Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
772 vizualizari
Vă citez, aproximativ, dintr-o revistă de istorie :

- "A fi român este un blestem pe care mi-l asum"

- "Identitatea română este una second-hand".

Aceste cuvinte aparţin lui Emil Cioran, la care subscriu cu drag, ca şi mulţi dintre voi , deşi nu recunoaşteţi.

Întrebarea, că trebuie să fie şi ea, este următoarea:

De ce este aşa de mult apreciat Emil Cioran în România când de fapt nu dădea doi bani şi o lună jumătate pe ea?
Senior (5.0k puncte) in categoria Diverse
0 0
Raspunsul cred ca ar trebui sa-l primesti de la un filosof caci cu asta se ocupa. Eu fiind inginer, a trebuit sa caut pe wikipedia sa vad cine este acest Cioran.

Legat de ce a spus nu prea as fi deacord. Fiecare natie  are plusuri si minusuri.

Ganditi-va ca puteati fi dintr-o natie de religie musulmana. (in care regula de baza este indobitocirea la maxim)

Avem foarte multi romani destepti care iau premii internationale.Cam tot ce e legat de informatica, electronica, energetica romanii sunt primii. De ce ar fi de o identitate SH ?
0 0
Ar trebui să percep un răspuns, oarecum pozitiv din punctul meu de vedere, din partea seniorilor Pleşu&Truth?
1 0
Te rog - intai Truth si dup-aia Plesu !! :)

Am dat linkul pentru consultare, m-am abtinut sa trag concluzii. Referitor la intrebarea ta, ideea este ca Cioran era/este elitist, fiind apreciat doar de intelectuali, daca l-ai fi scos in piata mare i-ar fi muiat oasele muncitorii de la uzinele 23 August !

Oricum, sunt de acord cu ideea lui Plesu ca sistemul politic/politicienii sunt cei care ne fac asa cum suntem. Dar politicienii sunt alesii nostri intr-un sistem democratic, apoi ei stimuleaza un mediu corupt si asa devenim complicii lor, cercul se inchide. De aceea, eu nu trag sperante de schimbare in bine din interior, eu sper in influenta favorabila a unei Europe unite.

In general vorbind, problema ar fi ca "democratia" este un nume pentru o palarie foarte mare, de fapt exista multe variante - mai bune sau mai proaste. In plus, democratie mai inseamna ca minoritatea se supune minoritatii, poate ca noi suntem acea minoritate ...
0 1
Verdict final, fără recurs şi apel: răspuns clar şi totodată ambiguu  pentru subsemnata. Ca să vezi, un nou paradox. Aş putea să înţeleg că toţi intelectualii au fost "unşi la suflet" de spusele lui Cioran.

Memorabile vorbele lui Cioran, de ţinut minte şi de foloit pentru a impresiona pe alţi.

Sunt încăntată de  faptul că aveţi simţul umorului.
0 0
Cum ati putea sustine afirmatia ca multi dintre noi sunt de aceeasi parere ? Mai mult de atat, ne si ascundem a recunoaste acest lucru ? V-ati descalificat din start printr-o asemenea generalizare. Care noi ? Cat de multi ? etc.

Pe de alta parte de unde trageti concluzia ca este atat de apreciat in Romania, cand iata!, exista oamenii cu pretentii de intelectuali, care desi trecuti de varsta tineretii trebuie sa-si raspunda prin internet la intrebarea "cine este Cioran?"

In alta ordine de idei Cioran este apreciat cel putin la fel de mult in occident. Occident pe care il detesta mai mult decat detesta Romania.

Nu in ultimul rand Schopenhauer insusi neamt fiind - sau german asa cum ii zice in lumea civilizata (sic!) - afirma "dispretuiesc natiunea germana din cauza prostiei sale nesfarsite si rosesc la gandul ca ii apartin". El nu este mai putin apreciat in Germania decat Cioran in Romania.
0 0
Schipix are dreptate si am dorit s-o spun si eu - fiecare natiune are/a avut revoltatii ei, macar si pentru ca omul nazuie mereu la mai bine, si e incorect sa generalizezi pornind de la cazuri particulare. N-am dorit sa raspund la intrebare, dar trebuie spus ca Cioran este un caz special, un om extrem de framantat, un filozof cinic si pesimist, in perioada de maturitate fiind obsedat de ideea mortii, chiar si a sinuciderii.

De remarcat ca in anii 30' a simpatizat cu legionarii si nazistii - desi mai tarziu s-a dezis de acele idei. Daca mai e cineva care nu stie, dupa ce s-a stabilit la Paris, Cioran a renuntat sa scrie ceva in romana (in anii '50 i-a si fost retrasa cetatenia romana), francezii revendicandu-l ca scriitor francez. Nu cred ca tocmai Cioran trebuie dat ca exemplu de patriotism. Romanii apreciaza nu atat Omul Cioran cat opera filozofului Cioran.
0 0

C.P.De ce un inginer nu ar fi compatibil cu domeniile mai umaniste?

În fiecare clipă, cineva ia un premiu, mai mult sau mai puţin mediatizat.

# Schipix  Faptul că ipocrizia este la mare cinste în România m-a stimulat în cele spuse.

0 0

Observind din perspectiva istorica evenimentele pe plan national si pe termen scurt am constatat prabusirea diverselor sisteme politice centrale prin insa-si centrul lor de greutate in gaura neagra pe care s-au pozitionat,cei de pe margine ajungind pe zona centrala,in acest mod continuam sa ne consumam si sa ne epuizam in formatul bucla din care nu reusim sa evadam.O repetitie continua intr-o cadenta distructiva.

0 0
Confunzi inteligenta cu identitatea. Doua lucruri COMPLET distincte

Te rugam sa te autentifici sau sa te inregistrezi pentru a raspunde la aceasta intrebare.

...