Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
1.6k vizualizari
As fi interesant un mod de intelegere clar al fenomenului inflatiei. Stiu ca masa monetara poate creste inflatia, dar cum se poate acest lucru. SI asta e doar un exemplu prin care creste inflatia. Ma intereseaza logica acestor fenomene.
Novice (153 puncte) in categoria Economie - Afaceri
0 0
In 1990 inflatia a  fost monetara si declansata in Romania deliberat prin restituirea intr-o singura transa a celor cam doi ani de transe lunar date de toti salariatii(cred ca de 100 lei-adica cam 5000lei dintr-o data) ceea e a dus evident cu setea de a cumpara a romanilor infometati si infrigurati la o inflatie galopanta .Atunci mi-am licid imediat ce economii aveam intelegand (cati or fi inteles) c urma sa se intample :) Deci dl Romancu Iliescu si ai lui ar trebui impuscati nu numai pentru crime de drept comun ci si pentru aceast crima economica.

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Salut !

 

Chevy, inflatia este un subiect vast, interconectat cu multe alte notiuni de politica economica si nu poate fi rezumat, trebuie sa parcurgem un teanc de cursuri universitare. Dar ca sa intelegem niste chestiuni de baza, iata o clasificare a inflatiei dupa cauze :

 

- inflatia prin moneda = excedent al masei monetare aflate in circulatie fata de cererea de masa monetara antrenata de un anumit volum al productiei de bunuri (ex: nazistii au pus la cale tiparirea de lire sterline si dolari ca sa-i arunce in astfel de inflatie pe inamici) ;

- inflatia prin cerere = dezechilibru intre volumul veniturilor totale disponibile agentilor economici si volumul ofertei de bunuri si servici de pe piata (ex: penurile de produse pe piata);

- inflatia prin costuri = cresterea mai rapida a salariilor fata de cresterea productivitatii muncii (vezi guvernele post-decembriste);

- inflatia prin credit = exces al vanzarilor pe credit care produce distorsiuni intre cerere si oferta (vezi perioada "credit cu buletinul");

- inflatia prin buget = acoperirea deficitului bugetar national prin imprumuturi interne sau externe (se face in mod curent, nu sunt multe state cu excedent bugetar).

 

In controlul inflatiei, Banca Nationala are o parte din parghii, parlamentul si guvernul pe celelalte, dar in cele din urma "alesii" impun politica economica. Evident, de multe ori Parlamentul si guvernul actioneaza contrar teoriei economice, pentru a-si "mitui" alegatorii pe termen scurt. Pe termen mediu si lung, tot alegatorii o sa plateasca aceste derapaje, prin inflatie, prin taxe, prin reducerea veniturilor, etc.

 

Cursul de schimb valutar este o categorie separata - si aici sunt foarte multe de spus. Fiind o balanta cu doua talere, rezulta imediat ca factorii de influenta asupra cursului valutar se impart in doua categorii: interni si externi (si sunt o groaza).

 

Vorbind numai de factorii interni, inflatia - ca manifestare a dezechilibrelor de pe piata nationala - este corelata si cu o presiune asupra cursului valutar, dar ea este doar una din fortele care afecteaza balanta, in tandem cu toti ceilalti factori. Nu totdeauna poate fi pus un semn de egalitate intre "inflatie mare" si  "curs slab", caci mai exista o multitudine de influente, obiective si subiective.

 

De pilda, un excedent de masa monetara nationala pe piata poate naste dorinta de fi depozitat intr-o moneda considerata mai stabila, neinflationista. Alt exemplu: un avant al consumului de produse de import stimulat de inflatie produce o cerere de moneda straina a comerciantilor - in scopul finantarii importurilor, etc.

Senior (8.7k puncte)
0 0

@Truth Sa inteleg ca actuala criza  mondiala se datoreaza "inflatiei prin credit" (Lehman Brothers) iar criza Romaniei si a Greciei se datoreaza "inflatiei prin buget"?

Fiind inginer, am o parere foarte proasta despre economisti, no ofence, daca reusesti sa-mi schimbi aceasta parere, te declar "CEL MAI BUN ECONOMIST".Sper ca nu vrei si  "ceva profit" la toata aceasta  discutielaugh.

0 0

Intai, renunta la partea cu inflatia - ea este doar o consecinta, nu o cauza ! Dar mai apoi ai dreptate, ideea este ca sunt/au fost doua crize diferite, dar cu acelasi substrat profund: se traia mai bine decat se merita economic vorbind !

 

- Criza americana a nascut din politica nesabuita a guvernantilor americani  (dat si japonezi si europeni) de stimulare a consumului prin creditare. Federal Reserve System (BNR-ul lor) a varsat pe piata valuri de dolari (prin dobanzi mici de refinantare a bancilor comerciale de aproape 1%), fapt ce s-a concretizat in credite ieftine si o crestere artificiala a nivelului de trai. Plus reglementari lejere, cred ca ati auzit si voi ca puteai avea si 3-4 ipoteci pe aceeasi casa ! Deh, POLITICA este stapanul ECONOMIEI, inclusiv in SUA !

 

Practic, vreun deceniu s-a trait pe datorie, iar stiinta economica spune ca nota de plata va veni mai devreme sau mai tarziu - si cu atat mai tarziu cu atat mai dureror ! Caderea Lehman-Brothers si multor altor banci  a fost prima etapa, apoi au urmat falimentele marilor companii care se bazau pe credite, apoi falimentele personale ale celor care lucrau acolo !

 

- Pe de alta parte, criza Greciei, Spaniei, Portugaliei, etc are ca faptas principal Statul. Aparatul acestuia, supradimensionat, corupt si ineficace  a trait si el multa vreme pe datorie (publica). In cazul Greciei, cifrele reale ale deficitului au fost chiar ascunse bordului UE, dar si acestia s-au facut ca nu vad ! Si cum ziceam, in cele din urma vine scadenta, iar oamenii sufera si sunt furiosi ca le scade nivelul de trai ! Pai Statul grec a mai falimentat de vreo 2 ori !

 

Acum sa va mai zic o chestie: pe langa caracterului ciclic al crizelor capitaliste (NU sunt obligatorii, oamenii = politicienii le fac asa !!), un rol important in actuala criza il joaca globalizarea: pai daca toate firmele mari au fugit in Asia de Sud-est, cum vrei ca americanii si europenii sa ramana cu acelasi nivel de trai ??? 

 

PS: Eu stiu foarte multe bancuri cu ingineri, nu cu economisti !smiley

0 0

Mda!Inginerii sunt asemanatori cainilor, "Au privirea inteligenta dar nu stiu sa se exprime." Din explicatiile dumneata inteleg ca aceste crize sunt inerente precum moartea si impozitele. Acum cca. un an, toata "lumea stiintifica" era "in colaps" din cauza evenimentelor de la Gran Saso.Ma intreb, "lumea economica" cand poate intra in colaps?Astept acel moment, cu o placere "sadica" (recunosc) de inginer. Acum, pedeanserioaselea, chiar crezi ca actualul sistem economic mondial este cel mai bun ? Teoretic, eu as "decreta" moneda mondiala CEREALUL, avand echivalent in grau, orez, porumb , cu subdiviziunile orz, secara. "Stabilitatea" aurului da loc la foarte multe speculatii.Instabilitatea graului da loc la si mai multe care se compenseaza cu instabilitatea orezului si porumbului."Auri sacra fames"(sper ca am scris corect). Indiferent daca "bursa" e controlata de Rockefeller, Rotschild sau Bill Gates , acestia au nevoie de "mancare".Daca nimeni nu mai produce , ce vindem?Cred ca aceasta este marea intrebare a sistemului economic de azi.

Intrebare finala:Are lumea nevoie de economisti, sau de inginerilaugh?

...