Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
2.6k vizualizari

Sunt unele creaturi care pot merge pe apă. Omul, dacă nu este Iisus, nu. Dar care sunt condiţiile care trebuie întrunite pentru a putea merge pe apă?

Senior (11.9k puncte) in categoria Fizica
0 0
Sunt o gramada de isusi pe planeta asta, cei mai multi prin Brazilia, Mexic dar nu cred ca e vreunu care sa mearga pe apa.

Singura conditie ar fi sa mergi foarte, foarte repede. Avand in vedere ca trebuie sa mergi in picioare si talpile ocupa o suprafata destul de mica pt o  greutate a corpului destul de mare nu cred ca ar putea fi vorba de alte conditii de denstitate sau orice iti trece prin cap.
0 0
Răspunsul depinde de fenomenul care produce forța de ridicare. Acesta poate fi simpla plutire arhimedică, iar cine face pluta la mare deja poate spune că merge pe apă; de fapt barca tot asta face. Mai poate fi tensiunea superficială, care deși nu e practică ar putea fi folosită pentru a susține un om pe apă, prin intermediul unor „tălpi” bine proiectate (și mari, probabil). Ar mai putea fi plutirea dinamică, prin lovirea apei cu picioarele, cum face basiliscul lui thev1russ, prin folosirea unor elice rotitoare sau altfel, pentru a compensa greutatea prin împingerea apei în jos (aici intră principiul hydrofoil folosit de un anumit tip de nave, care se ies aproape în întregime din apă cînd merg). Și cu puțină imaginație ar mai putea fi și alte fenomene.

3 Raspunsuri

4 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
in apa exista forte de atractie intre molecule care se exercita in toate directiile, in acest fel raman in echilibru permanent. Dar, moleculele care formeaza suprafata apei sunt afectate doar de forta de atractie in jos, spre interiorul lichidului, iar din aceasta rezulta doua consecinte de baza: prima se numeste tensiune superficiala. Datorita fortei care actioneaza spre interior trebuie sa exerciti o presiune mai mare decat te-ai astepta pentru a rupe pelicula de suprafata.. A doua consecinta este aceea ca picaturile de apa sunt sferice in absenta fortelor de atractie (pentru ca este forma geometrica care admite cel mai mare volum si cea mai mica suprafata in acelasi timp.

  Datorita acestei forte, anumite insecte sau animale mici pot sa mearga pe apa. Greutatea lor este insuficienta pentru a rupe suprafata. Un om ar putea sa se mentina pe suprafata apei, in picioare, cu incaltaminte masura 38 daca ar cantari 2 grame, cel mult.

Exista o soparla care se cheama "basilisc" , care are degetele de la membrele inferioare unite printr-o membrana, cu ajutorul careia poate sa mearga pe apa o anumita distanta. Aceasta cantareste aproximativ 200 de grame si merge cu o viteza de 1,5m/s. Pentru ca un om sa poata sa mearga pe apa, la o greutate de 70 de kilograme ar trebui sa alerge cu 525m/s (viteza sunetului este de 340m/s aprox.). Salut!
Novice (327 puncte)
0 0
Cum ați obținut rezultatul de 2 g pentru masa maximă a unui om cu încălțăminte de mărimea 38? Mie îmi ies vreo 9 g. Dacă aș lua în calcul și forța arhimedică ar ieși și mai mult.
1 0
Daca intrebarea este produsa de performantele "magicienilor", atunci

este nevoie de o punte transparenta, montata la cativa centimetri sub

nivelul apei, pe traseul de parcurs! In felul acesta fiinta poate fi chiar

si un om.
0 0
AdiJapan, daca imi spui cum ai calculat, o sa gasim impreuna "eroarea". poate am gresit eu, oricum diferenta, relativ vorbind, este infima si intrebarea pusa de Quark nu necesita calcule exacte.
0 0
Vă spun. Coeficientul de tensiune superficială pentru apă la temperaturi obișnuite e de vreo 73 mN/m, adică fiecare metru de contur al obiectului produce o forță de 0,073 N. Am presupus că tălpile sînt preparate în așa fel încît forțele de tensiune superficială să fie orientate aproximativ în sus, de exemplu cu un strat de teflon pe cantul tălpilor. Intervine acolo un cosinus, deci o abatere de cîteva grade are efecte neglijabile.

Încălțămintea de mărimea 38 are lungimea tălpii de circa 270 mm, deci fiecare talpă are un contur de cel puțin 600 mm. Două tălpi: 1,2 m.

Ca urmare forța totală de ridicare este 0,073*1,2 = 88 mN, adică poate compensa greutatea unui corp de 8,9 g. Și nu e deloc de mirare. Probabil ați făcut și dumneavoastră experimentul cu agrafa de birou care plutește pe apă:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Surface_Tension_01.jpg

Atenție, am presupus că tălpile au un contur simplu. Dar dacă le fac dintr-un material perforat, lungimea conturului poate fi crescută foarte mult, de 10 sau chiar 100 de ori, deci nu m-aș mira ca pe aceeași suprafață de contact ca două tălpi de mărimea 38 să poată pluti un obiect de 1 kg.
0 plusuri 4 minusuri
Iisus nu a fost singurul care a mers pe apă.E adevarat ca el a fost cel mai mare ,dar asta e alta discutie.Au mai fost si altii.Deci ca sa poti ce  pot ei trebuie sa intrunesti aceleasi conditii ca si ei.Cauta si vei gasi!
Novice (290 puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Să fie obez. Grăsimea e mai ușoară ca apa.
Experimentat (3.3k puncte)
...