Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
826 vizualizari
Între cele mai cunoscute stimulente este competiţia dintre oameni, banii care pot fi câştigaţi, sau avantajele materiale. În tezele prezente în ideologia comunistă, se pune că tocmai că nu competiţia ci colaborarea este cea care este mai importantă, iar stimularea nu este banul ci sentimentul că ai contribuit la binele colectiv.

Lăsând totuşi la o parte discuţiile despre comunism sau capitalism, care ar fi de fapt adevăratele stimulente pentru un om, legate de muncă şi ce menţine o motivaţie vie?
Experimentat (3.1k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri

Din punctul meu de vedere, răspunsul e destul de simplu, deci nu cred că se poate filosofa prea mult pe acest subiect.

 

Motivaţia poate fi intrinsecă sau extrinsecă, adică omul poate fi motivat de pasiunea pentru domeniul în care activează sau este motivat de bani şi alte avantaje materiale. Eu personal sunt motivat intrinsec, dar evident şi motivaţia extrinsecă are importanţa ei. Ideal ar fi ca omul să fie motivat atât intrinsec cât şi extrinsec, dar prodominantă să fie motivaţia intrinsecă deoarece este un stimulent mai puternic şi oferă în general o satisfacţie mai mare şi mai durabilă în timp.

 

Observând empiric motivaţia oamenilor în munca pe care o prestează, tind să cred că majoritatea oamenilor sunt motivaţi predominant extrinsec (de voie sau de nevoie), ceea ce scade atât randamentul cât şi satisfacţia personală. Dacă există interes pentru subiect am să lansez şi eu următoarea întrebare: Dintre motivaţia intrinsecă şi cea extrinsecă, care ar fi motivaţia ta predominantă în activitatea pe care o prestezi? Dacă ar fi să te gândeşti la o pondere între cele două tipuri de motivaţii, cum ar arată procentual aceasta? Cât la sută simţi că eşti motivat intrinsec şi cât extrinsec?

Junior (925 puncte)
0 0
Păi eu întrebam, fără să precizez că e vorba de cea extrinsecă sau intrinsecă, care e cea care motivează cu adevărat pt. a obţine performanţă, eventual mai detaliat, ce reprezintă acea motivaţie.
0 0

Ceva teorie pe subiect poţi găsi aici: http://psihologie.tripod.com/motivatia.htm

Din punctul meu de vedere, pentru a obţine performanţă într-o anumită activitate prestată, este necesară pasiunea, dorinţa şi plăcerea de a realiza acel ceva, adică este necesară o motivaţie intrinsecă. Motivaţia extrinsecă satisface doar nişte nevoi, nişte trebuinţe bazale, iar satisfacţia vine din motivaţia intrinsecă pe care prea puţini oameni o au ca dominantă. Din nefericire majoritatea oamenilor sunt motivaţi extrinsec, adică de nevoie şi nu prea găsesc satisfacţii personale în activităţile prestate. Din punctul meu de vedere, adevăratele stimulente ce menţin o motivaţie sunt pasiunea, plăcerea şi satisfacţia interioară pentru activitatea prestată.

...