Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
992 vizualizari
Iata un aspect al evolutiei umane care inca nu a fost elucidat.
Din ce moment putem argumenta aparitia acestei caracteristici, exclusiv umane.

Ma intreb daca nu cumva, poate numarul superior de neuroni (100-120 miliarde) de care beneficiaza rasa umana, reprezinta in ultima instanta, un raspuns pentru modul de formare a constiintei.
Novice (216 puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0
s-ar putea ca fenomenul constiintei pe undeva sa fie doar o iluzie, un fel de automatism complex.  de ex. daca in viitor un calculator este capabil sa-si puna intrebari despre el, asta nu inseamna ca materia devine vie, pe undeva constiinta este o oglindire a realitatii intr-o masinarie cat de cat rationala. adica suntem materie ordinara bine organizata, avem senzatia ca suntem vii, pt. ca putem recreea in mintile noastre o imagine a mediului in care traim si putem manevra anumite concepte, "Eul"  viitorul, trecutul etc.

Daca un bolovan se misca asta nu inseamna ca este viu, la fel un ceas care functioneaza, deci, o masinarie f. complexa care gandeste si actioneaza, s-ar putea sa fie la fel de moarta sau vie ca si bolovanul in miscare.

2 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Salut !

 

- Trecand peste incertitudinile definitiei "constiintei", asa dori in primul rand sa evitam s-o mitizam - constiinta nu este decat una din functiile creierului, iar in ultima instanta este o manifestare rezultata dintr-o anumita structura/organizare a creierului. Daca printr-un miracol medical am reusi sa construim adecvat un creier din bucatele (a la Frankenstein) si i-am "da gaz", negresit constiinta ar "prinde viata", intocmai cum porneste computerul dimineata smiley! Nimic transcendantal, nimic miraculos - pur si simplu un robot biologic evolutionist. Intocmai cum a faurit Craig Venter prima forma de viata cu ADN artificial: a pus ce trebuia (secventa ADN) unde trebuia (o bacterie din care a scos ADN-ul original) si creatura "a prins viata", incepand sa se divida si sa manifeste caracteristicile asteptate dictate de acel ADN.

 

- Revenind la intrebarea ta, raspunsul ar trebui nuantat (dupa cum amintea si Claudiu): si alte fiinte complexe au mecanisme de tip constiinta, aceasta nu "s-a aprins" brusc in creierul primei primate in momentul in care a devenit Om ! Nu, procesul evolutiv este neintrerupt, iar diferite niveluri (si tipuri) de constiinta anima toate animalele cu sistem nervos. Desigur, nu are caracteristicile complexe ale constiintei umane, dar serveste plasarii individului (si speciei) in contextul mediului in care evolueaza acesta.

 

- Referitor la relatia cantitate neuroni/constiinta, este indubitabil ca acest mecanism necesita o structura hardware dezvoltata (si deci relativ multi neuroni - fix 86 de miliarde la om), dar prioritara este structura creierului ! Iar cand vorbim de structura creierului vorbim de: arhitectura zonelor creierului, densitatea si marimea neuronilor, numarul, lungimea si subtirimea axonilor, numarul de sinapse, integrarea cu celulele gliale=materia alba, etc. Similar evolutiei computerelor si procesoarelor, evolutia umana a tins in ultimi zeci de mii sa-si "destepte" creaturile nu prin cresterea in volum si cantitate a creierului, ci prin cresterea complexitatii si structurii creierului. Caci o constiinta avansata a devenit necesara pentru socializare, planificare, comunicare, abstractizare, etc  - toti devenind factori ascendenti fata de competitorii biologici.

 

- Dati-mi voie sa divaghez putin in directia "constiintei artificiale". Va avea vreodata un computer constiinta ? Si, ca sa ma leg si de intrebare, "iluminarea" va depinde de puterea de procesare ? smiley

Eu cred ca da, desi nu va fi una similara celei umane. Si, va depinde in primul rand de softul pe care-l va programa initial un Om, mai putin de hardware. Exista si pericolul potential de tip Terminator, dar nu hardware ca in film, ci software. Cand Masina va deveni capabila sa se autoprogrameze, animata de scopul urmaririi unor legi de tip asimovian (similar celor biologice: 1. Subzista ! 2. Dezvolta-te !, 3. Inmulteste-te !) - atunci va deveni fiinta, si ca urmare, posibil concurent.

Avem o singura sansa sa evitam concurenta fatala a Masinilor: sa devenim noi insine Masini !smiley

Senior (8.7k puncte)
1 0
Salut!

In mod cert, dezvoltarea anumitor arii cerebrale a impulsionat
formarea unui numar considerabil de neuroni si, mai mult decat
atat, noi tipuri de legaturi intre retelele neuronale si-au facut
simtita prezenta.Iata de ce, in cazul psihopatilor si de ce nu, sociopatilor,
se observa dezvoltari defectuoase a zonelor cerebrale aferente
diferitelor sarcini sociale.Dar oare, in ce masura, putem argumenta disparitia
legaturilor neuronale, deteriorarea dendritelor si a circuitelor sinaptice, in cazul
unui accident vascular cerebral, a unui infarct cerebral sau a unei traume de proportii considerabile?
Presupun ca nu "evaporarea neuronilor" cauzeaza functionarea deficitara a creierului, ci prabusirea retelei neuronale interconectate.Am parcurs un drum atat de lung, de la creierul reptilian (procesor cu o moralitate nula),
regulator al comportamentelor deviante, pana la cel de care ne bucuram acum.Inca odata, dezvoltarea hardware
de care vorbesti, a facilitat in ultima instanta si formarea constiintei.
Imi aduc aminte, asta asa, ca o mica digresiune,cand citeam un scenariu alternativ al productiei "Prometheus", in
care, androidul David (conform logicii asimoviene), precizeaza ca poate ocolii protocolul de programare
datorita dobandirii unei analize de tip trinar.Departe de realitate, dar in aceeasi masura, extrem de interesant.
1 0
Apreciez comentariul, colega !

Este interesanta ideea pe care o sugerezi in final - chiar si in conditiile in care Omul programeaza initial Masina cu limitari logice (de tipul legilor asimoviene), oare este asta o garantie ca nu-si va depasi conditia  ?

Sau - asa cum sugereaza cei mai multi specialisti - va veni oricum un moment in care puterea de calcul (potentata de posibilitatea procesarii in retea) va aprinde ceea ce numim noi "constiinta" - sau o varianta a acesteia ?
0 plusuri 0 minusuri
Ce înseamnă să fii conștient?

Să te poți recunoaște într-o oglindă? Vă anunț că multe specii de animale se pot recunoaște pe ele însele.

Înseamnă să poți gândi logic? O specie de delfini poate deduce că dacă a=b și b=c, atunci și a=c.
Experimentat (3.5k puncte)
0 0
Nu, nu ma refeream la autoconstientizare sau deductie logica.Ci mai exact, la constiinta morala, hai sa-i spunem, la o constiinta generatoare de empatie, de umanism, etc.

Ati facut o remarca buna in ceea ce priveste formularea intrebarii.
0 0

S-a arătat în diferite experimente de laborator că șobolanii sunt capabili de tot ce ați enumerat mai sus :)

http://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2012/02/20/rats-capable-of-empathy.aspx

...