Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
2.9k vizualizari
Am în faţă prospectul medicamentului homeopat Sédatif PC.

La compoziţie sunt specificate 6 plante (nu le înşirui aici), iar în dreptul fiecărui nume de plantă stă scris: 6 CH ............. 0,5 mg

Medicamentul mai conţine, desigur, şi zahăr, lactoză şi stearat de magneziu.

Ce înseamnă 6 CH dpdv al gradului de diluţie ştiu (ceva de genul 1 gram de substanţă activă diluat în 100 de grame de apă, proces repetat de încă 5 ori plecând de la amestecul diluat anterior obţinut).

Ce nu mi-e clar e ce înseamnă acel 0,5 mg din dreptul substanţei specificate cu 6 CH în dreapta ei.

0,5 mg din ce? Din apa cu zahăr care e posibil să mai conţină şi vreo moleculă două de substanţă activă după 6 diluţii? Ori din ce altceva?
Senior (8.1k puncte) in categoria Medicina - Sanatate

3 Raspunsuri

6 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Salut !
 
E duminica, va invit sa ne amuzam (sau sa ne scandalizam) ! Am consultat fugar 2 site-uri de profil (homeo si homeopatie), in pagini semnate de medici cu "specializare in homeopatie" - DA, in Romania este o disciplina medicala recunoscuta legal.
 
- Intai am aflat ca "preparatele homeopatice" au origine vegetala, animala sau minerala. Suna destul de inofensiv, dar cand trecem la detalii, plonjam direct in Evul Mediu !
Sa vedem cateva exemple: albine, furnici sau alte insecte macinate, venin de la diverse reptile sau insecte, cerneala de sepie, ciuperci, saruri, metale, hormoni, alti compusi organici sau minerali, etc. Pana aici e bine - avand in vedere dilutiile, dar mai urmeaza, citez selectiv: seruri, vaccinuri, toxine, anatoxine, virusuri, secreţii sau excreţii patologice; Psorinum, obţinut din lizatele serozitatilor leziunilor de scabie, culturi microbiene pure, Colibacillinum, lizate obţinute din culturile de Escherichia coli, autoizoterapeutice obţinute din prelevatele biologice ale bolnavului şi destinate folosirii sale exclusive (urină, puroi, expectoraţii...), heteroizoterapeutice obţinute din alergene: polen, păr de pisică, praful de casă, acarieni, ţigări...
 
2. Apoi am aflat ca CH= dilutie centesimala hahnemanianna, dupa numele vraciului care a inventat procedeul in secolul XVIII (!!!). Intr-adevar, cum ziceau si colegii, CH1 este prima dilutie centesimala (a unui extract cu ce concentratie ?), CH2 a doua dilutie, etc. Comedia este ca specialistii ne asigura ca dilutiile mari sunt mult mai puternice decat cele mici, fiind utilizate inclusiv concentratii de 100.000 CH !surprise. Iar cu cat dilutia este mai mare, frecventa administrarii este mai scazuta, de pilda o data pe luna !!!
 
Daca nici asta nu este definitia excrocheriei ...
 
3. Privind intrebarea lui Gogu, desigur, 0,5 mg este cantitatea "substantei active" ultra-extra-super-hiperdiluate dintr-un comprimat.
 
PS: Iar la final, doctorul ne asigura:
Pe de altă parte, priza de medicamente homeopatice nu este incompatibilă cu alte medicamente, în special alopate, acţiunea lor nesituându-se la acelaşi nivel, dar permiţând adesea o sinergie terapeutică.
Senior (8.7k puncte)
2 0
O gluma a lui James Randi, la o conferinta in care a luat un flacon intreg de somnifer homeopatic pentru a arata publicului ca efectul este zero:
 "Homeopatii spun ca dilutiile mari sunt mult mai puternice decat dilutiile mici. Am avut un prieten care facea tratament homeopatic. Intr-o zi in care trebuia sa-si ia pilula homeopatica, a uitat sa o faca. In seara aceleiasi zile a murit. Homeopatic vorbind, putem spune ca a murit din cauza de supradoza".
2 plusuri 2 minusuri

Hai că m-ai făcut să râd! Ia-l, ia-l că e foarte bun! Ţi-l recomand, chiar!  :))

Novice (158 puncte)
1 1
1 plus 1 minus

6CH...o,5g inseamna 6 dizolvari consecutive de 1/100 de 0,5grame. Adica iei 0,5grame din produs il dizolvi in 100 parti de apa si dup-aia fiecare parte din alea 100 le dizolvi cu alte 100 parti de apa....din rezultat, o parte cu alte 100 de apa. Adica....au dreptate sa rada de tine persoanele care te citesc, daca ai de gand sa folosesti acest produs, care NU ESTE UN MEDICAMENT, este o inselatorie.

0.5 * 1/1000000000000 = 0,0000000000005 mg

atunci, 6 componente distincte vor da...

6 * 0,0000000000005 = 0,000000000003 mg de principiu activ.

pe eticheta iti mai da si contraindicatii, hahaha, trebuie sa fi hipersensibil ca Superman ca sa simti ceva dupa ce iei un borcan de pastile de-astea.

 fiecare patila de 300mg contine 299,999999999997 mg de lactoza si 0.000000000003 mg de produs activ. Adica.....NIMIC!!!!!!

 

 

Novice (327 puncte)
1 0
În întrebare scrie 0,5 mg, nu 0,5 g. În orice caz, pentru o rețetă normală nu poți porni de la 0,5 mg de substanță activă, pentru că prin cele 6 diluții succesive de 1% obții o cantitate imensă de „medicament”, mai exact 500 de tone pentru fiecare din cele șase plante, deci în total 3000 t. Cam greu de transportat acasă... Cu siguranță 0,5 mg se referă la cantitatea de ingredient diluat prezent în pilulă.
1 0
greșeala mea... la scris, nu la calcul....oricum, 0,5mg este cantitatea inițială de produs diluata de 6 ori 1/100.
  Nu inteleg chestia cu transportul acasa....pe cutie iti scrie cata substanta activa contine fiecare pilula, sau recipientul intreg, tu nu cumperi 300 de tone, tu cumperi un "medicament" (intre ghilimele) care contine 0.000000000003 mg de produs activ. De aia se cheama homeopatie, xddddd.
0 0
Pe cumpărător nu-l interesează de la ce cantități de substanță a pornit fabricantul cînd a făcut un lot de medicamente. Cînd cumperi un șurub nu te interesează cît metal a folosit fabrica pentru toate șuruburile făcute acolo. Pe cutia de medicamente se trece conținutul de substanță activă din fiecare pilulă. Deci acel 0,5 mg trebuie să reprezinte cantitatea de substanță diluată (zeamă chioară) dintr-o pilulă, nu de substanță concentrată inițială.

Iar eu mă îndoiesc că produsul ăsta, Sédatif PC, s-a produs în cantități așa mari încît să necesite fabricarea a 3000 de tone de substanță activă, adică 10^12 pilule (în medie 140 de pilule pentru fiecare locuitor al planetei). Dar poate mă înșel eu și lumea chiar e plină de proști.
0 0
in homeopatie, dilutia este un aspect foarte important. te asigur ca 6CH 0,5mg inseamana diluarea in in proportie de 1/100 de sase ori a 05mg de produs activ, ceea ce da ca rezultat adunand toate cele 6 produse, 0,0...03mg produs activ.
  De ce e diluarea importanta? Pai, citeste despre "memoria apei" , procesul pe care se bazeaza toata chestia asta numita homeopatie. Prima data cand am auzit de asta am crezut ca e o gluma, gen catavencu, dupa acea am inteles ca pe planeta avem intr-adevar mai multi idioti decat credeam. Nu prosti, ca mine sau altul, idioti de-al binelea. Multi au probat acest produs, care se prezinta ca si sedativ si deasemenea altele din aceeasi gama, au inghitit cutii intregi si nu numai ca nu au murit dar nici macar nu i-a luat putin somnul, singurul efect la unii dintre ei a fost diaria din cauza a prea multa lactoza.
1 0
Eu cred că 6 CH 0,5 mg înseamnă că din soluția diluată de 6 ori la 1% se iau 0,5 mg și se pun în pilulă.

Dumneavoastră credeți că se iau 0,5 mg și se diluează de 6 ori la 1% și apoi din soluția rezultată se pune în pilulă o cantitate neprecizată.

Care variantă vi se pare mai plauzibilă?

Nu v-am întrebat și nu mă interesează ce credeți despre memoria apei. Obiecția mea se referă strict la ce reprezintă acei 0,5 mg.
...