Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 0 minusuri
1.2k vizualizari
Presupunem ca de ieri s-a descoperit energie gratis, inepuizabila si nepoluanta. Toata lumea ar avea mancare, apa, lumina si caldura fara nici un cost. Omul ar fi liber sa munceasca (daca vrea) sau sa stea intr-un ''dolce far niente''etern'.

Ar mai fi razboaie de cotropire?

Ar mai incerca omul sa subjuge alt om?

Ar evolua prin creatie sau s-ar autodistruge din plictiseala?
Junior (458 puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
1 0
Am observat ca si The Venus Project si verii/fratii lor de la The Zeitgeist movement viseaza ca toata lumea sa munceasca de buna voie la ce vrea fiecare odata ce vin ei cu energia inepuizabila. Ma indoiesc sa cred asta. Eu cred ca mereu vor fii unii care vor vrea sa detina suprematia.
Ce suprematie daca e "de toate pentru toti"? CIneva iti ia tie "de toatele" ca sa iti arate ca poate.
Eu sunt total afon in politica si economie, dar am vazut ca membrii romani ai The Zeitgeist Movement sunt o majoritate, daca nu zic prostii, iar cand am intrebat "acolo sus" la ei cum am putea sa implementam sistemul in Romania, mi s-a raspuns ceva de genul: "Pai e greu intr-adevar. Nici noi nu prea stim cum." Bravo la ei!
Ne dam pe net si ne facem comunitate, dar nici noi nu prea stim pentru ce.
Nu vreau sa va stric sperantele, dar eu zic ca trebuie sa mai asteptam.
Eu am abia 20 de ani, insa ma pregatesc pentru o viata in care sa muncesc in sistemul actual, mi se cam pare un miraj faza cu "o lume in care resursele sunt nelimitate, transportul in comun e idealizat, locuintele sunt moca" si altele.
Apropo de transport: Cand am sa vad mai multi bucuresteni mergand cu autobuzul/metroul ca sa nu se mai faca coada la semafor de 15' atunci mai vorbim.

4 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

 

Intai de toate, cred ca niciodata nu poti dispune de resurse nelimitate instant, totdeauna va exista notiunea economica de "cost" – numai magia are cost zero. Una din componentele pretului este disponibilitatea – daca nu este Acum si Aici cand ai nevoie, apare un cost iar daca apare, cineva tot il va achita cumva !

 

Referitor la conflicte (armate si ne-armate), parerea mea este ca ele vor ramane cel putin pe termen mediu, oamenii raman diversi ca structura si aspiratii macar prin prisma variabilitatii biologice, totdeauna se vor gasi unii care sa vrea mai mult, sa vrea altceva, sa vrea sa-si impuna ideile "bune" asupra celorlalti, etc. Probabil ca se vor rari agresiunile brutale asupra semenilor, dar ciocniri de interese vor exista mereu.

 

Privind mai departe in viitor, resursele energetice abundente vor produce expansiunea speciei umane in spatiu, apoi adaptarea la medii diferite va produce speciatia – separarea in specii diferite, iar de aici si alte conflicte potentiale.

 

PS: Eu mi-am pus o varianta a intrebarii tale in legatura cu evolutia speciei umane (si in general, a speciilor initial biologice). Evolutia biologica se va termina la un moment dat si ne vom transfera "constintele" in suporturi tehnologice. Presupunand ca in acel moment am avea acces cvasi-nelimitat la energie si alte resurse, care oare vor fi mobilurile/comportamentul unei astfel de fiinte ??

Caci subzistenta n-ar mai fi amenintata (virtuala viata vesnica) iar inmultirea n-ar mai fi o problema (oare ar mai fi urmarita ca scop ?). Singurul scop pe care mi-l imaginez ar fi informatia – acumularea de cat mai multa informatie despre (multi)Univers. Dar poate ca si informatia este finita, atunci ce ar mai fi de facut ? Cred ca in cele din urma ar urma BIG-BORE – Marea-Plictiseala, cum ziceai tu ...smiley

Senior (8.7k puncte)
1 0
Truth, magia nu are cost zero. Ultima data cand am fost la ghicitoare nu a vrut nici in ruptul capului sa-mi ghiceasca fara bani. E drept, a facut o reducere, s-a multumit cu masina mea pentru o serie de 12 sedinte si a inclus in pret si o echilibrare energetica, astfel ca am ajuns la valoarea de 200 joule pe ficare picior si 120 joule pe fiecare mana. S-a meritat.
1 0
- Da,  s-ar putea ca magia sa nu aiba costuri zero - de pilda Dumnezeu a avut nevoie de 6 zile sa faca lumea - si stim toti ca "time is money" ...

- Ti-au luat masina ? Ehe, ai scapat ieftin, prietena mea Zavoranca a ramas fara apartament! Dar dupa bani nu trebuie sa mai plangem, doar suntem obisnuiti ca Maria Sa guvernul sa pompeze mereu din impozitele noastre spre buzunarele popilor ...
0 0
Truth, nu la in viitorul indepartat ma refer, ci la prima suta de ani. Varianta: se descopera fuziunea la rece. Ca si la curentul electric si la fisiune, dureaza 1--20-30 de ani implementarea (oricum, suficient sa nu intram in criza energetica. Apoi, totul va fi bine din punct de vedere al resurselor materiale (presupunem energie din abundenta, uzine hidroponice pt hrana, reducerea sau eliminarea poluarii).

Raman sau apar noi provocari:

 Omul isi va crea un mediu confortabil, nu va mai lupta pt supravietuire in conditii grele, isi va slabi imunitatea (agravand-o cu antibiotice).

 Avand asigurata ziua de maine, omul nu va mai munci/invata, se va lasa influentat de traiul usor si iresponsabil, aventuri,droguri, prostitutie si tot ce inseamna decadenta.

 Desigur, mai pot fi imaginate diverse scenarii, dar cele expuse sunt de o posibilitate apropiate de 100% avand in vedere istoricul omenirii.

 App. de D-zeu si cele 6 zile, sper ca stii care e cea mai veche meserie din lume...:D
0 0
Salut !

Pai ti-am zis pe scurt parerea mea - in 100 de ani nu se va schimba nimic spectaculos, chiar si in conditiile in care va fi pusa la punct fuziunea (aia fierbinte este foarte aproape de a deveni fezabila, fuziunea rece pare sa fie doar o "petarda" stiintifica). Cred ca trebuia sa te referi la 1.000 de ani.

- In afara de energie, mai sunt necesare multe alte resurse. Un excedent de energie va stimula noi proiecte umane, care vor antrena consumuri de resurse din ce in ce mai mari ! Parerea mea este ca, daca nu va interveni vreun cataclism mondial, ne vom devora efectiv planeta, singura cale este expansiunea cosmica.

- Care e aia "omenirea" ? Omenirea reala este compusa atat din indivizi care beneficiaza de varfurile tehnologice cat si din cei care mor de foame si de boli banale - si aceasta inegalitate va persista mult timp ! La fel si privind preocuparile oamenilor: unii vor deveni (si sunt deja !) decadenti, altii vor intruchipa sperantele de mai bine. Priveste speciile din natura, niciodata nu sunt omogene  - asta e unul din motoarele evolutioniste !

Daca vrei o previziune personala, un fenomen (cu 2 taisuri) care va lua amploare si va produce mutatii sociale in urmatorul veac va fi conectarea masiva a indivizilor la retea. Vom vota, munci, crea, juca, iubi conectati la retea prin intermediul unor implanturi - si este probabil sa se manifeste si riscuri gen control politic sau utilizare ca drog (precis ca lumile virtuale vor fi mult mai bune ca cele reale !)
0 0
Expansiunea cosmica...frumos cuvant si inaltator. Din pacate, imposibil. Am citit tot de Asimov si de Clark, am visat impeuna cu ei, dar nu le pot impartasi viziunea si entuziasmul. Fizica si calculul sumar al resurselor disponibile ne cam reteaza aripile.
0 0

Cred ca trebuie sa fii mai optimist, expansiunea cosmica a inceput deja, tocmai ne ambalam motoarele smiley!

 

E adevarat ca stelele si sistemele lor planetare sunt fooooarte departe, cu tehnologia actuala sunt ca si imposibil de atins. Dar ne raman sperantele, fie sa controlam fuziunea, fie sa "desiram" continuul spatiu-timp (mai bine !), etc.

 

Dar deocamdata ne vom limita sa trimitem sonde, sa invatam sa traim in spatiu si sa atacam tinte mai apropiate - dupa ce terminam de rascolit Marte in cautare de Viata, ne asteapta oceanul Europei !

0 plusuri 0 minusuri
Dacă faci presupuneri fără sens, cu probabilitate mică, răspunsurile nu prea au cum să aibă sens, probabilitatea de a fi vreunul corect fiind şi ea foarte mică.

Însă dacă scoatem din ecuaţie faptul că astea s-ar întâmpla instant, peste noapte, cred că ar căpăta sens întrebarea. Pentru că e posibil ca în viitor să fie descoperite surse foarte eficiente de energie, care să asigure un confort mult peste ce avem azi. Însă nu cred că munca nu va mai exista, ci doar va căpăta alte faţete, ar deveni cu totul altceva, ar fi o formă de a satisface provocarea intelectuală şi nu financiară (cum e acum). Omul mereu a fost o fiinţă curioasă, cu spiritul aventurier adânc înfipt în gene, iar munca (sau ce o fi) va fi o bună metodă de lucru.

Războaiele, exploatarea omului, astea şi acum sunt considerate lucruri care vin din trecut, remanenţe ale omului involuat, care trebuie înlăturate cât de repede.

Da, probabil că ar evolua la modul cel mai creativ pe care ni-l putem acum închipui!
Experimentat (3.1k puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Interesantă problemă!

Eu consider că energia singură nu este suficientă pentru omenire. Mai importantă este organizarea energiei, dirijarea ei. Degeaba ai energie dacă n-o foloseşti. Degeaba ai combustibil la discreţie dacă nu te dai jos din pat să urci în automobil şi să te deplasezi cu el unde vrei.

Într-o asemenea societate, noţiunea de „muncă” ar căpăta alte înţelesuri. Respiraţia este o muncă, oare? Ar trebui să-i găsim înlocuitori care să ne scutească de ea? Dacă mie-mi place să fac cercetare, ar fi o muncă perioada în care m-aş concentra la Fizică?

Eu m-aş concentra mai degrabă la limitarea discrepanţei dintre bogaţi şi săraci. Abia o asemenea societate ar duce la un progres spiritual, umanist.
Novice (287 puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Citeste tot ce gasesti despre Venus Project, asta e solutia, eu nu vad alta...
Novice (175 puncte)
...