Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
530 vizualizari
Daca tot s-a ajuns la aceste discutii, cred ca ar fi interesant de lamurit, daca e posibil de facut asa ceva pe intelesul tuturor, definitiile unitatilor fundamentale din SI.
 
Daca la origini notiunile erau la indemana tuturor, odata cu progresul stiintelor si intelegerea mai multor fenomene din fizica si chimie, s-a ajuns la definitii parca facute doar pentru cei initiati in tainele stiintelor naturale.
 
De pilda, daca secunda a fost definita, la origine, prin raportarea la durata unei zile, in prezent ea este nici mai mult nici mai putin decat "durata a 9 192 631 770 de perioade ale radiației ce corespunde tranziției dintre cele două niveluri hiperfine ale stării fundamentale ale atomului de cesiu 133 în repaus la temperatura de 0 K."
 
Nu stiu cat de "fundamentala" e o asemenea unitate de masura, dar mi-e clar ca pentru a intelege ce e o secunda am nevoie de mult mai multe cunostinte de fizica decat am acumulat eu.
 
Poate cineva explica pe intelesul tuturor ce e, de fapt, o secunda, in acceptiunea data notiunii de SI?
Senior (8.1k puncte) in categoria Fizica
0 0
Mentionez ca tocmai am dat, in urma unei cautari, de o intrebare similara, aici:
http://www.scientia.ro/qa/9544/ce-inseamna-o-secunda-cum-se-masoara-precis-durata-unei-secunde-cu-un-ceas-atomic

Raspunsul lui puiu de acolo, desi nu foarte simplu de inteles, imi pare multumitor. Cu exceptia detaliilor legate de finalul definitiei: starea de repaus si temperatura de 0K.

De ce 0K? Stim cumva cum se comporta atomul de cesiu la 0K? De unde stim daca la 0K mai au loc respectivele tranzitii intre niveluri diferite de energie? Mai putem vorbi de asa ceva? Ori este o idealizare pur teoretica?
0 0
Acum am aflat de completarea cu 0 K, facuta prin 1997. Marturisesc ca nu-mi e clar. La o prima vedere s-ar parea ca se elimina astfel, teoretic, influenta unor campuri electromagnetice exterioare prin "inghetarea" atomului si asta ar face etalonul de timp cu Cesiu sa fie unul ideal.
In realitate niciun atom nu e adus la niciun zero absolut.

Te rugam sa te autentifici sau sa te inregistrezi pentru a raspunde la aceasta intrebare.

...