Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
4.2k vizualizari
În fapt curiozitatea este dacă există această posibilitate, ca în laborator să creezi condiţii de gravitaţie zero.
Senior (11.9k puncte) in categoria Fizica

2 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Pentru pregătirea astronauților se folosesc avioane care zboară pe traiectorii parabolice. Avionul e condus (sau programat) să simuleze traiectoria unui corp lansat în vid. Pe durata parcurgerii arcului de parabolă respectiv (pînă la circa 30 de secunde), în interiorul avionului corpurile plutesc în raport cu fuselajul. Pentru a obține traiectoria parabolică nu e suficient ca avionul să fie „aruncat” și lăsat să zboare sub simpla acțiune a greutății, ca un bolovan, pentru că la vitezele respective frecarea cu aerul e atît de mare încît traiectoria nu ar fi parabolică. Motoarele avionului trag atît cît să compenseze frecarea cu aerul. De obicei la fiecare ieșire avionul face cîteva zeci de salturi parabolice pentru ca astronauții să poată face experimente cît mai diverse în totalul de 10-20 de minute de imponderabilitate.

Tot pentru antrenarea astronauților se folosește și plutirea în apă, dar simularea condițiilor de imponderabilitate e limitată, pentru că greutatea corpurilor cu densitate diferită de a apei nu e compensată decît parțial și în plus în apă forțele de frecare sînt mari. Dar e o aproximație acceptabilă de exemplu în unele antrenamente pentru ieșiri în spațiu, în costum de astonaut.

Pentru alte scopuri unde e important să ai condiții de microgravitație se folosesc turnuri de cădere în vid. Se cheamă turnuri, dar de obicei o bună parte a înălțimii lor se află sub nivelul solului, deci sînt mai mult puțuri. Durata de cădere este de numai cîteva secunde (în funcție de înălțime), după care urmează decelerarea, de obicei foarte agresivă, de cîteva zeci de ori mai mare decît g (un om n-ar putea supraviețui). Coloana în care are loc căderea trebuie vidată, altfel forțele de frecare cu aerul ar strica imponderabilitatea.

Dacă totuși ai nevoie de gravitație zero pe durate mari, singura posibilitate e spațiul cosmic (mai exact extraatmosferic), de exemplu în Stația Spațială Internațională.
Expert (12.9k puncte)
2 plusuri 0 minusuri

Da, există o metodă foarte simplă. Îi bagi în apă :) 

http://www.nasa.gov/audience/foreducators/9-12/features/F_Astronauts_Take_Dive.html

Evident, atracția gravitațională nu poate fi 0, dar apa e un mediu care simulează foarte bine condițiile din spațiu. O altă metodă ar fi acele zboruri foarte complicate (cumva în picaj) ale avioanelor în urma cărora se generează condiții de imponderabilitate. Stephen Hawking a fost foarte fericit cand a experimentat acest lucru :)

Experimentat (3.5k puncte)
...