Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
652 vizualizari
Senior (11.9k puncte) in categoria Limba Romana

1 Raspuns

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Mai întîi o observație asupra întrebării. Exprimarea cu reflexiv, se pronunță, este ambiguă. Ea poate însemna fie care e regula pe care ar trebui s-o respectăm, fie care e obiceiul care se poate constata în uz. În general la români întrebările de genul „Cum se pronunță / spune / conjugă etc.?” ascund de fapt întrebarea „Cum e corect?”. Uneori e și asta o întrebare legitimă, deși românii îi dau mult prea mare importanță, însă în cazul de față a întreba cum e corect e ilogic. Corectitudinea se definește numai în raport cu norma limbii, iar denumirea Scientia nu se supune normei, pentru că nu e un cuvînt românesc. Atunci rămîne ca întrebarea să se traducă altfel: cum pronunță lumea de obicei această denumire?

Și oare cum pronunță lumea Scientia? Păi lumea probabil își dă seama că e un cuvînt latinesc sau în orice caz un cuvînt care nu e românesc. Cei care se prind că e latinesc au de ales între pronunția care s-a încetățenit la noi a limbii latine, aproximativ aceeași ca în latina bisericească, și pronunția clasică a limbii latine, care la români se întîlnește rar, dar pe care o folosesc intens cei care studiază latina serios. Așadar:

- În pronunția practicată la noi ar veni sci-én-ți-a.

- În pronunția clasică ar veni ski-én-ti-a.

- Poate exista și un amestec între cele două pronunții latinești, și anume sci-én-ti-a. În parte cauza pentru o astfel de pronunție e forma grafică a denumirii.

- În sfîrșit cei care sînt foarte obișnuiți cu citiitul din italiană ar mai putea pronunța și-én-ti-a.

Bănuiesc că nimeni nu pune accentul în altă parte decît pe e, dar nu bag mîna în foc.

Mă aventurez să ghicesc că dacă am putea face sondajul pe viu am constata că pronunțiile sci-én-ti-a și sci-én-ți-a sînt cele mai frecvente.

O întrebare foarte asemănătoare ne-am pus și la Wikipedia în limba română. Și cum nu există nici o autoritate care să ne spună cum e corect, ne-am apucat și am făcut un sondaj ca să aflăm cum pronunță lumea efectiv numele Wikipedia, în română. Sondajul e aici, iar rezultatul e menționat pe scurt aici (detalii în nota de subsol).

Diferența față de Wikipedia e că la Scientia.ro există niște proprietari, administratori sau așa ceva, cei care au ales denumirea și deci care ne-ar putea spune cum vor ei să pronunțăm. Eu cred totuși că indiferent de recomandarea lor lumea va pronunța tot așa cum se va pricepe.

Expert (12.9k puncte)
...