Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 8 minusuri
2.5k vizualizari
Experimentat (2.2k puncte) in categoria Religie
0 4
dovezile parintelui Arsenie Boca pentru existenta unui creator sunt de ajuns, precum si profetiile implinite, pictate in biserica din draganesti
4 0
Este foarte incorect ce ati facut. Ati modificat radical o intrebare dupa ce deja s-au dat 4 raspunsuri si s-au facut o multime de comentarii. In plus, intrebarea arata nu dorinta de dialog si de aflare a unui raspuns, ci afirma o pozitie personala pe care vreti sa o promovati polemic.

Prin asemenea procedee demonstrati ca nu aveti probitatea intelectuala necesara pentru a fi un interlocutor valabil pe Scientia, iar nivelul de "experimentat" pe care l-ati atins e doar rezultatul votarii bezmetice pe care o practicati, ca si al foarte multor intrebari cu continut minor. Sper sa vada si administratorii lucrul asta.
0 1
Vreau sa mi se blocheze contul si sa mi se stearga toate intrebarile si raspunsurile postate pana acum. Asa este, nu sunt calificat sa dau raspunsuri si sa pun intrebari. Sper sa vada adminitratorul acest comentariu si sa ia decizia inteleapta de a-mi anula prezenta pe site. Sunt cel mai prost membru motiv pentru care nu voi mai continua sa ma fac de ras. Multumesc pentru intelegere!
1 0
Prietene, n-a zis nimeni ca "esti cel mai prost membru" - in fapt cred ca toti cei care ajung sa scrie pe Scientia au un nivel de inteligenta peste medie si in aceste conditii este placut sa schimbam idei in mica noastra comunitate.

Dar Puiu are dreptate,  intr-adevar ai procedat incorect, modificand radical o intrebare initial interesanta (pentru care eu am si votat-o pozitiv - acum am fost nevoit sa-mi schimb votul) - iti imaginezi ce s-ar intampla daca toti ar proceda ca tine ?
0 0
Cascadorule , amice, ce te-a apucat ? te superi pe noi ca ne indoim  ca  cetateanul X de acum 3000 de ani a primit un mesaj divin ?,  nici macar nu stim daca a existat cu adevarat sau este un personaj fictiv. Avraam este ca si cand ai spune ca este tatal dacilor,  ceva ce se pierde in negura timpului, de ce ar trebui sa accept ca sotia lui a nascut la 99 de ani ? mai ales ca daca analizam mormintele din sec XVII ien cand a trait Avraam speranta de viata nu depasea 35 de ani ca medie.

In general convertirea nu se face brusc, este nevoie de 3-5 ani ca sa digeri treptat un adevar asa de dur.
0 0
Nu ai sa vezi vreodata pe cineva care este "ateu" sa spuna altcuiva in cazul nostru "crestinilor"sa treaca la religia lor deoarece acestia nu cred in nimic intr-un asa zis "Dumnezeu" cum credem noi acestia nu spun nimic desi sunt foarte sociabili.Dar daca prin absurd se va intampla sa ai contact cu un ateu ai sa observi ca daca ii spui ceva,orice de Dumnezeu sau de ceva sfant va spune sa il lasi in pace sau ca nu il intereseaza......So in concluzie ei nu spun nici o minciuna ei pur si simplu sunt in treaba lor chill.

sper ca ti am raspuns la curiozitate iar daca mai ai intrebari poti sa le lasila comentarii:))))

7 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
Ai pus o intrebare foarte sensibila, e valida doar daca doresti sa pornesti o discutie care sa poate fi tinuta sub control deoarece raspunsul tine foarte mult de experienta personala si, evident, de motive subiective.
Novice (113 puncte)
5 plusuri 0 minusuri

Salut !

(Asta e cea mai interesanta intrebare pe care ai pus-o pana acum -am votat-o.)

 

- Acumularea de cunostinte nu conduce inevitabil la a deveni ateu, nici macar daca ai studii tehnico-stiintifice avansate - am vazut destui care esueaza in agnosticism. Odata ratata lectia gandirii critice care ar fi trebuit deprinsa in copilarie (la scoala si in familie), chiar daca ajung ulterior la concluzia ca asertiunile miraculoase ale scrierilor religioase nu pot fi reale, tot nu pot renunta complet la iluzia unui Creator Atotputernic - chiar diferit de cel descris in Biblie.

 

-Faptul ca stramosii nostri au fost credinciosi nu-mi spune nimic despre viitorul meu si al natiunii, prietene cascador. Tie iti spune ceva ca stramosii tai daco-geti credeau in Zamolxe, Derzis, Cotys  - vis-a-vis de actuala ta religie ?

 

- Revenind la intrebare, ai putea deveni ateu numai daca aderi la metoda stiintifica de cercetare a Realitatii, care cere dovezi obiective pentru orice afirmatie, acceptand inclusiv posibilitatea invalidarii unor ipoteze stiintifice, ca etapa a progresului stiintei. Este o notiune care se invata pur si simplu - asa cum ar trebui s-o invete copiii nostri la scoala, in clasa a V-a, de pilda. Dar desigur, la acel moment ei au facut deja 5 ani de Religie, adica inclusiv in clasa zero !

 

- Pe de alta parte, mai cred ca optiunea de a fi credincios sau nu tine si de caracteristicile psiho-somatice individuale, nu numai de educatie. Esti in stare  sa accepti ca esti un bulgare de atomi insignifiant la scara Universului ? Esti in stare sa accepti ca esti in rand (si ruda) cu toate celelalte vietuitoare, si ca si ele, esti muritor, in slujba speciei ? Daca nu esti in stare, n-ai decat sa-ti faci iluzii !smiley

Senior (8.7k puncte)
2 plusuri 2 minusuri
1. o experienta dramatica, traumatizanta ii face pe multi sa se indoiasca de mesajul religios

2. nivelul studiilor. si domeniul acestora. nu cred ca un specialist in mecanica cuantica este si religios
Junior (1.5k puncte)
0 1
Eu zic ca este invers, putinii intelectuali religiosi sunt convertiti dupa o experienta traumatica.

 

Un om normal cu un minim spirit critic, nu poate inghiti ca veciunul Florica de la scularie ii spune ca in vis a primit un mesaj divin "se facea ca....

Cu mult mai putin sa crezi ca acum 2-3 mii de ani personaje necunoscute au primit mesaje divine, care pana la urma nu sunt extaordinare in continut.
12 plusuri 2 minusuri

Textul întrebării include o mulțime de afirmații false:

- Că te-ai naște creștin ortodox sau musulman sau budist sau de altă religie. E fals. Toate informațiile care țin de credință îți vin din exterior, în primul rînd de la părinți. Altfel spus, cu toții ne naștem atei (adică nu știm dacă există Dumnezeu și de altfel nici nu ne interesează) și abia apoi ni se injectează povești. Așa că ateu nu devii, ci redevii.

- Că a trece de la creștinism la ateism ar fi foarte ușor. Nu e deloc ușor, pentru că unul din mecanismele de supraviețuire ale creștinismului e frica (de Dumnezeu, de iad, de draci etc.), deci cei care ajung să înțeleagă că nu există nici o dovadă pentru Dumnezeu au trecut un prag înalt, al învingerii fricii inculcate în ei de religie.

- Că doar acumularea de cunoștințe la școală îi face pe oameni să devină atei după ce în prealabil fuseseră adepți ai unei religii. Nu e adevărat. Acumularea de cunoștințe poate ajuta, dar esențială e realizarea faptului că absolut tot ce se spune despre Dumnezeu e vorbă goală, fără suport real. Dacă ești chimist, inginer, istoric, polițist, avocat --- profesiuni în care tot ce se afirmă trebuie dovedit --- sau măcar dacă ești țăran prost dar știi că e nevoie de dovadă pentru tot ce spune cineva, atunci e greu să nu te întrebi: „Bine, dar pentru poveștile despre Dumnezeu ce dovezi există?” După o perioadă de căutare ajungi și la răspuns: nu există dovezi.

- Că ar avea importanță dacă o religie e majoritară sau nu. Are importanță pentru răspîndirea și înrădăcinarea ei în soceitate. Are importanță în mărimea presiunii care se exercită asupra individului. Dar ca argumentație pentru religia respectivă nu are importanță deloc. Dacă o lume întreagă crede că Pămîntul e plat asta nu înseamnă că chiar e.

Dincolo de asta, întrebarea e foarte bună. De-a lungul timpului am stat de vorbă cu mulți atei sau am văzut la televizor sau pe internet discuții din care am aflat care a fost drumul multor oameni spre ateism. De asemenea știu desigur drumul meu. Istoria fiecăruia e diferită, pentru că unii s-au născut în familii în care religia era foarte importantă, allții n-au fost îndoctrinați niciodată. Dar toate istoriile ateilor au un punct comun: nu poți crede în Dumnezeu dacă nu ai nici un semn pentru existența lui.

Deci de fapt întrebarea nu e „ce motive ai să devii ateu?”, ci mai degrabă „ce motive îți mai rămîn să fii credincios?”. Iar răspunsul e că după ce te gîndești bine la subiect nu-ți mai rămîne nici un motiv.

Starea fundamentală a omului e a fi ateu, nu a fi credincios. Și dumneavoastră sînteți ateu în raport cu Thor și Zalmoxis și mii de alți zei. Eu sînt ateu doar față de încă un zeu, atît.

E doar un accident faptul că v-ați născut într-o familie de creștini și că credeți în Dumnezeu. Dacă vă nășteați într-o familie din India poate credeați în Shiva. Nu e ciudat ca oamenii să creadă așa, la întîmplare, în ce s-a nimerit să creadă părinții lor, care și ei cred în ce s-a nimerit să creadă părinții lor, și tot așa?

Evident că ați fost crescut în spiritul respectării și apărării creștinismului. Religiile care nu cultivă respectul ăsta mor, așa că din cîte religii au existat cîndva azi mai rămîn doar acelea care au găsit un mecanism puternic de supraviețuire. Creștinismul se bazează pe frică și rușine (la asta se reduce de fapt „respectul”).
 

Expert (12.9k puncte)
0 0
Excelent raspuns, Adi, cred ca citindu-l, se va dubla procentul ateilor din Romania, de la 0,2 la 0,4 % ! :)

Pe de alta parte, mai este o tema care transpare prin intrebarea Cascadorului, cea nationalista. Ortodoxii militanti sustin ca BOR reprezinta insasi esenta romanismului, se tem ca disparitia bisericii va conduce inevitabil la disparitia statului sau chiar a romanilor insisi.
1 0
Eu cred că procentajele acelea minuscule de la recensăminte sînt afectate de erori masive, sub efectul presiunii sociale. Mulți se declară creștin-ortodocși (sau de altă religie) doar pentru că se duc o dată pe an la biserică, pentru că părinții lor sînt ortodocși sau alte motive la fel de stupide, nu pentru că chiar sînt credincioși. Ca să nu mai spun că în cazul minorilor religia e cea declarată de părinți, indiferent ce cred în realitate acei minori, dacă chiar cred ceva. Religia nu e văzută doar ca religie, ci ca element al integrării individului în societate. Rușinea și inerția îi împiedică pe ateii de facto să se declare tot atei și la recensăminte.

Da, există părerea că a fi român presupune a fi creștin-ortodox. E o prostie. Are efect la nivel retoric, cînd vrei să însuflețești masele --- acum la alegeri, pe vremuri la război ---, dar de fapt poți să fii român adevărat fără să crezi în povești cu Moise. Dimpotrivă, după mine ești mai adevărat dacă nu le crezi.
2 0
@Truth , procentajul acela e o exagerare :) , deja majoritatea de pe scientia sunt atei/agnostici.
Raspunzand la intrebare, pot spune ca nu am avut niciodata o inclinatie catre religie/biserica si ca mergeam la biserica doar in noaptea de inviere doar de dragul de a revedea vechi prieteni "pe care" am ocazia sa-i vad odata pe an (in noaptea de inviere).

Chiar daca am un dispret fata de religii in general, traind intr-o tara plina de crestini-ortodocsi as putea spune ca esti un pic obligat sa le respecti traditiile.
As fi curios sa vad daca este vreun ateu care s-a casatorit fara sa respecte traditiile bisericesti, daca a nascut vreun copil fara sa-l boteze si altele....
Si nu ma refer la cei care au plecat in afara cum e cazul lui AdiJapan. In Japonia nu cred ca ai avea niciun interes sa te casatoresti in fata unui zeu, dar aici daca ai incerca sa faci asa ceva cred ca ai fi privit foarte rau fata de neamul din care faci parte.
3 1
Cascadorul, creștinismul se denigrează singur, nu-l denigrez eu. De cîte ori vorbește un preot sau un credincios și face logica sau realitatea praf, mai moare un înger. Eu doar constat că de atîtea mii de ani credincioșii caută să-și justifice credința și nu dau semne că vor reuși vreodată.

Iar religia nu e nici pe departe atît de inofensivă pe cît vi se pare. În cel mai fericit caz e o pierdere de timp, pentru că în loc să faci ceva util și eficient, te rogi la Dumnezeu. Dar religia rănește și ucide, fie prin atitudinea pe care o promovează, fie direct (vezi Maica Tereza, Inchiziția, cruciadele etc.). Religia devine încet-încet inofensivă acum, cînd puterea ei e erodată de societatea tot mai educată și mai puțin credulă, dar încă mai are puterea de a răni. E departe de „nu deranjează pe nimeni”. De cîte ori vine popa la oameni acasă și le cere bani pentru reparația bisericii și alte chestii, iar oamenii ăia își rup de la gură și dau din prea puținul pe care îl au, mai mult de rușine decît din convingere, religia deranjează. Botezurile, cununiile și înmormîntările sînt rușinos de scumpe, iar preoții care le oficiază nu o fac de dragul credincioșilor, ci de dragul banului. Cînd biserica primește fonduri de la stat, din impozitele plătite de oameni, religia deranjează. Cînd preoții sînt invitați la televizor și-și spun părerea despre chestii în care nu au absolut nici o competență, religia deranjează.

Au dat necazurile și peste mine. Dar nu sînt atît de imatur încît să mă simt mai bine dacă spun o poezioară. Am depășit de mult vîrsta grădiniței.
6 0
Dumnezeu a fost și el inventat tot de oameni. Sau, cum frumos spunea Ludwig Feuerbach, omul l-a creat pe Dumnezeu după chipul și asemănarea lui.

Vă înșelați cînd spuneți că trăiesc ca să-mi satisfac poftele. Simpla mea prezență aici la Scientia vă dovedește contrariul. Fără să încerc să mă laud, în viața mea nu urmăresc avantaje materiale, ba dimpotrivă, am dat și altora din ce am avut și am făcut și o mulțime de voluntariat. Aveți o imagine foarte deformată despre cum trăiește și gîndește un ateu și o generalizați aiurea.

Și în rest spuneți din nou prostii peste prostii, dar nu mai are rost să vă contrazic. Credeți ce poftiți. Mi-am făcut datoria să încerc să vă deschid ochii, dar dumneavoastră vă place cu ei închiși. Nu-i nimic, nu sînteți primul care trăiește și care moare punîndu-și speranța în mîinile unei ființe închipuite de strămoși.
0 6
ADy Japan, eu cred ca tu uiti lucrul cel mai elementar: esti om. Esti o creatie.  Cineva te-a creat  Acum, dupa ce ai fost creat iti denigrezi creatorul. Viata nu ai de la un spermatozoid si de la un ovul ci de la Dumnezeu. El ti-a insuflat-o si tot el ti-a dat minte ca sa il  denigrezi astfel incat sa vada si altii ce se intampla mai tarziu cu ateii. Tu nu vei avea o viata frumoasa cand te vei uita in trecut. Ce ar fi o societate fara religie? Ce s-ar intampla daca toti am fi atei? Religia este singurul lucru care iti creeaza constiinta. Sunt curios, daca tu nu crezi in nimic ai constiinta? Daca s-ar intampla sa omori un om din greseala sa zicem printr-un accident nefericit ai simti remuscari? Cum ai privi moartea acelui om? Te-ai intreba macar un moment '' ce o face mortul meu, unde este sufletul sau?"? Nu cred ca ti-ai dori sa traiesti intr-o lume de atei. Daca ar exista pe aceasta lume numai atei, oameni fara credinta deloc, cu siguranta ar exista criminali mult mai numerosi.
3 0
Adi, lasa naibii argumentele, iti retin un loc in cazan langa mine :) ! Dar ghici cine o sa bage lemne pe foc ...
3 1
devine interesant ca in majoritatea conversatiilor de pe orice forum o contradictie intre un ateu si un credincios arata ca de fapt credinciosul e un mare pacatos si probabil va ajunge in iad inaintea unui ateu (ipotetic vorbind din cauza mentalitatii lui)  In toate scenariile posibile prefacutul credincios nu face decat sa blesteme si sa demonstreze cum ca ateul va arde in iad doar prin simpla necredinta intr-un zeu.  In mintea lor degeaba esti om normal, degeaba iti ajuti aproapele cu ce poti, degeaba ai principii si contribui la bunastarea semenilor tai, ca daca nu te rogi ca fraierul zi si noapte a un zeu te paste iadul de nu te vezi. Chiar e posibil sa scrie si un acatist sa se roage la moartea ateilor.

Daca (ilogic vorbind) ar exista un zeu, cred ca am sanse de 100% sa ajung in rai si sa beneficiez si de cele 72 de virgine prin simplul fapt ca in viata traita am facut numai fapte bune cu exceptia aducerii de ofrande unui  chip cioplit (exact cum zice si biblia).  Nu cred ca gresesc cu nimic daca nu ma rog lui zeus, zamolxis, budha, alah, dumnezeu si cine o mai fi. Atata timp cat nu-i dau in cap lui vecinu' si nu fur gume turbo din super market cred ca am sanse mai mari decat cascadorul sa ajung in rai, decat sa ma consider credincios si sa-mi doresc raul altor oameni doar din simplul motiv ca nu imi impartasesc aceeasi religie.
Fiecare cu treaba lui cum nici eu nu judec nici tu nu ai voie.
Cred ca dumnezeul tau ar fi mai fericit sa dau un covrig la un sarman pe strada decat sa-i dau bani la un gras care de-abia merge si se crede slujitorul domnului doar din cauza ca recita poezii prin casele oamenilor.
5 0
cascadorule, oamenii au standarde morale si mai incolo de religie. Tu induci idea ca tot ce face omul o face cu gandul la pedeapsa divina si nu este deloc adevarat, eu nu omor un om pentru ca nu am dreptul sa iau viata cuiva, pentru ca nu vreau ca cineva sa poata sa-mi ia mie viata la fel de usor, nu pentru ca intr-o buna zi voi ajunge intr-un cazan cu smoala sau cu sufletul chinuit de mii de draci pentur eternitate. Nu fac rau nimanui pentru ca cred in libertatea absoluta, aceea in care fiecare individ face ce vrea atata timp cat prin actiunile sale nu aduce atingere libertatii celorlalti.
  Eu am crescut intr-o familie religioasa, tatal meu este adventist activ, mama mea este ortodox, dar fiind oameni educati si nu habotnici, nu ne-a botezat pe nici unul dintre noi, (eu si fratii mei) , nici nu neu-a obligat sa frecventam de tineri vreo institutie religioasa. Mama mea spunea, cand eram mai mici: cresteti liberi si cand veti avea minte sa judecati sa urmati calea pe care singuri o veti alege. Nu ne-au tinut lectii de religie si nu ne-au speriat cu draci sau diavoli. Dintre toti, suntem 5, eu sunt singurul care sunt ateu convins, nici nu m-am casatorit religios desi sotia mea este botezata ortodox, a fost singura mea conditie, socrii mei sunt persoane religioase...
in rest...faci afirmatii fara fundament: "esti o creatie"...spuse cine????
 "dupa ce ai fost creat iti denigrezi creatorul" . eu personal nu denigrez pe nimeni, mai mult, respect persoana, nu credinta acesteia, daca intru intr-un lacas de cult ma port dupa cum cere regula in acel loc, fara sa deranjez pe nimeni.
 "...sa vada si altii ce se intampla mai tarziu cu ateii" . si anume, ce se va intampla cu ateii si ce dovezi poti aduce in acest sens???
"Tu nu vei avea o viata frumoasa cand te vei uita in trecut" am 38 de ani, ma uit in trecut si vad lucruri frumoase precum vad si lucruri mai putin frumoase sau pe care le regret. Asta inseamana sa fi om. Si pe langa asta, esti cumva ghicitor in stele sa sti cum imi voi vedea eu viata peste 20 sau 30 de ani?
"Religia este singurul lucru care iti creeaza constiinta"   la asta raspunsul meu este: wat tha fack??? ai copt-o mult pana ai pus-o pe tapet?
  In final, nu stiu cat de sigur poti sa fi despre atei, eu pot sa-ti spun cu siguranta data de probe ca in actualitate, pe planeta Terra, nu in alta parte, locurile cu cea mai mare concentrare de persoane religioase coincid cu locurile cu cea mai mare rata a criminalitatii si deasemenea cu cel mai mic indice de educatie.
1 1
Pe acest subiect se poate fabula ani lumina ! Te respect pt curajul de a nu te casatori religios, oricum ai avut si alte circumstante, eu unul nu am fost asa norocos, fiind ateu a trebuit sa respect procedurile stupide ale bisericii in tainele casatoriei. Mai degraba am lasat de la mine si sa nu-mi pun zeci, sute de persoane in cap decat sa fi facut pe incapatanatul si sa ma blesteme lumea precum cascadorul, nu as fi vrut sa aud la nunta "arzi in flacari " doar pt ca nu impartasesc aceasi credinta cu babele crizate !

Legat de ultima parte este foarte adevarat, toate actele de sacrificare , prin terorism se datoreaza credintei. Niciunul nu si-ar lua viata de nebun daca i-ai spune ca nu te asteapta nimic dincolo, dar daca ii spui de mic ca te asteapta 72 de virgine asa ca dute si omoara-i pe aia acela se va duce bucuros !

Tot in numele religiei femeile musulmane sunt chinuite toata viata ducand o viata de sclavie si obidienta, fara a avea drepturi egale, pt ca asa spune religia, barbatul avand drept de viata si de moarte asupra femeii.
Si nu as accepta din partea cascadorului ca religia musulmana e gresita si cea ortodoxa e corecta, pt ca la nivel mondial sunt la fel de multi musulmani cat si crestini. Asta ce insemana ca nu au cum ca 1,5 miliarde de oameni sa se roage gresit pt ca alti 1,5 miliarde de oameni se roaga corect.  

Cati oameni au fost arsi pe rug in numele religiei si cati au fost arsi pe rug in numele stiintei ???   Raspunsul acesta ar fi la mintea cocosului (iti pot da un indiciu in numele stiintei - "zero" )
1 0
Interesanta conceptie asupra argumentelor. Inafara de trolling nu gasesc alta explicatie la raspunsul tau. Cum poti sa nu dai niciun argument si sa spui ca ai adus argumente puternice. Ca de obicei cei care au creierul spalat nu pot accepta explicatii pe fapte concrete. Se panicheaza si incep sa mestece margaritari !
2 0
Din dorinta de intelege lumea inconjuratoare.

Majoritatea oamenilor printre care esti si tu imbratiseaza cea mai simpla explicatie data de religie."Cineva a creat lumea pentru ca asa a vrut el cu regulile lui si punct"

Iar o parte, ateii. sunt oameni care isi pun intrebari De ce? Pentru Ce? Cum? etc. Explicatia religioasa cade imediat in fata unor simple intrebari. Intreaba-te in eventualitatea existentei unei alte  vieti dupa moarte cu rai-iad si un Zeu care este scopul existentei acesteia? Caci scopul existentei vietii pe pamant l-ai gasit repede.Daca aplici acelasi tip de gandire nu m-ar mira sa ai acelasi raspuns ca si pentru lumea asta.

Pune-ti intrebari si poate vei gasi un raspuns limpede de-a lungul anilor si ia in calcul ca NU trebuie sa fie un scop pentru existenta ta, poti pur si simplu sa existi si atat.  E o discutie interminabila.
0 0
Dar daca esti ateu auto-declarat,  nu crezi in ceva ce nu exista, de ce esti asa inversunat cu raspunsurile la a demonstra ce nu exista?
1 0
Alin B, nu e clar cu cine vorbiți. În discuția asta sînt mai mulți atei.

Ca idee, eu nu am nimic cu credincioșii. De altfel printre prietenii și rudele mele sînt o mulțime de credincioși (unii din cei care se duc la biserică frecvent sau care studiază conștiincios Biblia). Dar nu am nimic cu credincioșii doar pînă în punctul în care credința lor începe să-mi afecteze mie viața: cînd îmi sună popa la ușă cu Boboteaza, cînd din buget se construiesc biserici, cînd în școală se face prozelitism creștin, cînd deciziile politice sau sociale sînt influențate de credințe religioase, cînd în discursul public fețele bisericești au pondere mare etc.

Credincioșii trebuie să afle că credința lor e la fel de stupidă ca credința în personajele din Star Trek. Nu e nici o diferență între a-ți dedica viața lui Dumnezeu și a ți-o dedica lui Spock, de exemplu. Biserica nu diferă prin nimic de un club de trekkeri din aceia nu tocmai isteți, care cred că întîmplările din Star Trek chiar sînt reale (desigur, trekkerii normali știu că e doar o poveste). Mai pe șleau: credincioșii au un handicap psihic, sînt victimele unei convingeri care nu diferă mult de ale unor oameni primitivi. Dar chiar și așa e treaba lor, atîta vreme cît își țin handicapul în interior sau cînd și-l manifestă împreună cu alți handicapați dar într-un mediu izolat. Problema începe cînd credincioșii își împrăștie handicapul în public și îi mai handicapează și pe alții. Credința e o molimă.

Și mai vedeți că nu se poate demonstra că Dumnezeu nu există. Putem cel mult spune că nu există nici o dovadă a existenței lui. Și e bine s-o tot spunem, pentru că unii au uitat.
0 0
Adevarul este ca nici mie nu imi este clar cui ma adresam.

 Insa o sa-ti raspund tie. Daca "credinta e o molima" dar fiind ateu, de ce faci aceasta afirmatie.Adica nu exista dar ma chinui sa demonstrez ca e o boala ceva ce nu exista ? Rational, logic, nu e utopic?

  Eu nu vreau sa intru in polemici cu tine, vor fi fara de sfarsit! Pot doar sa-ti spun atat..... Eu am fost Ateu, am cautat sa explic totul rational cu dovezi palpabile. Din aceasta cauza am intrat intr-o zona "gri" de confort unde lucrurile neexplicate mi-au creat probleme mari. Am apelat la medicina clasica, apoi la psihologi. Acestia mi-au dat doua variante: 1. Psihiatru = leguma sau 2. Medicina nu e o stiinta chiar exacta, cauta in alta parte.

 Am fost indrumat sa caut o alta cale, sa ma regasesc. Si aceasta cale am gasit-o la un duhovnic care nu mi-a impus nimic. Mi-a deschis ochii mintii si am inceput sa caut singur. Si am aflat si ce ma macina enorm. Atunci cand ai probleme mari il cauti pe Dumnezeu, pana atunci NU!

 Trebuie sa-ti precizez ca nivelul problemelor este subiectiv. Problema mea e intotdeauna mai mare ca a ta si reciproca! In fapt, pana nu te confrunti cu ceva nu stii ca exista si cred ca esti destul de rational ca amandoi sa cadem de comun acord pe aceasta problema.

 Eu imi doresc sa nu traiesti ce am trait eu si sa fi impacat cu tine insuti. Am avut tot ce mi-am dorit insa NU era suficent. Niciodata nu este. Ajungi la un nivel unde vrei "un pic mai mult". Ai tot ce vrei si nimic!  Sa stii ca este extrem de greu sa-ti doresti ceva, sa obtii si sa nu stii ce sa faci dupa aia! Cred ca acest sentiment l-ai trait pana acum. intr-o oarecare forma. Gandeste-te bine. Nu droguri sau sex, aici am fost rational pana acum.  

 Iti spun tie asta pentru ca nu pari un tip de om "autosuficent". Dar poti sa duci, un pic mai mult?  Cand ai nevoie de ajutor, o sa-ti amintesti ca au fost oameni care ti-au spus ca exista si o alta cale, mai luminata decat ateismul. Nu neaparat o religie. Ci sa simti o cale, un drum, o lumina. Asta o simti in tine si o simti numai atunci cand cineva te ajuta sa-ti arate o cale, un drum de urmat. Nu se simte la adunari religioase si nici nu ti-o poate impune cineva.

 Chiar nu imi doresc sa te jignesc sau sa te indoctrinez, sa afirm ca eu detin adevarul suprem....pur si simplu e experienta mea si trebuie sa o intelegi ca atare. Evident, poti sa-mi pui "eticheta" de "asta e bolnav psihic" e simplu! Dar e oare chiar atat de simplu?
1 0
Vă exprimați confuz și nu înțeleg nici jumătate din ce spuneți, deși mă străduiesc. Nici măcar întrebările pe care mi le puneți nu le înțeleg bine. În plus vorbiți vag, fără date concrete. Așa că și dacă aș vrea să intru într-o polemică cu dumneavoastră n-aș putea, pentru că avem o problemă de comunicare: nu-mi dau seama ce gîndiți.

Am mai explicat o dată de ce vorbesc pe tema asta, deși nu cred în nici un zeu: pentru că aceia care cred în Dumnezeu sau alte personaje imaginare îmi influențează MIE viața, mai exact într-un mod negativ, și deci sînt nevoit să ripostez și să mă apăr.

Dar v-am mai spus o dată asta, iar faptul că mă întrebați din nou îmi sugerează că nici dumneavoastră nu înțelegeți ce spun eu.
5 plusuri 1 minus

Răspund la întrebarea: "Ce minciuni ar putea indruga ateii pentru a-i determina pe crestini sa devina atei?"... ca să fie clară treaba.....

Niciuna, aşa cum de obicei fac ateii. Şi nu "indrugă" ceva doar de dragul de a converti creştinii (de parcă numai ei sunt credincioşi), de obicei sunt reacţii la aiureli religioase de tot felul, creştineşti sau nu. Dacă un credincios, fie el creştin sau de alt soi, ajunge totuşi să nu mai creadă în zei şi draci, o face pentru că se convinge singur, nu pentru că-l convinge vreun ateu. Argumentele sunt cele care crează convingeri, iar asta e valabil şi pentru credincioşi şi pentru cei care sunt atei, doar că sistemul prin care sunt prelucrate informaţiile şi perspectiva din care sunt privite situaţiile şi argumentele, sunt total diferite.

Dacă o maşină e roşie pe o parte şi neagră pe alta, privitorul din partea roşie va jura pe ce vrei tu că a văzut o maşină roşie, iar cel de pe partea neagră va jura pe varianta neagră. Perspectiva este înşelătoare, iar argumentele care reuşesc să te extragă din contextul roşu sau negru, sunt cele care vor reuşi să te facă să pricepi ce aiureală de maşină a trecut pe acolo, indiferent de ce crezi şi ce impresii au creat aparenţele.

.... Modificarea conţinutului unei întrebări, dar asumarea unor răspunsuri la întrebarea anterioară, este o operaţie extrem de ... creştinească!!.. Clericii au folosit adesea sistemul ăsta de a obţine propoziţii "edificatoare" din partea unor oameni care de fapt repugnau ideile religioase. Bravos!.. Eşti tare ca fularul!

Experimentat (3.1k puncte)
2 plusuri 0 minusuri
Una singură: că adevărata divinitate este Monstrul din Spaghete (sau Moş crăciun, Zâna Măseluţă, Inorogul roz etc). Şi cum nu crezi asta rezultă că eşti ateu faţă de această divinitate.
Astfel ai devenit ateu în urma unei minciuni (cum că există divinitate, alta decât a ta).
Junior (1.3k puncte)
1 plus 0 minusuri
Nici o minciună. A fi ateu, ține de bagajul de cunoștințe, nu orice cunoștințe, dar mai mult ține de rațiune, de o gîndire profundă nu de concluzii pripite și fantasmagorice.
Experimentat (3.3k puncte)
...