Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.0k vizualizari
Stephen Hawking in cartea lui "Scurta istorie a timpului" spune ca o masa gravitationala importanta face ca spectrul luminii care trece prin apropierea sa sa se deplaseze spre rosu.

Avand in vedere cantitatea mare de materie intunecata dintre noi si stelele indepartate, nu-i posibil sa fie doar o deplasare spre rosu a spectrului vizibil cauzata de materia intunecata si nu de indepartarea galaxiilor una de alta?
Junior (714 puncte) in categoria Terra-Univers

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri

Răspuns: NU

Diferenţa de intensitate a câmpului gravitaţional face ca lumina să se deplaseze spre roşu sau albastru atunci când gravitaţia creşte sau scade. Asta înseamnă că indiferent prin ce câmpuri a trecut, componenta gravitaţională a deplasării spre roşu depinde numai intensitatea câmpului gravitaţional în punctul în care a fost măsurată, iar gravitaţia la suprafaţa pământului nu are efecte semnificative asupra deplasării spre roşu.

 

Junior (941 puncte)
0 0
Marian, nu ma refer numai la gravitatia Pamantului. De la o stea indepartata, lumina ei va trece prin numeroase campuri gravitationale, inclusiv prin campurile generate de materia intunecata. Mi se pare ca explicatia data la inceputul secolului, cand a fost sesizat fenomenul de alunecare spre rosu a spectrului - a ramas nemodificata.
0 0
Să încerc cu alte cuvinte să descriu deviaţia spre roşu a luminii în câmp gravitaţional:

Deviaţia spre roşu este proporţională cu intensitatea câmpului gravitaţional. Dacă întră întrun spaţiu cu gravitaţie mare deviază spre roşu, dar dacă iese deviază spre albastru.

Când lumina intră într-o zonă cu materie întunecată densă ea deviază spre roşu, dar când iese deviază spre albastru, rezultanta deviaţiei fiind zero.

 

Acum e mai clar?
0 0
""Stephen Hawking in cartea lui "Scurta istorie a timpului" spune ca o masa gravitationala importanta face ca spectrul luminii care trece prin apropierea sa sa se deplaseze spre rosu.""

Şi tot Hawking spune că la ieşire din câmpul gravitaţional al stelei lumina deviază spre albastru, întorcându-se la culoarea iniţială.
0 0
Deplasarea spectrala a undelor are loc datorita vitezei relative dintre sursa si receptor (efect Doppler) si a diferentei de camp gravitational la sursa si la receptor. Nu este influentata de mediul intermediar. Materia neagra este un concept teoretic, la fel ca multe altele. Nu a modificat legile cunoscute ale opticii.
0 0
Se pare ca am inteles eu gresit. Marian, multumesc pentru clarificari.
0 0
Materia neagră a fost definită ca materia necesară spre a explica deviaţiile intensităţii câmpului gravitaţional dintr-un punct oarecare, de la gravitaţia teoretică calculată conform masei materiei observabile.

Materia întunecată teoretică influenţează lumina schimbându-i local frecvenţa (culoarea) şi direcţia de deplasare (centrul masic local atrage lumina asemeni stelelor, doar că deviaţia locală este foarte foarte mică, dar ea se manifestă de-a lungul a spaţii uriaşe - milioane şi chiar miliarde de ani lumină - care cumulate duc la o deviaţie semnificativă)
0 0
Quasarii au abateri spre roșu puternice , teoria actuală afirmă că sunt la marginea de observație a universului nostru . Lumina e influențată de câmpul gravitațional  când trece pe lângă un corp ceresc efectul însă este nul , întrebarea firească ce se întâmplă când scapă de la un corp cu atracție gravitațională mare , în mod logic își schimbă spectrul spre roșu .
0 plusuri 0 minusuri
Daca am fi pusi in situatia sa alegem a locui in tr-un sistem cu spectru inspre rosu s-au intr-un spectru spre albastru pentu care am opta?,Ma refer la scara universala.
Novice (156 puncte)
...