Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
6.5k vizualizari
Un prizonier beneficiind de clementa comandantului inamic este pus in urmatoarea situatie: inchisoarea are doua usi , una conduce la moarte sigura, cealalta la libertate, o poti alege pe oricare. La fiecare usa sta cate un paznic, oricaruia dintre ei poti sa le pui o singura intrebare. Te previn : unul minte totdeauna , iar celalalt spune tot timpul adevarul. Prizonierul a pus o intrebare si a gasit calea spre libertate. Care a fost intrebarea?
Novice (114 puncte) in categoria Diverse

2 Raspunsuri

4 plusuri 0 minusuri
„Ce ușă mi-ar arăta celălalt paznic dacă l-aș întreba care e ușa spre libertate?”

Oricare din paznici primește întrebarea asta i-ar indica prizonierului ușa care duce la moarte sigură. Astfel prizonierul află care e ușa bună.
Expert (12.9k puncte)
0 0
Se presupune că fiecare paznic ştia ce fel de om este celălalt?
0 0
Da, așa am presupus. Luat la bani mărunți enunțul are niște lispuri, ca de altfel cam toate întrebările de logică, matematică, fizică etc., încît rezolvitorul e nevoit să facă presupunerile cele mai rezonabile în lipsa unor detalii din enunț.

În cazul de față dacă prizonierul, care e dușmanul, are informații despre obiceiurile paznicilor, atunci e rezonabil să presupunem că și paznicii înșiși au cel puțin aceleași informații.

Apoi am mai presupus că paznicul întrebat a fost destul de drăguț să răspundă la întrebarea prizonierului. Nu numai atît, dar am presupus că și-a păstrat obiceiul --- de a minți sau a spune adevărul --- și de data asta.

Apoi am mai presupus că este posibil ca cineva să mintă tot timpul, ceea ce e discutabil.
0 0
Dacă fiecare paznic nu ştie din ce "partid moral" face parte celălalat, se poate pune o întrebare salvatoare?
0 0
Nu cred. Nu văd cum. Din cîte îmi dau eu seama, prizonierul poate afla de la un paznic care e ușa spre libertate printr-unul din două mecanisme: fie determină dacă paznicul în cauză minte sau spune adevărul, fie compensează cumva adevărul sau minciuna din răspunsul lui. Eu am folosit al doilea mecanism. Pentru a-l folosi pe primul cred că este nevoie ca prizonierul să poată pune două întrebări, din care o întrebare de control (de exemplu: „Vezi un elefant în celula mea?”), la care răspunsul adevărat e evident, și o întrebare despre uși. Dar enunțul nu-mi dă dreptul decît la o întebare. În cazul de față cred că întrebarea prizonierului nu poate fi decît din cele la care răspunsul conține un singur bit de informație: da sau nu, ușa asta sau cealaltă. Astfel prizonierul nu poate afla simultan și ce ușă zice paznicul că e bună, și dacă paznicul minte. Cu mecanismul compensării e simplu: aranjezi întrebarea așa încît indiferent ce paznic e întrebat răspunsul păstrează bitul de informație despre uși (iar bitul de informație despre sinceritatea paznicului dispare). Dar asta funcționează numai dacă fiecare paznic știe dacă celălalt e sincer sau nu.
Mai mulți paznici mincinoși și unul cinstit
1 plus 0 minusuri
Pai te uiti la culoarea ochilor unui paznic si il intrebi ce culoare au ochii lui. Iti vei da seama daca acesta minte sau nu. Atunci vei sti precis care spune adevarul.Celuilalt paznic ii vei adresa intrebarea : "Care este usa spre liberate? " ;)
Novice (114 puncte)
...