Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 1 minus
1.3k vizualizari
Sunteti(Cateodata) sau nu rasisti?
Junior (435 puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0
Rasismul este o iluzie ce-si are originea in confuzia creata prin exteriorizare.
Precum religiile si limbile inventate, rasismul este tot un pretext prin care nu vedem adevarul (rasa umana)...
Diferenta genetica e determinata de creatorii raselor respective datorita originii lor.
Este un concept iluzoriu datorat fricii... Deci nu, nu cred in iluzii.

11 Raspunsuri

3 plusuri 2 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
nu prea inteleg intrebarea daca cred in rasism ! Atata timp cat exista ce conteaza cine crede si cine nu.

Daca sunt rasist sau nu, DA sunt impotriva tiganilor care cersesc si se aduna la colturi de strada si sparg seminte si fura. Si cei care fac tara de ras ! I-as face sapun  pe toti. In schimb nu am nimic cu chinezii sau cu negri, putin imi pasa de culoarea lor, nu sunt cu nimic mai ciudati fata de noi.
Senior (6.9k puncte)
0 0
Ei vezi daca nu au cistigat nazistii razboiul...
0 0
Daca castiga Hitler razboiul se impunea hegemonia Germaniei naziste asupra Europei sau chiar a lumii, cea ar fi dezechilibrat relatiile internationale si stat-quoul puterilor. Germania se instala astfel in rolul de putere imperialista rasturnand balanta puterilor si aplicand dupa cum il ducea capu pe Hitler o noua ordine mondiala. Cu siguranta nu ar fi durat mult dominatia hitlerista care ducea  o politica criminala, fiindca la fel ca ei puterile invinse(vezi Germania in primul razboi mondial cu consecintele pierderii acestuia) vor incerca sa se reinarmeze si sa se razbune. Istoria ne invata ca puterile hegemonice nu rezista, mai ales daca se axeaza pe politici criminale, genocid si suprematie absoluta.
2 plusuri 3 minusuri
Cred ca evolutia ne-a facut rasisti. Altfel nu am fi reusit sa evoluam si sa ne "desprindem" de alte popoare. Diferenta genetica ne face sa fim rasisti daca ne raportam la definitia rasismului.

Speranta de viata la nastere este o alta dovada a rasismului existent.

Si ca sa raspund la intrebare, da, sunt rasist, dar nu atat pe cat sunt francezii.
Experimentat (2.4k puncte)
0 0
Mai degraba inevolutia ne-a facut rasisti...
Desprinderea de alte popoare este o iluzie, totul sta in linii de sange daca vorbim de rase.
P.S. : Nu te poti scuza prin comparatie.
0 0
Experiente neplacute  cu francezii ? Ce anume te face sa afirmi asta ? Cat despre ceea ce ai zis , citez "Diferenta genetica ne face sa fim rasisti " cum poate o variatie a genelor sa ne faca sa fim rasisti ?
0 0
Domnule Popa, am avut sansa sa traiesc un an in Franta si am observat ca sunt rasisti cu populatiile maghrebiene. Eu nu m-am simtit decat o singura data victima a rasismului, dar am tot vazut pe la televiziunile franceze glume rautacioase cu privire la romani. Nu spun ca tiganii nu puneau multe probleme autoritatilor franceze, dar noi suntem romani, nu tigani. (stiu, prin aceasta afirmatie confirm ca sunt rasist). In plus este cunoscut faptul ca francezii sunt foarte nationalisti, forma a violentei structurale pe care eu as include-o in categoria rasismului.
In privinta celei de-a doua intrebari, potrivit Marelui Dictionar de Neologisme, RASÍSM este o concepție social-politică antiștiințifică și reacționară care susține ideea nefondată a inegalității biologice și intelectuale a raselor umane, precum și caracterul determinant, în istorie, al particularităților rasiale ale oamenilor, al luptei dintre rase.
Avand in vedere ca nu toti ne nastem cu aceleasi gene (unii au gene mutante care determina boli) pot spune ca este o inegalitate biologica. Cred ca si violenta structurala este o forma de rasism, apropo de sexism, adultism, nationalism, heteroxism, ageism, etc.
0 0
Stiu ca si Francezii si Italienii ne fac Tigani.DAR sa se uite prima data la ei in oala:FRANTA e plina de negri-Ei nu sunt tot ciori.Echipa nationala de fotbal a Frantei are mai multe ciori in echipa decit cea a Romaniei(La noi doar Banel e tigan).Si despre Macaronari ce sa mai spun.Ar trebui sa se uite mai intii in oala lor iar apoi sa vorbeasca despre noi.
0 0
@Best, esti culmea frate ! Te deranjeaza ca ne fac aia "tigani", dar tu esti primul care te declari rasist ! Asta se cheama dublu-standard !

@Sergiu, ma mira ca te declari rasist - in sensul in care admiti diferente biologice si intelectuale intre rasele umane.
Ai citat putin mai sus definitia rasismului - ai remarcat si locutiunea "ideea nefondata" ? Deci chiar si DEX-ul VA CONTRAZICE !

Nu se pune problema de diferente intre indivizi, ci de presupuse diferente GENETICE intre rase (ati auzit de unul Hitler). Realitatea este ca diferentele sunt infinitezimale si n-au nicio legatura cu dotarile intelectuale sau obiceiurile sociale !
S-au nascut savanti din toate rasele si nationalitatile, arabi, chinezi, indieni, japonezi, rusi, evrei, etc. Urmatorul Einstein ar putea fi foarte bine tigan, daca climatul social din comunitatea lui l-ar putea propulsa spre studii elevate !
1 plus 2 minusuri
Eu prin rasism înţeleg diferenţa bilogică şi intelectuală între rasele umane. Încet încet observ că tot mai multă lume asociază cuvântul RASISM cu DISCRIMINATE RASIALĂ.

Da, cred în rasims, dar nu discriminez rasial!
Junior (904 puncte)
3 plusuri 2 minusuri
Sa lamurim ce e rasismul. E o doctrina care sustine ideea ca oamenii (mai exact rasele umane) sunt diferiti intelectual si biologic. Stiinta nu confirma astfel de idei.

Asadar, daca ma intrebi de cred in teoria asta, iti voi spune ca nu cred.

Multa lume foloseste termenul si cu sensul de discriminare rasiala. Acesta este un simplu fenomen. Oamenii discrimineaza, iar unii sunt discriminati. E o realitate pe care ar fi stupid sa o contest. Deci recunosc ca exista, dar ar fi impropriu pentru oricine sa afirme ca "crede" in discriminarea rasiala. Pur si simplu ar fi o alaturare stupida, improprie de termeni.

Sper totusi ca cel care a pus intrebarea s-a referit la primul sens al termenului.

Daca sunt rasist? Daca e vorba de a fi rasist, adica adept al teoriilor rasismului, nu, nu sunt. Daca ne referim laal doilea inteles al termenului, adica daca ma intrebati daca discriminez rasial, voi raspunde din nou cu nu. Judec oameni, nu populatii, iar daca uneori exprim atitudini discriminatorii, ele se refera la indivizi, nu la populatii, etnii ori rase.

Pana si folosirea termenului discriminarea ar trebui nuantata. Eu cred ca discriminam cu totii pentru ca pur si simplu facem diferente intre indivizi, distingem deosebiri intre ei si vorbim despre ele.

Discriminarea rasiala nu e totuna cu discriminarea. Bine, aici deja e o discutie despre limbaj, fara legatura cu intrebarea initiala.
Senior (8.1k puncte)
0 0
Ştiai că lentilele de contact fabricate pentru europeni, cu greu pot fi folosite de japonezi, peruanii au mici dificultăţi în a-şi cumpăra haine pe măsura potrivită în Germania?

Sunt două exemple simple pe care le-am constatat personal. De assta cred că există cel puţin diferenţă biologică între rase...
1 plus 1 minus

 

Foarte bun raspunsul lui Gogu, gandesc exact la fel ! 
 
In plus as vrea sa discut despre CAUZA aparitiei rasismului: este vorba in special de diferente, sa le numesc generic "sociale", diferente CARE POT FI ELIMINATE prin actiunea autoritatilor Statului !
 
CINE intretine rasismul ? Paradoxal, chiar STATUL roman (reprezentat de obicei de majoritari), prin ignoranta si/sau neputinta !
 
Noi avem o problema cu tiganii, nu-i asa ? De ce nu sunt adusi la normele de civilizatie curente ? De ce nu se instaureaza LEGEA (- impartiala constitutional) ???
Daca as fi "factor de decizie" , le-as trimite pe rand toate organismele de control si reglementare, PANA CAND I-AS ADUCE LA STANDARDUL MAJORITATII ! N-ar fi usor, ar dura ani la rand, dar in cele din urma as reusi ! Cei care ar ramane, caci cei care n-ar suporta "tratamentul" si-ar lua talpasita !
 
Si nu m-ar deranja deloc ca sunt tuciurii, ca au mai mult tupeu decat altii, etc - daca as sti ca LEGEA este una pentru ei si pentru mine. Caci in cazul tiganilor exista o discriminare POZITIVA - daca indemni un reprezentant al autoritatilor sa-si faca datoria, auzi urmatorul raspuns: "'lasa-i domle, ca sunt tigani, nu-i stii p-astia !?"
Senior (8.7k puncte)
0 0
crezi ca prin legea care o sa le-o dai, o sa fie trecut sa se si spele ??
Astia si daca se spala tot put mai rau ca ultimul rahat dintr-un wc-u.
Ai vrea sa ai copii la scoala intr-o clasa cu tigani plini de paduchi ??

Stii cum sta treaba ? Exact invers fata de ce zice gogu. (citez :  atitudini discriminatorii, ele se refera la indivizi, nu la etnii)   Eu as zice invers privind tiganii, Eu discriminez toata etnia lor si fac mici exceptii la anumiti indivizi din rasa lor.
0 0
Nu, nu trebuie sa dau o lege, legile exista deja, dar nu sunt aplicate de autoritati ! De pilda, ai zis de curatenie, pentru asta exista Norme sanitar-veterinare, prevazute cu amenzi. Amenzile trebuie urmarite de Fisc, etc, etc.

La cealalta afirmatie nu comentez, e limpede ca te incadrezi la "rasisti", ca si Best, de altfel. Chiar iti recomand amical sa fii mai rezervat in spatii publice, ai putea incasa o amenda... In SUA, mai ales in statele nordice, daca ai facut vreun gest sau vreo afirmatie considerata rasista, se face un tam-tam pana la cer, vine politia si te aresteaza, apoi platesti o suma grasa ca si daune !
0 0
@Truth:Asta e politica de manipulare evreiasca ca ei sa poata conduce lumea.Vad ca si tu ai picat in plasa.Nu ai voie sa faci tiganul cioara sau evreul jidan fiindca ti se da amenda.Nu vedeti ca vi se spala ochii cu hamburgher si coca cola ca ei sa poata conduce lumea?Oare cine a lansat criza mondiala?Cu toata lumea cu care discut acest subiect spune ca evreii sunt in spatele crizei mondiale.
0 0
@Best: Recunosc, m-ai prins, stra-strabunicii mei au ridicat Templul, iar stra-stra-strabunicul meu l-a inventat pe Dumnezeu, d-aia tin cu evreii !

Best, cu toata simpatia, despre tine pot sa spun, nu ca ai picat in plasa, ci ca ai o plasa pe ochi ! Exact persoane ca tine au sustinut nazismul si Legiunea, persoane tinere, inteligente, in principiu bine intentionate, dar care au sfarsit in a sustine orori, ba mai rau, a ele si executa.

Te rog, afirmatia precum ca "evrei au lansat criza" este de gaga, cei care afirma asa ceva nu cunosc economie nici la nivel de abecedar  - si crede-ma, eu am o diploma in economie.

Esti bun la fizica, dar la economie mai ai multe de invatat.

PS: Te felicit pentru acest post, a facut sa ne cunoastem mai bine cei de aici. Mai lipsesc cativa, Quarc, Claudiu, samd, pe unde sunteti ? Treceti pe aici, sa stim ce ganditi despre problema ridicata !
0 0
@Truth:Cine OARE conduce lumea?Eu stiu ca evreii si nu imi convine.Poate din aceasta cauza sunt rasist.PA
0 0
De unde stii Best ca "evreii conduc lumea " ? Pentru asta ar trebui sa ai acces la datele personale ale actionarilor transnationalelor corporatiste - ori astea au actionari persoane juridice sau sunt listate la Bursa  - acolo unde, in principiu, oricine poate cumpara! Asta este o legenda urbana !

Si mai tine cont de in lucru, in curand centrul de bogatie al lumii se va muta in China, acolo trebuie sa cauti si cauza crizei economice occidentale !
De ce repeti idei auzite ici-colo fara sa ai o garantie minima ca sunt adevarate ? Ca parca la fizica nu faci asa ...
0 0
Evreii conduc lumea datorita liniilor de sange pe care le duc mai departe.
Nu tine de ce se zice ci de constientizarea unor lucruri esentiale in lumea in care traim.
2 plusuri 1 minus

Trebuie sa se faca distinctia intre xenofobie si rasism. Rasismul este refuzul sau incapacitatea de a recunoaste drepturile, nevoile, demnitatea sau valorile altei rase, se axeaxa in jurul teoriilor rasiste din secolul XlX. Odata cu extinderea imperiilor coloniale s-a formulat conceptia conform careia civilizatiile occidentale au "misiunea"(mission civilisatrice) de a civiliza popoarele barbare din Africa si Asia. Acesta a fost doar pretext pentru a motiva expansiunea coloniala a cariu scop era de oridin politic si economic. Desi popoarele respective se aflau intr-o stare destul de precara a dezvoltarii sociale, politice si economice asta nu dovedeste superioritatea rasei albe asupra altor rase. Totul se invarte mai mult jurul culturii si educatiei, si din cate stiu eu acestea nu se transmit prin intermediul genelor. Trebuie sa se tina cont de mediu de dezvoltare, atat geografic cat si cultural. Rasismul mai apare si datorita stereotipiilor si generalizarilor din societate, care ingusta viziunea individului oricat de constient este de acestea. Nu exista niciun motiv rational sa arunci vina pe o intreaga rasa/etnie datorita unora, chiar daca discutam de o pondere mai mare spre infractionalitate, de exemplu, a etniei rrome. Nimanui nu-i plac criminali, violatorii, hotii, dar nu trebuie sa ne concentram asupra unui grup de oameni, ca astfel, pierdem esenta problemei in loc s-o rezolvam. Cat despre diferentele biologice si intelectuale, sunt minora, parerea mea. Pe langa mediu cred ca mai conteaza si vointa proprie, autoeducatia, individualitatea chiar daca intr-o masura mai mica.

Novice (335 puncte)
0 0
Sunt de acord, am votat.
2 plusuri 1 minus
Personal nu discriminez pe criterii rasiale absolut deloc.

Totusi, cred ca discriminarea cea mai mare, in toata lumea, se face pe criterii religioase. Acest lucru l-am vazut si aici pe site.
Experimentat (3.6k puncte)
3 plusuri 2 minusuri
Discriminarea reala este cea care este concretizata in actiuni, acte cu impact asupra vietii celuilalt, nu la nivel de opinie.

Suntem diferiti, si intelectual si dpdv al aspectului. Ce dracu, e evident. Sa nu ne comportam copilareste.

Nu cred ca te poti opri sa gandesti naspa de un tigan zdrenturos, gras si murdar care se asaza langa tine in compartimentul de tren, fara bilet - e seara si sunteti doar voi 2. Brusc te apuca discriminarea, pt ca nu ti l-ai dori langa tine. Desigur, regula se aplica si daca e roman.

Chinezii sunt diferiti de noi, arata altfel si ii percepem ca fiind altfel. Ne asteptam sa fie diferiti si le observam rapid comportamentul diferit.

Prostii exista si sunt discriminati. Femeile sunt discriminate. Uratii sunt discriminati. Cei care nu sunt prieteni cu noi sunt discriminati samd.

Dar, inca o data, problema devine serioasa cand decizi ca cei care nu sunt ca tine trebuie sa suporte un tratament diferit si stabilesti cum trebuie tratati institutional.

Evreii conduc lumea, thebest? Nu americanii? Nu Illuminati? Nu masonii? Nu Vaticanul? Nu grupul Bildenberg? Nu grupul celor 300? Nu sionistii? Nu extraterestrii? Nu hackerii? Si lista continua... Care-i treaba cu evreii? De ce ei?
Senior (11.9k puncte)
0 0
Ei ii conduc si pe americani.Americanii ii tin in brate iar evreii l-i sau urcat in cap.
0 0
Quarc, intrebarea nu era despre discrimare,  The Best a intrebat clar: esti (uneori) sau nu rasist ?
0 0
Egoismul si ignoranta conduc lumea, te-au prins?
3 plusuri 1 minus
Nu, nu sînt rasist.
Expert (12.9k puncte)
0 plusuri 2 minusuri
Asa e, Truth, intrebarea era daca sunt ori ba rasist. Am citit raspunsurile si comentariile dinainte si am dat un raspuns integrat, asa cum m-am priceput, incercand sa prind si intrebarea si sa ma refer si la ce au spus ceilalati.

Si intrebarea nu e clara. Cum adica daca sunt rasist? Adica daca fac ce? Daca sunt ca Hitler? Pai cine e in Romania ca Hitler? Cine omoara pe motive rasiale pe altcineva? Nimeni, deci nu exista rasisti romani. Ori exista? Sunt aia care spun ca-i urasc pe tigani, unguri, evrei, rusi, negri samd? Aia sunt idioti, nu rasisti, pentru ca daca-i intrebi de ce ii urasc pe respectivii, observi rapid ca habar nu au pe lume sunt. Daca i-ai integra intr-o societate ca cea germana din timpul celui de-al doilea razboi mondial - atunci s-ar vedea cat de trogloditi sunt.

Dar cine, in vremuri de restriste, nu devine rasist? Nu uitati ca luxul de a nu fi manipulati este al celor asupra carora nu se aplica manipularea. Sa intram in razboi cu polonezii, de exemplu, si in 2 luni o sa aflam toate grozaviile despre ei, cele mai multe inventate - si majoritatea va ajunge la concluzia ca Pamantului i-ar fi mai bine fara ei. Asa se intampla mereu.
Senior (11.9k puncte)
0 0
Nu, nu m-ai convins, parca iti scapa ceva. Mie intrebarea lui Best mi se pare foarte clara, ba chiar contine in ea si o recunoastere ca el este (uneori) rasist - caci asa a formulat. Apoi a si confirmat - dar nici nu mai era nevoie.

Nu exista justificare pentru a fi rasist, denota pur si simplu o anumita prejudecata despre oameni, cum ca n-ar fi la fel biologic vorbind.

Realitatea este ca MEDIUL SOCIAL este determinant pentru manifestarile specifice unor popoare - si trebuie sa acceptam aceasta situatie, tocmai pentru ca la randul nostru putem fi taxati dupa acelasi cadru simplist.

Si va amintesc cazul unui copil indian crescut de lupi in jungla (exact ca-n Cartile Junglei) - acesta maraia nu vorbea, sarea sa te muste si se deplasa in 4 labe ! Si totusi ERA OM, ca mine si ca tine.
1 plus 1 minus
Imi plac cainii. Unele rase imi plac mai mult decat altele. Deci sunt rasist.

Imi plac oamenii. Nu exista o rasa care sa imi placa mai putin decat alta. Deci nu sunt rasist. Nu pot impaca cele doua concluzii decat astfel: Da, sunt (cateodata) rasist.
Senior (6.6k puncte)
...