Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
775 vizualizari
Desigur că sunt și unii oameni care muncesc cu plăcere, dar ei nu consideră acest lucru muncă, ci mai mult un hobby plătit. Mă refer la cei care chiar muncesc. Din acest punct de vedere, ar putea fi înlocuiți banii cu altceva undeva prin viitor ?
Experimentat (3.5k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie

6 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Banii sunt doar o formă de transfer a valorii, noi nu banii îi vizăm ci ce putem cumpăra cu ei, valorile. Munca este apreciată valoric prin echivalarea ei în bani, cu care apoi poţi transforma munca prestată în valoare materiala sau nu. Banii fiind doar un mijloc prin care echivalăm şi transformăm valoarea muncii în valori necesare acoperirii unor necesităţi individuale, sigur că pot fi şi chiar sunt uneori înlocuiţi prin diverse mijloace (bonuri valorice sau de masa, vouchere cu valoare etc) sau direct prin schimbarea valorii estimate a muncii sau a celei obţinute prin muncă sau prin alte moduri, cu alte bunuri de valoare(plată în natură) sau ca recompensă pentru o altă muncă. Alte metode de transfer a valorii sunt echivalarea valorilor în aur sau alte metale preţioase, în titluri de valoare sau alte găselniţe (mai ales) ale sistemelor bancare, în acţiuni.

Totuşi acest mod de transfer de valoare prin bani, este probat ca fiind fiabil, funcţional, aşa că cel puţin deocamdată rămâne predominant între alte forme echivalente.
Experimentat (3.1k puncte)
1 plus 1 minus
Hobby-ul este acea chestie în care bagi bani, ci nu scoţi, cum afirmi tu aici! :)) Şi da banii pot fi înlocuiţi cu o altfel de călătorie spre... plăcere, ceea ce e tot un drac, de altfel! Voluntariatul este şi el o altfel de călătorie spre plăcere, cea de-a face bine, de-a fi util etc. Are oare vreo importanţă pentru ce anume muncesc atâta vreme cât îmi face plăcere şi o fac benevol?! Contează că o fac pentru bani sau... excursii gratuite, de exemplu?! Eu una cred că nu. :)
Novice (158 puncte)
0 1
intr-un tip de societate ca aceasta banii dispar practic, nu isi mai au rostul.
http://www.proiectulvenus.ro/
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Venus_Project
0 plusuri 0 minusuri

Banii deja sunt înlocuiţi. Plătim cu carduri, bonuri, în natură etc. Problema nu e dacă vor fi înlocuiţi banii, ci plata, în toate formele sale prezente sau viitoare.

 

Junior (674 puncte)
1 0
cardurile au pe ele tot bani, hartiile colorate sunt inlocuite cu hartii virtuale. Nu e tot aia? :)
0 0
Exact. Nu contează cu ce înlocuim banii, ci, cum am spus, cu ce înlocuim tot sistemul de plată!
1 plus 0 minusuri
Salut !

Munca este o activitate care adauga valoare. Destinatia acestei valori poate fi autoconsumul, binele public sau privat - dar in cele mai multe cazuri este scoasa la mezat pe piata muncii, pentru a-ti asigura subzistenta. Deci daca nu ai mijloacele necesare pentru subzistenta, esti obligat sa muncesti, caci altfel mori de foame - aici este motivatia ! Numai consecvent apar banii, pentru ca in epoca moderna valoarea este exprimata in bani.

Banii au reprezentat o inventie epocala care a asigurat progresul societatii umane - fiind un instrument de repartizare a valorii resurselor, bunurilor, competentelor, etc. Modul in care sunt repartizati ei este preocuparea economiei politice - iar istoria a cunoscut diverse doctrine, dar NICIUNA FARA BANI ! Incetati sa blamati banii, banii sunt un lucru bun - modul lor de repartizare este problema.

Si NU, banii nu vor fi inlocuiti pe termen scurt si mediu, iar pe termen mai lung probabil vor circula sub forma unei monede electronice mondiale. Banii vor disparea atunci cand va disparea caracterul limitat si indisponibil al resurselor - de pilda atunci cand vom avea un "sintetizator" ca in Star Trek, care sa converteasca energia in obiectele materiale necesare. Atunci am putea fi plati direct in unitati energetice, de pilda.

Dar daca vom putea avea acces la o sursa de energie inepuizabila, ne vom putea dedica viata explorarii, literaturii, muzicii, filozofiei ...
Senior (8.7k puncte)
0 0
Niciodată n-am avut parte de o sursă de energie inepuizabilă şi totuşi ne-am dedicat viaţa explorării tuturor domeniilor. Nu cred că blamam valoare în sine a banilor, ci faptul că pentru mulţi e singura sau prima la care se raportează! Doar atât!
0 plusuri 0 minusuri
Nu vreau sa traiesc niste vremuri in care sa umblu din firma in firma si  sa intreb daca are nevoie de un muncitor, incercand sa le ofer eu un pret cat mai mic  pentru serviciile mele.Eu cred ca atata timp cat, activitatile  care produc in general oamenilor  neplacere se platesc, iar pentru activitatile care le produc in general  oamenilor  placere, si care  trebuie sustinute de alti oameni cu activitati neplacute trebuie sa  platesti, este bine.Ma refer la activitatile legale si morale.Intotdeauna vor fi plusuri si minusuri (placeri si neplaceri) in societatea umana si bani regleaza asta cel mai bine,  binenteles atmosfera in care se desfasoara activitatile sa fie amicala.
Novice (302 puncte)
1 plus 0 minusuri
Mai toate actiunile pe care le face fiinta umana tin de a mari posibilitatile de supravietuire ca individ si ca specie, iar munca nu face exceptie. Inveti, iti faci amici, te ingrijesti, strangi bunuri materiale, muncesti, iti cauti pereche, faci copii, etc, tot tine de supravietuire.
Experimentat (3.3k puncte)
...