Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
2.2k vizualizari
Prin lumea stiintifica circula ideia, teoria ca in aproprierea corpurilur masive din univers, spatiul se curbeaza si timpul incetineste. Ce anume a generat aceasta teorie si daca este corecta sau eronata, gersita.
Experimentat (3.3k puncte) in categoria Fizica

3 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
Salut.Sunt doua cazuri:

-Continuum spatiu-timp se bazeaza pe Teoria Relativitatii lui Einstein.In teoria relativitatii deductia este corecta.Potrivit lui Einstein spatiul si timpul exista ca un intreg-tesatura spatio-temporala.

-DAR Mecanica cuantica sugereaza ca timpul este doar o cantitate discreta.Iata ca deja cele doua teorii isi dau cap in cap.Si cum mai putem vorbi de continuum spatiu-timp sau tesatura spatio-temporala intr-o gaura neagra?(Intr-o gaura neagra timpul si spatiul isi pierd sensul).In acest caz deductia este eronata si nu mai putem vorbi de continuum spatiu-timp.PA
Junior (435 puncte)
1 plus 1 minus
Salut !

Nu intru in detalii, am sa remarc doar atat:

- relativismul einsteiniean presupune ca spatiul si timpul formeaza o retea inextricabila, care se dilata si se contracta impreuna. Einstein a inventat notiunea, si deocamdata ea este valabila pentru macro-Univers. Dar Einstein nu ne-a spus si de ce se intampla asta !

- in mecanica cuantica lucrurile nu mai stau asa, dimensiunile spatiale si cea temporala sunt tratate separat. Asta nu inseamna ca ideea einsteiniana ar fi gresita, ba chiar ar putea explica DE CE macro-Universul PARE sa functioneze asa.

Mecanica cuantica are acest dar, de a explica DE CE. Si totusi, mecanica cuantica a fost "inventata" acum 100 de ani, si s-au facut progrese oarecum mici. In schimb, s-ar putea ca intr-o zi sa avem O REVELATIE, sa intelegem "HOW THE UNIVERSE WORKS "!
Senior (8.7k puncte)
0 0
Cum adica o retea inextricabila?
0 0
Adica de nedesfacut/separat !
4 plusuri 0 minusuri
Ceea ce a generat aceasta teorie a fost postulatul einsteinian al  vitezei masurate a luminii care trebuie aiba aceeasi valoare c, indiferent de sistemul de referinta, inertial (relativitatea simpla) sau neinertial (relativitate generalizata), din care se face masuratoarea. Timpul si spatiul trebuie deci sa se supuna acestei conditii impreuna (ca un continuum), ceea ce le relativizeaza, spre deosebire de spatiul fix, imuabil, "eteric" si timpul absolut "ceasul universal" cu care lucreaza mecanica clasica. Abordarea rezolva si problema "propagarii instantanee a fortei de gravitatie", de care si Newton era constient in Principia Mathematica. Teoria nu e gresita pentru ca se valideaza si experimental si prin aplicatiile practice pe care le face posibile (GPS de exemplu)
Senior (6.6k puncte)
0 0
Frumos explicat Puiu, felicitari. Un singur lucru nu mi-a placut: prea a sunat ca la catedra :-) :-) :-) !
...