Da, picăturile de apă întîmpină rezistența aerului în cădere. Nici nu e nevoie să cadă de la foarte mare înălțime: după numai cîteva zeci de metri picătura atinge practic o viteză constantă, la care frecarea cu aerul devine egală în mărime cu greutatea, încît accelerația picăturii devine zero.
Forma picăturii se schimbă, dar, contrar imaginii pe care o au oamenii, picătura nu se alungește pe verticală, ci se aplatizează în partea de jos, încît seamănă cu o chiflă.
Picăturile mici și cele mari se comportă diferit:
- Picăturile mici se deformează mai puțin, pentru că tensiunea superficială contează mai mult. Picăturile microscopice rămîn practic sferice (și creează de exemplu un curcubeu cu culori vii, dovadă a sfericității). În schimb picăturile foarte mari se deformează atît de mult încît se sparg în picături mai mici.
- Viteza terminală, adică acea viteză constantă la care ajung picăturile și n-o mai depășesc, depinde și ea de mărimea picăturii. Picăturile mici au o viteză terminală mai mică. Cele microscopice au o viteză atît de mică încît par să stea pe loc, așa cum se întîmplă cu picăturile din nori sau din ceață. Picăturile mari ating circa 10 m/s. De ce apare diferența asta între vitezele terminale? Pentru că rezistența aerului depinde de aria secțiunii transversale a picăturii (și secundar de formă), în timp ce greutatea picăturii depinde de volum. Astfel, dacă o picătură are diametrul dublu față de alta, suferă o rezistență din partea aerului de 4 ori mai mare (neglijînd efectul formei), dar are o greutate de 8 ori mai mare. Asta înseamnă la picăturile mai mari rezistența aerului contează mai puțin în raport cu greutatea.
- Picăturile mici ajung mai repede la viteza terminală, pentru că aceasta e mai mică. De exemplu o picătură de 1 mm ajunge la viteză constantă în numai circa 1 secundă, în timp ce una mare de 10 mm are nevoie de vreo 5 s. Se poate calcula relativ ușor cum variază viteza picăturii în timp, dar numai aproximativ, considerînd că picătura își păstrează forma sferică tot timpul și că forța de rezistență din partea aerului este proporțională cu pătratul vitezei (sau cu viteza, sau cu altă putere a vitezei). În schimb calculele precise sînt mai complicate, pentru că trebuie să țină cont de deformarea picăturii și de curgerea aerului pe lîngă picătură.
În urma frecării cu aerul picătura se încălzește, dar numai foarte puțin, pentru că tot contactul cu aerul menține picătura la o temperatură apropiată de a aerului (nu se produce fenomenul încălzirii puternice care apare la intrarea unui obiect cosmic în atmosferă). Apa de la suprafața picăturii se evaporă puțin cîte puțin, mai ales dacă aerul are o umiditate mică (ceea ce duce la o răcire a picăturii). Pe măsură ce se evaporă și picătura devine tot mai mică, viteza ei scade, pînă cînd la o picătură foarte mică viteza e și ea foarte mică. Înainte de a dispărea de tot, viteza picăturii este zero.