Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 2 minusuri
546 vizualizari
Am vazut ca exista opinii coform carora quarcii nu ar exista? Cum s-a stabilit ca acestia exista?

Si daca exista, oare de ce nu exista liberi in natura? Sau exista?
Senior (11.9k puncte) in categoria Fizica

4 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Salut...Quark ! (Sunt sigur ca vrei sa ne testezi, tu esti precis expert in quarci ! smiley)

N-as vrea sa intram prea adanc in aceasta materie, pentru ca sunt prea multe de spus, nu mai zic ca ne-ar trebui un atomist ca sa ne supervizeze afirmatiile. Incerc totusi niste consideratii generale:

- Quarcii/cuarcii sunt particule fundamentale constituente ale hadronilor (protoni, neutroni, mezoni, etc); Fizica nucleara oficiala ii recunoaste - deci EXISTA !

- Nu exista independent, ci numai ca si combinatii de cate 3 quarci sau antiquarci. De ce ? Din cauza proprietatilor lor si a fortei nucleare tare. Nota: Nu exista independent in conditii "normale", dar poate ca existau independent in momentul Big-Bang sau poate in gaurile negre ! 

- Fiind infintezimali, n-au putut fi pusi in evidenta decat prin modelarea matematica a experimentelor de imprastiere in urma ciocnirilor nucleare. Dar asta nu este o dovada cu nimic mai slaba decat daca i-am si vedea in mod direct ! (apropo: este bine de stiut ca pana in acest moment putem vedea direct prin tehnici "microscopice" numai pana la nivelul unor atomi mai grei)

- Sunt cunoscuti 6 cuarci  - cu sarcina pozitiva si 6 anticuarci - cu sarcina negativa. Curios este ca au sarcina fractionara, 1/3 sau 2/3. Acest lucru permite combinatiile de 3 cuarci in hadroni, astfel incat suma sarcinilor lor sa fie un numar intreg (+1 la proton sau 0 la neutron).

- Cuarcii se deosebesc si dupa alte proprietati, dar asta se poate aprofunda pe net.

Senior (8.7k puncte)
3 plusuri 1 minus
Da sint liberi, e unul pe aici care pune intrebari.
Experimentat (3.3k puncte)
0 0
Esti o figura Nelule.PA
0 0
M-am gandit eu ca o sa-mi creez o multime de probleme cu intrebarea asta :)
0 plusuri 1 minus
Sal.EXISTA-Au raza zero(Fiindca sunt indivizibili) si tin de Mecanica Cuantica(Fermioni).Mai mult nu pot sa spun ca iar ma acuzati de copy-paste de pe net(Mai ales acest<geniu>numit GOGU).PA
Junior (435 puncte)
2 plusuri 0 minusuri

Quark-ule (cred ca inseamna MAC-MAC smiley ), uite aici un articol care pe mine m-a ajutat foarte mult sa inteleg ce e cu "macaielile" astea... wink Poate resusesti si tu sa te lamuresti ceva mai bine...

http://www.fizicaparticulelor.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=250&Itemid=50

Junior (950 puncte)
...