Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.7k vizualizari
Stiu cum se realizeaza imaginea unui obiect intr-o oglinda plana daca aceasta este perpendiculara pe orizontala: ea este simetrica obiectului. Dar cum se realizeaza imaginea unui obiect cand oglinda nu este perpendiculara pe acelasi ax cu obiectul, ci cand aceasta este rotita? Daca ati putea sa-mi aratati un dessn ar fi super, multumesc!
Novice (110 puncte) in categoria Fizica

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri

Nu sînt sigur că înțeleg întrebarea, așa că hai să lămurim cîteva lucruri:

1. Există mai multe feluri de simetrii. Dintre ele oglinda realizează una singură, și anume simetria față de un plan. Adică fiecare punct a obiectului se regăsește în imagine într-un punct aflat de partea opusă a planului oglinzii, la aceeași distanță. Altfel spus, dacă unim punctul din obiect și punctul corespunzător din imagine obținem un segment de dreaptă care e perpendicular pe planul oglinzii și se intersectează cu oglinda exact la mijlocul segmentului.

2. Oglinda formează o imagine simetrică cu obiectul întotdeauna, indiferent de poziția oglinzii sau a obiectului (sigur, dacă obiectul e în spatele oglinzii sau dacă nu ne uităm de unde trebuie atunci nu vedem imaginea). Asta înseamnă că și dacă rotim oglinda, imaginea este în continuare simetrică cu obiectul, doar că în raport cu noul plan al oglinzii.

3. Exprimarea „Oglinda nu este perpendiculară pe același ax cu obiectul” nu are sens. Oglinda e oricînd perpendiculară pe o axă, dacă sîntem liberi să ne alegem singuri axa.

4. În loc de „perpendiculară pe orizontală” puteți spune verticală. E mai ușor de zis și de înțeles.

5. În problema de față nu e foarte important, dar pentru ca interlocutorii să aibă în minte aceeași imagine e bine să spuneți ce fel de rotație aveți în vedere. Rotirea unui obiect este un proces cu două grade de libertate, încît pentru descrierea rotației trebuie să precizăm axa în jurul căreia rotim obiectul (și desigur mărimea unghiului de rotație).

Și acum, că vorbim aceeași limbă, iată și răspunsul. Ca să vă puteți imagina experimentul mintal (nu mai fac desene), să zicem că oglinda noastră e lipită pe o ușă și că o rotim prin împingerea ușii, adică în jurul axei verticale a balamalelor. În fața oglinzii e un obiect, a cărui imagine se formează în oglindă. Cînd rotim oglinda (cu ușă cu tot), imaginea se rotește și ea, în felul următor:

- Axa de rotație a imaginii nu este neapărat aceeași cu a oglinzii. Mai exact, axa rotației imaginii este dreapta aflată la intersecția celor două plane ale oglinzii, înainte de rotație și după. Hai s-o numim axă efectivă, Ae. Doar dacă axa de rotație a oglinzii se află în planul oglinzii, imaginea se rotește și ea în jurul aceleiași axe.

- Unghiul de rotație al imaginii e dublu față de al oglinzii, iar sensul de rotație e același.

În experiment am luat cazul particular în care axa de rotație e paralelă cu planul oglinzii (sau chiar inclusă). Dar în cazul general lucrurile sînt puțin mai complicate. Ca să analizați problema e util să țineți minte că imaginea obiectului nu depinde de anumite mișcări ale oglinzii, și anume de translații și rotațiile care nu schimbă planul oglinzii. De exemplu dacă rotim oglinda în jurul unei axe perpendiculare pe planul ei (cum se rotește un CD în lector) imaginea stă pe loc oricît de mult s-ar roti oglinda.

În cazul foarte general rotația trebuie descompusă în rotații care au efect asupra imaginii și cele care nu au efect. Mai exact trebuie luată în calcul numai mișcarea în spațiu a planului oglinzii, nu a oglinzii ca obiect (cu ramă etc.).

Afirmația de mai sus cu unghiul dublu este valabilă numai dacă măsurăm acel unghi la mișcarea față de axa efectivă Ae, nu față de axa de rotație a obiectului oglindă.

Nu-mi dau bine seama ce știți și ce nu știți despre reflexia în oglindă, deci e posibil să vă fi spus prea multe sau prea puține. Aștept completări la întrebare.

Expert (12.9k puncte)
...