Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 1 minus
6.1k vizualizari
Am cumparat  o priza cu protectie la sub si supratensiune pe care vreau sa o folosesc pentru protectia centralei termice si nu stiu la ce valori sa o setez.La subtensiune pot sa o setez la max 200v si min 170v iar la supratensiune pot sa o setez de la 220v peste 250v.Care sunt valorile optime la care trebuie sa o setez {min si max) pentru functionarea in siguranta a centralei termice?
Novice (114 puncte) in categoria Tehnologie
0 0
Bănuiesc că primul pas a fost să vă interesați ce spun producătorii centralei termice, pentru că ei știu cel mai bine care e plaja de tensiuni admisibile pentru centrala produsă de ei. Ce v-au spus?

3 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
La tensiune mică nu prea ai ce să protejezi, cel mai rău lucru care se poate întâmpla fiind decuplarea centralei, lucru pe care îl face şi protecţia. Foarte rar există daune la tensiune prea mică. La supratensiune însă este bine să fie o protecţie, pentru că poate produce defectarea gravă a electronicii de comandă a centralei.

În principiu, prin contractul de furnizare cu Electrica, sunt prevăzute tensiunile maxime/minime ce trebuiesc asigurate, iar astea sunt în intervalul 230 +/- 10% la tensiunea de fază (monofazat), adică între 253 si 207 Volţi, în punctul de delimitare, adică pe bornele de ieşire din contor. Acum adevărul este că la nivelul exploatării, limita inferioară este acceptată până pe la 200, dar la cea superioară nu prea se trece, pentru că dacă apar daune la consumatori, iar consumatorii le reclamă, Electrica trebuie să plătească acele daune.

Eu îţi recomand să o setezi undeva în intervalul 200-260 Volţi, va fi suficient de acoperitor, dar caută şi eticheta cu detalii electrice ale centralei, sau mai bine cartea tehnică, poate sunt şi acolo unele informaţii.
Experimentat (3.1k puncte)
0 plusuri 2 minusuri
Tensiunea minimă e cînd se oprește aparatul, iar tensiunea maximă e atunci cînd iese fum. Dacă o setezi la valori prea strînse, s-ar putea să stai în frig.
Experimentat (3.3k puncte)
0 plusuri 1 minus
Daca branșamentul tau este monofazat nu te ajuta la nimic dispozitivul tau. Ti_e îti trebuie DPST + diferential cu selectivitate mai mica de 10mA, daca vrei protectie, care functioneaza diferit de ce ai cumparat tu.
Novice (159 puncte)
...