulei de floarea soarelui

"Primele efecte ale acestei cure atât de simple sunt albirea dinţilor şi înviorarea întregului organism. Efectele care apar în timp se adresează întregului organism: se vindecă bronşite, dureri de cap, dureri de dinţi, tromboflebite, boli cronice ale sângelui, afecţiuni cardiace, renale, ginecologice, articulare.

Este posibil ca pe parcursul curei să survină accentuarea simptomelor; nu trebuie să ne speriem, şi în nici un caz nu trebuie întrerupt tratamentul – se continuă pînă la vindecarea completă. E doar un semn că organismul reacţionează şi se purifică de toxine.

Cura cu ulei de floarea-soarelui se poate face şi de către oamenii sănătoşi, doar în scop de purificare, având o durată care rămîne la latitudinea fiecăruia."

Sursa: http://dr-catalin-luca.ro/site/cure-si-diete/cura-cu-ulei-de-floarea-soarelui.html

 

Întrebare: Există un sâmbure de adevăr ştiinţific într-o astfel de cură, sau e doar un mit cu posibile efecte placebo? Intuiţia îmi spune că e un fel de apă de ploaie cum zice o vorbă din bătrâni, dar eu nu sunt în măsură să exprim un punct de vedere avizat, motiv pentru care mi-aş dori aflu părerea celor ce consideră că stăpânesc ceva mai bine cunoştinţele din acest domeniu al medicinii. În speranţa că ar putea să se facă ceva mai multă lumină asupra acestui subiect, aştept opiniile voastre susţinute de argumentele de care dispuneţi, fie ele pro sau contra, important e să se vadă logica din spatele argumentului. Vă mulţumesc pentru atenţia şi timpul acordat unui eventual răspuns!

Junior (925 puncte) in categoria Medicina - Sanatate
0 0
Mi se pare ca este un mit, mai ales ca nutritionistii recomanda folosirea in salate a celui de masline, care chiar a dovedit ca ajuta organismul uman intr-o masura semnificativa. In forma cruda si uleiul de floarea soarelui are mici beneficii.

Trebuie de semnalat ca in tarile unde se vinde traditional ulei de masline se specifica forma de extractie a uleiului, rafinat sau prin presare, ultima fiind cea mai sanatoasa, uleiul nu sufera nici o modificare chimica.  Probabil la noi, uleiul de floarea soarelui este extras 100%  prin rafinare, este o metoda mai ieftina si mai eficienta. Cand publicul va fi suficient informat si va cere ulei extras prin metode mecanice atunci sigur vor apare asfel de produse in raft.

Vechile fabrici din perioada interbelica o faceau si la noi prin presare, dupa extragere resturile presate de seminte se foloseau pt. alimentarea procilor.

Poate in viitor cand prin modificari genetice se va elimina acizii grasi polisaturati si atunci va fi rezistent la prajeala.
0 1

Marco, ţi se pare ca este un mit deoarece se indică folosirea unui ulei de floarea soarelui rafinat, în detrimentul unui ulei de măsline prest la rece, sau e un mit ideea în sine de cură cu ulei care tratează nenumărate afecţiuni? Eu înţeleg importanţa folosirii unui ulei de o mai bună calitate, adică a unui ulei de măsline presat la rece, dar nu prea înţeleg care ar fi legătura cu subiectul. Uleiul, indiferent din ce plantă şi modul prin care este extras, rămâne un ulei cu anumite calităţi sau defecte, dar un ulei de cea mai bună calitate folosit conform specificaţiilor de mai sus, ar putea avea astfel de efecte benefice în tratarea respectivelor afecţiuni? Daca nu, atunci presupun că ai inteţionat să faci o mică paranteză prin care să susţii importanţa folosirii unui ulei de calitate, respectiv al unui ulei presat la rece şi cam atât, fară să precizezi şi să argumentezi de ce cura respectivă este un mit. Oricum ar fi, paranteza are valoarea ei pozitivă şi îţi multumesc pentru ea şi timpul acordat subiectului!

2 Raspunsuri

2 plusuri 1 minus
 
Cel mai bun raspuns
Ar putea avea o explicatie stiintifica: toate membranele celulare (inclusiv la microorganisme) sunt alcatuite din lipide sau substante liposolubile (care se dizolva in ulei), deci o inundatie cu ulei a mediului extern celular va determina dezorganizarea membranei celulare - urmata de moartea celulara.

Nu sunt expert in biologie celulara pentru a spune daca intr-adevar aceasta cura functioneaza si se bazeaza pe acest fenomen, dar numai aceasta explicatie logica imi vine in minte.
Junior (714 puncte)
1 0

HanSolo, eu nu sunt în măsură să-ţi contrazic argumentul, dar nu înţeleg cum anume ar putea să se obţină respectivele efecte benefice asupra organismului, printr-o dezorganizare a membranei celulare urmată de o moarte celulară locală. Înţeleg că nu eşti expert în biologie celulară, evident nici eu nu sunt, dar totuşi nu văd logica din spatele posibilei explicaţii. Dacă vrei şi crezi că poţi, te-aş ruga să-mi explici într-un limbaj comun şi eventual exemplificat, cum anume ar putea să se explice albirea dinţilor sau durerea acestora prin inundarea cavităţii bucale cu ulei de orice tip ar fi el... Cât despre o posibilă interacţiune asupra durerilor de cap, afecţiunilor cardiace, renale, ginecologice, articulare, etc... cred că deja au întins coarda cam mult, dar pentru posibilele efecte locale, sunt curios cum anume ar putea să se explice prin argumentul tău. Îţi multumesc!

0 1
Eu m-am gandit la efectele uleiului ca si la efectele pe care le are apa de gura... Multe boli sau simptome sunt provocate de flora bucala, dar nu vad nici eu cum se poate trata orice boala. Nu toate bolile (sau organele numite mai sus) ar putea fi tratate prin simpla igiena a cavitatii bucale. As vrea sa testez pe mine cum pot fi  vindecate afectiunile ginecologice, dar nu pot: sunt barbat :)

Explicatia mea a incercat sa fie numai pentru efectul uleiului asupra florei bucale, nu si pentru tratarea tuturor afectiunilor enumerate.
1 0

O influenţă pozitivă asupra igienii orale o poate avea şi apa de izvor, nu doar uleiul. Clătind gura cu apă reuşeşti să îndepărtezi o parte din placa bacteriană, deci indiferent ce lichid ai plimba prin gură, atâta timp cât nu e toxic are un beneficiu asupra sănătăţii, dar nu tratează nenumărate boli cum sunt înşiruite acolo.

Tu mi-ai zis de o posibilă explicaţie ştiinţifică şi atunci m-am gândit că poate are un oarecare mic efect local şi nu înţelegeam cum anume ar putea să albească dinţii spre exemplu, sau cum anume ar putea să distrugă o candidoză bucală. Dacă răspunsul tău se rezuma doar la a îndepărta din placa bacteriană, probabil am înţeles eu puţin greşit crezând că ai putea să-mi explici cum anume ar avea un posibil efect terapeutic local.

0 2

"bronşite, dureri de cap, dureri de dinţi, tromboflebite, boli cronice ale sângelui, afecţiuni cardiace, renale, ginecologice, articulare."

Bronsitele pot avea ca si punct de plecare cavitatea bucala. Unele bronsite se pot trata prin vindecarea punctului de pornire.

Dureri de cap: de exemplu unele sinuzite pot avea ca punct de plecare cavitatea bucala.

Dureri de dinti...

Tromboflebite, boli cronice ale sangelui: unii agenti patogeni din gura pot da ca si complicatii tromboflebite. De boli cronice ale sangelui nu stiu nimic.

Afectiuni cardiace, renale, articulare: de exemplu streptococii (de la amigdale) pot da complicatii cardiace, renale si reumatism articular.

Afectiuni ginecologice: nu stiu nimic despre legatura dintre gura si organele mentionate, la acelasi organism :)

Deci ar putea fi luate in seama toate aceste afectiuni si vindecate, evident daca au fost generate de catre germeni patogeni din gura si nu exista focare secundare de infectie.

Sigur exista diferente intre modul de actiune al apei de izvor si ulei, dar nu stiu de nici un studiu stiintific care sa faca diferenta intre cele 2. Nu stiu care ar fi diferenta intre ulei si apa de gura...

Am sperat ca cineva mai bine documentat decat mine sa fi raspuns mai detaliat decat am facut-o eu.

0 1
M-am gandit ca explicatia de mai sus nu este destul de detaliata. Daca ma intrebi ce nu intelegi - poate iti pot raspunde. De exemplu pentru tromboflebite trebuie ca agentii patogeni sa ajunga in sange (de obicei prin carii profunde). La durerile de cap se pot adauga ca si cauze spondilozele provocate de streptococii care cauzeaza reumatismul.
0 0

Cred că am prins ideea! Deci să înţeleg că mitul e mit doar pe jumatate existând totuşi un sâmbure de adevăr. Totuşi dacă acest lucru este adevărat, ai cumva idee cam care ar fi incidenţa unor astfel de afecţiuni ce au ca punct de plecare cavitatea bucală? Adică ar exista o pondere mare a unor astfel de afecţiuni cu o cauză în cavitatea bucală, sau ponderea este una nesemnificativă? Despre ce streptococi ar fi vorba în cazul unor afecţiuni renale, cardiace, în cazul reumatismului sau a spondilozelor? Ce analize ar putea fi făcute pentru a descoperi cu adevărat cauza unei afecţiuni cu punctul de plecare din cavitatea bucală?

Am auzit de mărturia a două persoane care susţin că s-au vindecat de fibron uterin cu o astfel de cură, dar sceptic fiind n-am crezut şi am pus rezultatul pe seama unui posibil efect placebo. Nu ştiu dacă chiar poate să existe o astfel de legătură şi dacă cu adevărat multe din afecţiuni au ca posibil punct de plecare cavitatea bucală, dar cert este faptul că nu am exclus în totalitate existenţa unui mic sâmbure de adevăr în toată povestea asta şi am propus subiectul unei analize şi dezbateri pentru a cunoaşte opinii şi argumente care demontează mitul sau demonstrează sâmburele de adevăr.

0 1
Iti repet, nu stiu daca uleiul functioneaza ca si apa de gura... Adica nu stiu daca flora microbiana patogena din cavitatea bucala este intr-adevar atacata de ulei. Deci nu stiu cat este mit si cat adevar din punct de vedere al actiunii uleiului pe flora microbiana.

Este vorba de streptococul beta-hemolitic care da afectiuni cardiace si reumatism articular (deci si spondiloze). Nu sunt sigur de afectiunile renale, dar cred ca si rinichiul poate fi influentat de acesta.

Analizele sunt cele cunoscute: culturi bacteriene pe medii specifice acestor agenti patogeni din secretii faringiene.

Ponderea acestor afectiuni: nu o cunosc. De exemplu nu este obligatoriu ca cei care au probleme dentare grave sa faca tromboflebita, dar este posibil. In cazul streptococului beta-hemolitic este destul de frecvent sa dea complicatii daca nu este tratat dupa o perioada lunga de infectie a amigdalelor. Dar acest streptococ nu stiu daca se vindeca trecand ulei printre dinti, fiind vorba de amigdale.

In legatura cu efectul placebo in cazul unor astfel de tratamente... Nu stiu ce sa zic, dar poate sa fie si un efect ca si cel al acupuncturii (care sigur este diferit de placebo). Adica la unii sa mearga pe reechilibrare energetica a organismului, dar nu la toata lumea.
2 0
HanSolo, puteți indica niște surse de informare de pe net cu privire la ce înseamnă reechilibrare energetică a organismului?

Este acesta un concept utilizat în cursurile de medicina?

La o căutare rapidă (reechilibrare energetică - Google) nu am găsit altceva decât niște sfaturi pentru echilibrarea energetică a organismului și curățarea energetică a locuinței, plus tarifele aferente cu sau fără deplasarea doctorului la domiciliu.
0 1
Imi pare rau, nu am despre reechilibrarea energetica decat vagi cunostinte despre meridianele energetice din acupunctura si faptul ca celulele corpului sunt conducatoare de electricitate (principiul electrocardiografiei de exemplu). Nu stiu sa recomand nimic.

Reechilibrarea energetica nu stiu sa fie la cursurile de medicina la noi. La chinezi poate au asa ceva.
0 0
Mulțumesc pentru precizări.
2 0
"Echilibrarea energetica" se vinde la set cu "cura de dezintoxicare" ...
0 0
Truth, si eu sunt total de acord cu ce ai spus aici :). Nu iti pot da decat un "+1" pentru comentariu. Cred ca-i cazul sa se incheie aici explicatiile logice si stiintifice despre ceva neverificat.
1 0
Salut HanSolo !

Este vorba de clasica problema de a accepta informatii nedemonstrate : fara multiple studii stiintific derulate pentru a confirma efectul si a filtra adevaratele cauze ale fenomenului + confirmarea modelului fizico-matematic propus ca explicatie, nu putem trage concluzii nici pro, nici contra. Si am face un deserviciu stiintei si adevarului daca ne antepronuntam sau, mai rau, colportam zvonuri parastiintifice.

In sens mai larg, "boborul" roman (ca si altele) are o problema cu lipsa simtului critic - subminat prin insasi sistemul educational + mostenirea culturala care insista pe autoritate. Din cauza asta se cade usor in plasa si politic, la excrocherii financiare, etc.

PS: Ti-am dat un plus pentru modul cum ai formulat raspunsul : " Ar putea ...." Asa este corect - iti poti avansa opinia ca ipoteza !
0 1

Adevărul este de partea celor ce-l caută. Adevărul este mereu dincolo de ignoranţă şi ipocrizie.

Din nefericire prea puţini sunt cei ce deţin virtuţile caracteristice unui căutător al adevărului şi prea muţi au senzaţia că ştiu ei mai bine pozând în mici genii atotştiutoare. Mulţi pot fi critici din instinct şi vor arunca cu pietre şi puţini pot cugeta înainte să vorbească. Problema nu ar fi lipsa unui simţ critic, acesta am senzaţia că e mult prea dezvoltat şi nefondat la o majoritate covârşitoare din populaţia lumii, problema este cu lipsa bunului simţ, cu ipocrizia, cu ignoranţa, aceasta este problema poporului român şi a altor popoare.

HanSolo, încă o dată îţi multumesc pentru ceea ce ai avut de oferit pe marginea acestui subiect.

6 plusuri 0 minusuri

Eu zic că nu e niciun dubiu:  o altă prostie din categoria celor mai groteşti, debitată de unul care-şi spune doctor.

Plimbăm uleiul printre dinţi şi ne vindecăm de bronşite, dureri de cap, dureri de dinţi, tromboflebite, boli cronice ale sângelui, afecţiuni cardiace, renale, ginecologice, articulare? Şi de ce doar atât? Mai sunt boli! Alea ce-au să nu fie rezolvate de plimbatul uleiului printre dinţi?

Lista stupizeniilor este nesfârşită. Nu cred că cineva le poate inventaria pe toate, mai ales că ele par să apară în fiecare zi, dintr-un izvor nesecat.

Sfatul meu este acelaşi pe care l-am mai dat şi cu alte ocazii pe aici: nu credeţi nimic de pe internet, decât dacă informaţiile au la bază studii serioase, realizate de cercetători serioşi. Faptul că unul e doctor în România şi scrie pe un site nişte tâmpenii nu înseamnă mare lucru. El trebuie să fie şi întreg la minte, să citească literatură de specialitate şi să aibă scopuri nobile.

Site-urile româneşti de medicină sunt gropi insalubre de pseudoştiinţă.

Senior (11.9k puncte)
0 0

Quark, îţi mulţumesc pentru răspuns, ai mare dreptate în ceea ce zici, dar chiar şi o problemă aparent fără dubii are nevoie de o argumentaţie solidă care să demonteze şi cel mai ridicol mit, adică şi acesta în cauză.

Am propus acest subiect spre dezbatere în ideea de a demonta un mit. Premisa mitului este punctul de la care am plecat şi eu, dar în lipsa unor argumente cu o oarecare greutate ştiinţifică, am ales să cer ajutor aici, unde probabil există persoane cu suficiente cunoştinţe încât să se demonteze un astfel de mit. Deocamdată nu am văzut argumentele care să demonteze ideea ridicolă de soluţie magică la un număr atât de mare şi de diverse afecţiuni, dar poate la un anumit moment dat, cineva o să exprime cu subiect şi predicat nişte argumente cu valoare ştiinţifică. Sper într-o explicaţie care să convingă şi să-l facă să înţeleagă şi pe omul simplu, ceva mai naiv sau mai credul,  că o astfel de cură nu are fundament ştiinţific şi micile efecte pe care le-ar putea avea ar fi doar unele placebo... sau ceva de genul...

2 1

Nu Quark sau altcineva are obligatia de a demonstra că plimbatul uleiului prin gură nu e un panaceu ci, cu subiect și predicat, cei care îl recomandă ca atare.

Piața e inundată de leacuri al căror efect este clamat zgomotos si nedemonstrat stiințific sau practic. Cei care le promovează au de dovedit valoarea lor terapeutică, ei să-și facă treaba, nu să le-o facă cei ce le pretind demonstrații și studii serioase.

Indiferent de demonstrarea sau nedemonstrarea științifică a efectelor leacului, omul ceva mai naiv și mai credul va continua să recurgă la el cu argumentul că dacă rău nu face și e posibil sa facă ceva bine, atunci merită incercat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 0

Eu nu am spus că cineva ar avea obligaţia să demonstreze că plimbatul uleiului prin gură nu e un panaceu universal. Acesta este doar un subiect de discuţie pe marginea unui mit, cine vrea şi are bunăvoinţa să participe o face pentru că aşa doreşte nu pentru că ar avea vreo obligaţie. Evident, cei care susţin şi propun astfel de cure ar trebui sa explice mecanismul prin care ulei te vindecă de respectivele afecţiuni, dar cum aceştia nu-şi argumentează teoria, mă văd obligat să mă informez şi să caut răspunsuri pe cont propriu, această zonă de discuţie fiind o cale de informare. Eu nu am pretins ca cineva să facă un studiu serios şi să-mi comunice rezultatele, ci doar am apelat la cunoştinţele mult mai solide ale altor utilizatori de pe acest site. Omul ceva mai naiv si mai credul tinde să creadă orbeşte cam în orice, dar asta nu înseamnă ca o parte din acei oameni mai naivi nu ar putea să înţeleagă nişte argumente ştiinţifice dacă le sunt oferite. Dacă ai ceva de oferit, oferă fără să gândeşti atât de negativ la adresa altor oameni mai naivi care au tendinţa "să pună botul" la orice. Părerea mea e că-i judeci prea mult pe cei mai naivi şi aceasta nu cred că e atitudinea potrivită a unui om evoluat.

Mă repet, nimeni nu are obligaţia să demonstreze nimic, eu nu am făcut o astfel de afirmaţie nici nu cred că am lăsat să se înţeleagă un astfel de lucru, motiv pentru care nu înţeleg cum ai ajuns la o astfel de concluzie.

0 0

Nu am intenționat sa vă provoc și nu înțeleg ce anume v-a activat componenta warrior din numele de utilizator.

Din comentariul pe care l-ati facut la raspunsul lui Quark reiese nemulțumirea de a nu fi văzut argumentele care să demonteze ideea ridicolă etc. Ce ziceți de fragmentul:

"Sfatul meu este acelaşi pe care l-am mai dat şi cu alte ocazii pe aici: nu credeţi nimic de pe internet, decât dacă informaţiile au la bază studii serioase, realizate de cercetători serioşi" ?

Lipsa unor studii serioase este un argument puternic care descalifică afirmațiile laudative despre așa-zisa terapie. Această lipsă e sufucientă, chiar și unora mai naivi si mai creduli, ca măcar să se îndoiască puțin.

Trebuie ca cineva să fie foarte naiv si foarte credul ca să creadă ceva fără a pretinde nicio demonstrație. Mă tem că aceste persoane rămân insensibile la orice demonstrații, nu pentru că nu le-ar putea ințelege, ci pentru că așa funcționează ele, n-au nevoie de demonstrații sau sunt atente doar la cele care le confirmă convingeri iraționale deja formate.

Persoanele astea, foarte naive si foarte credule, eu le judec așa cum pot. Aș putea incerca să le judec mai puțin dar nu știu cum să fac. Mai am de evoluat.

0 0

Interesante proiecţiile pe care le faceţi, dar cu tot respectul n-am să dau curs unor discuţii care nu duc nicăieri. Dacă aveaţi ceva bun (productiv, constructiv) de spus probabil aţi fi spus şi nu v-aţi fi limitat în a spune că nimeni nu are obligativitatea să demonstreze că un mit este un mit, de parcă eu aş fi impus sau aş fi lăsat să se înţeleagă că există o asemenea obligativitate. De la mine nu s-a vazut nici o provocare sau o componentă "warrior", doar mi-am apărat un punct de vedere pe care dvs. l-aţi tratat cu o atitudine puţin ostilă sau nepotrivită din punctul meu de vedere.

0 0
cel mai bun raspuns. Ai pus punctul pe i
...