Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
1.2k vizualizari
Inainte de eliberare din robie, exista o categorie de tigani care scoateau aur din rauri, probabil dupa 2-3 secole de practicat aceasta activitate aveau destule cunostinte unde se gaseste aur  si abilitatea necesara. Daca inainte de eliberare fostul proprietar era dispus sa consume hrana si adapost, iar aurul exploatat era superior acestor cheltuieli, nu inteleg de ce nu au continuat aceasta indeletnicire, cel putin temporar pe timpul verii dupa eliberare.  La scurt timp au pierdut cunostintele acumulate, nu am auzit sa existe tigani care sa stie sa scoata pepite din rauri. Cu siguranta autoritatile locale nu le-au interzis sa scoata aur din rauri si sa-l vanda sau sa obtina alimente in mod cinstit. Nu era obligatoriu sa-l vand a in forma bruta si ieftina, unii tigani aurari il  puteau prelucra, crescand valoarea lui.
Experimentat (3.3k puncte) in categoria Istorie

1 Raspuns

3 plusuri 2 minusuri
Nici o dată nu au căutat ei aur în rîuri de munte! Ei au căutat aur pe la fraieri, pe la ciordeli și ca și azi din cerșit cu hoardele de puradei.
Experimentat (3.3k puncte)
0 0

Nelule, fii mai atent! Mie, un comentariu poate mai puţin direct decât al tău, mi l-au şters imediat, (posibil admin-ul, posibil altcineva care poate face aşa ceva), considerând, poate, că discriminez această etnie, ceea ce nu este "politically correct". Deci, pay attention!

0 0
Nu vad de ce ai 2 voturi negative, pentru ca ai perfecta dreptate. Tigani sa caute aur in rauri n-am auzit prin zona, poate undeva, prin El Dorado. Pe la fraieri da, e de actualitate. In alta ordine de idei, care-i problema daca se sterge un comment, sau chiar se interzice accesul? Nu mai intri pe site si gata, big deal. Nu vad de ce ne-ar fi frica sa postam opinii radicale sau care nu dau bine ''politically''. Un vot pozitiv, Nelu.
0 0
Nelutule,fraierii nu inrobesc pentru jumatate de mileniu  (1330-1857 ) o etnie intreaga : exploatand-o economic fara remuneratie pe o amarata de mamaliga din orz. Fraierii nu trandvesc pe spatele altora cca jumatate de mileniu,nelutule. Fraierii nu vand  cu ocaua puradei si pirande pe o pereche de budigai si o pereche de tangiri,nelutule. Fraierii,prin consimtamant civic,nu deporteaza si extermina pe criterii rasiale '' o buna parte din romi si  evrei'',nelutule. Fraierii nu se aliaza cu cel care avea sa porneasca un razbboi generalizat si armat,care avea la baza - determinismul biologic,nelutule.  Asa ca,nelutule,din cauza celor care debiteaza ''stereotipuri cliseistice'',randurile nazistilor si fascistilor se ingroasa serios.

Arpopos,nelutule,mi-ar crapa obrazul de rusine sa-i fac pe altii hoti - cand stramosii mei si tara mea au statut  de tara ''agresor-genocidar''.

Stii vorba aia,nelutule?   Hotii striga '' hotii!''   Nu va mai mirati cand sunteti cenzurati,pentru ca ecourile voastre frizeaza cu rasismul. Nu trebuie sa  abuzam de '' dreptul la opinie'' ca sa debitam rasisme a la marca ecologistilor verzi.

Nelutule,fii mai atent! Spumele dvs improsca si oameni nevinovati din jur.  Daca sunteti cenzurati sau postarile dvs sunt sterse,cu siguranta ce cei care au facut asta stie ca ecourile celor  din categoria lui nelutu sunt considerate ''tendentiose''.  Bineinteles,ale lui nelutu sunt  '' rasiste'',pentru ca acuza in bloc  si vb fatis '' ei au cautat aur doar pe la fraieri,pe la ciordeli si ca si azi din cersit cu hoardele de puradei''.

 

Mi-ar crapa obrazul de rusine sa-i fac pe altii cersetori si hoti - cand stiu ca inaintasii mei si tara mea au statut de tara '' agresor-genocidar''.  Noi stim,nelutule,dar nu uitam!  

O seara buna!
...