Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.1k vizualizari
As vrea sa ma mai lamuresc si in ceea ce priveste tesutul placentar. Cui apartine placenta? Mamei sau fatului?
Senior (8.1k puncte) in categoria Corpul uman

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri

Respiratia embrionara este o expresie destul de fortata (probabil de aceea ai folosit ghilimele). Peretele uterin se modifica pentru a permite ovulului fecundat sa se implanteze, apoi schimburile de gaze si substante nutritive si deseuri  este asigurat la nivelul mamei de peretele uterin. La nivel embrionar exista mai multe faze de evolutie a invelisului extern - prin care se face schimbul gazelor si substantelor cu peretele uterin. Placenta (http://www.e-referate.ro/referate/Placenta2006-09-26.html) deriva din trofoblast (http://www.sfatulmedicului.ro/dictionar-medical/trofoblast_5253), deci apartine embrionului.

Chiar daca exista miscari respiratorii la fat, acestea vor pompa lichid amniotic in si din plamani, deci nu este o respiratie propriu-zisa.

"La sfarsitul acestei saptamani (a 7-a) este deja format cordonul ombilical ce leaga sistemul cardiovascular al embrionului cu placenta, astfel se formeaza circulatia utero-placentara. Din acest moment alimentatia si respiratia embrionului sunt asigurate de sangele circulant prin vasele placentei si cordonul ombilical." - copy-paste din http://www.sfatmedical.ro/Sarcina_si_nasterea/Calendarul_sarcinii_sarcina_pe_saptamani/Saptamana_a_7_a_de_sarcina

Junior (714 puncte)
...