Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
1.1k vizualizari

Am revazut pe Discovery  "Stephen Hawking and the Theory of Everythings". La un moment dat face referire la Game of Life - un algoritm creat de matematicianul John Conway prin 1970, algoritm prin care dorea sa testeze ipoteza evolutiei spontane.

 

Ideea pe scurt: intr-un Univers matricial bidimensional infinit (tip tabla de sah), se defineste patratul alb ca "mort" si cel negru ca "viu". Apoi se stabilesc cateva reguli simple de "status" (cand moare si cand invie o patratica). Pornind algoritmul cu ajutorul unui "tun de patrate vii", au rezultat concluzii uluitoare: au aparut diverse tipuri de formatiuni - unele simple altele complexe, care interactionau intre ele si evoluau !

 

Intre timp, simularile de acest tip s-au dezvoltat mult, aparand noi concluzii valoroase. Cateva linkuri:

http://www.ibiblio.org/lifepatterns

http://conwaylife.com/

http://en.wikipedia.org/wiki/Conway's_Game_of_Life

 

Concluzia ar suna cam asa: poate ca evolutia spontana spre uriasa complexitate a fiintelor vii este contraintuitiva si pare improbabila, DAR in spatele ei stau regulile (simple ?) care au creat insusi Universul. Ce parere aveti ?

Senior (8.7k puncte) in categoria Stiati ca?-Biologie
1 0
E plin internetul de vorbe de duh de genul: "dupa un timp suficient, hidrogenul (transformat in oameni) incepe sa se intrebe de unde vine si incotro se indreapta..."

Imi amintesc ca am citit la un moment dat o zicere de genul acesta a unui mare fizician al secolului trecut care nu cerea decat hidrogen si timp din belsug pentru a ne oferi in schimb un ... Univers.

Asa par a sta lucrurile, daca e sa ne luam dupa teoriile stiintifice moderne. La baza evolutiei catre entitati extrem de complexe au stat la un moment dat reguli simple si un numar redus de ingrediente.

 

Cred ca studiile din domeniul teoriei complexitatii si teoriei haosului sunt la inceput. Exista pe Internet o serie de cursuri video fascinante in acest domeniu...
0 0

Salut prieteni !

 

Revin cu o dedicatie pentru cei care - lipsiti de viziune (dar si de cunostinte)  - nu-si pot imagina defel cum poate "prinde viata" materia "nevie" - uitand ca in natura vedem o groaza de fenomene fizico-chimice care fnctioneaza ... de la sine !

 

Priviti ce fac aceste picaturi si ganditi-va la prima celula ...

 

 

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri

Ceva legat de subiect a fost conceput şi de Richard Dawkins. Simularea asta e puţin diferită, rolul utilizatorului fiind de a realiza selecţia (artificială).

Programul începe cu un punct abia vizibil (caracterizat de un set de 15 gene care pot suferi mutaţii), iar in cursul generaţiilor acesta evoluează în forme tot mai complexe, forme datorate selecţiei realizate de utilizator laugh

http://suhep.phy.syr.edu/courses/mirror/biomorph/

Experimentat (3.5k puncte)
...