Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 4 minusuri
851 vizualizari
La cererea publicului....
Senior (5.0k puncte) in categoria Matematica
0 0
Multumesc. Ceva imi spune ca eu sunt "publicul".  Sa vedem acum daca Puiu ori altcineva ne va da si o solutie...
0 0
Aşa este. Aşteptaţi un răspuns de la altcineva?
0 0
De la oricine e capabil sa observe regula dupa care se succed numerele, desigur. Eu unul nu o gasesc nici de aceasta data...
0 0
Matematică pentru clasa primară aţi dorit.
0 0
sper ca aveti si un raspuns pregatit daca nu gaseste nimeni regula !?
0 0
După trei cafeluţe şi două ţigări, plus derivate şi integrale, am şi un răspuns.
2 0
Am incercat de a gasi o legatura intre aceste numere scriindu-le in diferite moduri (suma de patrate, in binar, cifre romane etc) dar nu am gasit tiparul de formare a numerelor.

Sigur problema are solutie? Poate ne-o si impartasi, ca vad ca nu a gasit nimeni rezolvarea desi au trecut 3 zile de la postare.
0 0
...sau macar sa ni se indice sursa problemei, daca nu si o rezolvare.

Personal cred ca, in asemenea cazuri, s-ar impune chiar prin regulament indicarea sursei problemei ori a unei solutii din partea autorului intrebarii (daca acesta are acces la una), dupa un anumit numar de zile in care nimeni nu a postat un raspuns corect...

1 Raspuns

0 plusuri 2 minusuri

Răspuns : 90

(9,29,69,89,30) + (2,2,2,2,2) ->(11,31,71,91,32) -> (11,13,17,19,23). Eu întreb, eu răspund şi tot eu mă votez. Mă umflă răsul de această situaţie.

Senior (5.0k puncte)
4 0
Faptul ca v-ati autovotat raspunsul drept cel mai bun e impotriva regulamentului. Faptul ca nu v-ati putut abtine de la a comenta pe tema asta e penibil.

Dar adevarata discutie cred ca ar trebui sa fie daca problema propusa de dvs. are de-a face ori nu cu matematica. Oricine poate sa imagineze niste siruri de numere care se succed dupa anumite reguli, sa le prelucreze dupa reguli proprii si sa le arunce aici spre descifrat. Dar e asta matematica? Ce calitati ale rezolvitorului scoate in evidenta gasirea unei asemenea solutii?
2 0
 Da, este o regulă de formare a unui șir dar, cum spune și Goguv, nimeni nu poate ști ce a fost în mintea dumneavoastră când l-ați compus. Rezolvarea lui cere mai mult abilități de ghicire decât matematice. 
 Dar, pentru că vă plac încuietorile de genul ăsta, vă dau și eu una: 
  
 Ce număr urmează în șirul: 7, 3, 8, 5, 6,... ? 
  
 Dacă spuneți că vă dați bătută vă voi da imediat soluția. Nu trebuie decât să știți rezolva ecuații de gradul 2 de un anume tip: coeficientii au valorile a=1, b=-1 si c=-1.
  
  
0 0
Avand in vedere ca aceasta intrebare nu are nicio legatura cu matematica, ci mai degraba cu mama omida as dori stergerea ei !

Pe langa aceasta prostie debitata, ne mai si scoateti ochii cu cat de destept sunteti. Lasati-i pe altii sa va laude daca va fi cazul ! (dar nu cred)
0 0
Răspuns posibil : 1
0 0
 @Gheorghița 
 Cum ați calculat? Care e modul de formare a termenilor? Dacă următorul e 1, ce ar urma după el, potrivit regulii pe care ați folosit-o? 
  
0 0
Poate veţi râde, rog numiţii goguv & c.p. să se abţină, dar este posibil ca orice număr întreg să fie următorul termen.
0 0
 Nu voi râde, dar vă voi spune că șirul, așa cum l-am construit, este unic determinat. 
  
 V-am dat un indiciu când am vorbit de o ecuație de gradul 2, și anume x^2-x-1=0.  
 Se observă ușor că soluția pozitivă este x=(1+sqrt5)/2, care nu este altceva decât o remarcabilă constantă matematică notată cu litera greasca "phi", numită și "tăietura de aur", raportul de aur", "numărul de aur" etc  (golden ratio pe Wikipedia).  
 Asta poate sugera căutarea dezvoltării șirului în succesiunea zecimalelor lui "phi". 
  
 Dar, așa cum dumneavoastră ați ales ca, după ce scrieți numerele prime pe dos să scădeți 2 (puteați de exemplu să scădeți 3 sau să adunați 126, la fel de bine), la fel de firesc am optat și eu să-l împart pe "phi" la 14. 
 Și, asa cum dumneavoastră ați ales să începeți șirul numerelor prime pozitive cu 11, la fel de firesc am considerat că rezolvitorul trebuie să urmărească șirul de cifre care începe de la zecimala a cincea a lui phi/14.  
  
 Numerele care urmează sunt 3, 3, 9, 2, 7 s.a.m.d. 
  
 Nu-i nostimioara problema mea? 
   
0 0

Am ajuns la sucirea zecimalelor (ştiam că asta mă aşteaptă) numărului de aur, chiar la împărţiri nu mă aşteptam. Problema mea avea  parcă un anumit farmec.

Dar ce spuneţi de :

(7+x) /  (3+x) = (8+x) / (5+x) = (6+x) / (1 +x) =..........

Se poate considera o soluţie, lăsând deoparte x ( -11 ) şi simbolurile matematice?

0 0
Nu inteleg intrebarea. -11 e solutia oricareia din ecuatiile pe care le-ati scris. Cum sa-l las de o parte si ce simboluri sa las de o parte?
0 0
Numerele din şirul iniţial , grupate câte două dar în forma specificată mai sus, ne conduc la 7,3,8,5,6,1....Raportul, adaptat precis şi unic este acelaşi.

sin(a)=a nu este valabilă pentru a<5?
0 0
Nu pricep. Care raport, intre cine si cine, si ce intelegeti prin "adaptat precis si unic"?

sin(a)=a e valabil pentru a mic, nu-mi amintesc sa fi vazut udeva restrictia a<5 grade. In functie de nivelul dorit de precizie noi ne stabilim nivelul de aproximatie acceptabil. In cazul de fata eu zic ca 0,174 il aproximeaza foarte convenabil pe 0,1736.

Oricum, rezolvarea ecuatiei de gradul 3 in x, dupa artificii cu inlocuiri si reveniri la forma initiala, cere aproximarea unor radacini cubice asa ca, in cazul de fata, aproximatita sin(pi/8)=pi/8 pastreaza precizia si simplifica semnificativ calculele,
0 1

Reformulăm: Având şirul 7,3,8,5,6 ce număr urmează care satisface:

7+x  =  8+x  =  6+x

3+x      5+x      ?+x

Este şi aceasta o soluţie. Nu se determină un şir, doar numărul următor, ceea ce se dorea.

O mică culpă din partea mea în ceea ce ţine de sin(a)=a. şi a<5. Dar revedeţi calculul perioadei unui pendul (wikipedia, a<1), ce-i drept pentru precizie. O pun pe seama orei tîrzii din acel moment. 

0 0
La calculul pe care-l pomeniti conditia e ca unghiul sa fie mai mic de 1 radian, adica 180 : 3,14 = 57,32 grade, cu aproximatie. Unghiul de 10 grade e mult mai mic.
0 0
Mai citind încă o dată se pare că aveţi dreptate, jos bentiţa în faţa măiestriei şi tenacităţii dumeavoastră  Aştept un răspuns onest despre soluţia mea.
0 0
Ideea e ingenioasa si o retin.

In conditiile in care nu am specificat ca sirul e infinit,  1 poate fi o solutie cu algoritmul pe care-l propuneti.

Mai departe insa, asa cum ati remarcat singura, acest algoritm poate duce la orice numar adica nicaieri.
0 0
Mulţumesc pentru apreciere. Venind din partea unui matematician redutabil sunt foarte încântată.
...