Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 1 minus
87.7k vizualizari
......si rupi o fila sau vreo reteta anexata fisei, isi poate da seama medicul de familie de acest lucru? Asta in conditiile in care are mii de pacienti inscrisi. In afara de fisa medicala exista vreo baza cu care poate confrunta datele inscrise?
Experimentat (2.2k puncte) in categoria Diverse

3 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
Oh, how sweet, a adaugat scientia categoria "infractiuni si sfaturi pentru infractori" :)
Junior (558 puncte)
0 0
De ce consideri ca este infractiune? Denumeste infractiunea.
0 0
"falsul în acte - orice alterare a adevărului cu privire la forma sau conţinutul unui act, oficial sau neoficial, săvîrşită cu intenţie"

"F.î.a. poate fi intelectual şi material. 1. Falsul intelectual constă în atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori în omisiunea conştientă de a se insera unele date sau împrejurări, într-un înscris. 2. Falsul material este denumit şi plastografie şi constă, fie în alterarea anumitor elemente ale unui act preexistent, fie în confecţionarea integrală a unui act fictiv."

Dupa care urmeaza sa si utilizezi fisa medicala respectiva. Adica si un pic de "uz de fals".
0 0
Si raportarea comentariului meu, ma rog, pentru ce a fost facuta?
0 0
nu eu te-am raportat
2 plusuri 0 minusuri
Depinde:

-daca persoana respectiva a fost internata intr-un spital si se afla in baza de date cu toate antecedentele, tratamentele etc. (anumite spitale din Romania);

-daca sunt specificate in carnetul de sanatate afectiunile de care a suferit persoana respectiva si tratamentele de care a beneficiat;

-daca beneficiaza de un card de sanatate electronic in care sunt trecute toate antecedentele , tratamentele, alergiile sale etc.  (cazul Elvetiei)

-in urma fiecarei consultatii si a prescrierii de medicamente exista un registru in care se trec informatii si care este diferit de dosarul pacientului;

Depinde de cat de meticulos este medicul respectiv.

Fiecare pacient are dreptul la secretul medical, dar si acest secret poate fi ridicat in diverse situatii. Nu stiu care este situatia actuala in Romania, dar in Franta si Elvetia, de exemplu, nu se poate testa un pacient pentru infectia HIV fara acordul sau si nu se poate divulga rezultatul unei alte persoane fara acordul pacientului. Dar, ca aproape in orice situatie, exista exceptii: daca persoana nu are capacitate de discernamant, daca reprezinta un pericol pentru sine ori pentru cei din jur.

De exemplu, un pacient epileptic netratat sau necompliant la tratament care lucreaza ca sofer si care incearca sa indeparteze fisa cu tratament sau incearca sa ascunda faptul ca sufera de epilepsie reprezinta un pericol pentru sine si pentru cei din jur intrucat exista oricand riscul de a i se declansa o criza in timp ce se afla la volan putand provoca un accident. In acest caz, cred ca putem sa vorbim despre o infractiune.
Experimentat (2.4k puncte)
1 plus 0 minusuri
Este infractiune.

Caz concret:

Nea Ionel a mers la banca si a accesat un credit. In acelasi timp a facut si o asigurare pentru caz de deces. Mai exact, in cazul decesului, creditul nu se transmitea mostenitorilor ci era platit de firma de asigurare. In acest sens Nea Ionel  a dat o declaratie pe proprie raspundere ca nu sufera de boli/afectiuni grave precum tumori, palpitatii, scaderi drastice in greutate, etc. etc. Pentru ca, daca ai astfel de afectiuni, nici banca nu iti va da credit si nici firma de asigurare nu te va asigura.

Iata ca dupa un an, Nea Ionel a decedat. Mostenitorii au mers cu certificatul de deces si de mostenitor la sociatatea de asigurare pentru ca acestia sa achite creditul in baza asigurarii. Doar ca acestia au mai solicitat si documentul specificat de tine in intrebare: "Fisa Medicala de la dr. de familie". Din Fisa Medicala, a reiesit ca Nea Ionel fusese diagnosticat ca fiind bolnav de cancer cu vreo 9 luni inainte sa acceseze creditul. Astfel, mostenitorii nu au mai beneficiat de asigurare. Evident ca niste pagini lipsa din Fisa Medicala i-ar fi "ajutat" ... dar era o infractiune.
Experimentat (3.6k puncte)
0 0
Acum vin eu si intreb: daca  nea Ionel intra in posesia fisei medicale (cand te duci la medicul de familie mai intai iei fisa medicala de la asistenta si  astepti la coada sa intri la medicul de familie) si reusea in vreun fel sa inlature fila cu aceasta afectiune, putea cineva (medicul de familie) sa mai afle  ca nea Ionel a avut si cancer?
2 0
Da, pentru ca in cazul decesului se cere si un document cu "cauza decesului" de la medicul legist si/sau ultimul bilet de iesire din spital.

Dar sa luam un alt caz:

Gigel este un baiat capabil. Gaseste un post disponibil de sofer de autocar, da concursul si obtine postul. La angajare i se cere si Fisa Medicala. Numai ca, Gigel a fost diagnosticat anterior cu epilepsie. Astfel, nu ar mai putea sa fie acceptat pe postul de sofer de autocar. Gigel insa "scapa" de pagina din Fisa Medicala unde aparea diagnosticul. Acum, tu, tocmai te-ai urcat in autocarul de Muntenegru :(. Drum bun.

 

Oricum, foarte curand, aceste fise medicale vor fi doar in format electronic...
...