Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
455 vizualizari
In primul rand, eu am observat cu timpul ca lectura trebuie sa fie pentru cititor in primul rand placuta. Daca ea este utila si pic de somn in fata ei sau ma gandesc la cate goluri s-au dat la meci in timp ce citesc, nu ma ajuta la nimic.

In al doilea rand, observ ca multe, poate majoritatea lecturilor obligatorii din Romania sunt greoaie, in asa fel incat le vine greu chiar si liceenilor sa le descifreze, dar mai ales sunt foarte vechi. Cred ca ar trebui sa mai bage prospaturi, nu stiu daca Ionel Teodoreanu sau Mihail Sadoveanu sunt o pasiune ascunsa pentru multi tineri din ziua de azi.
Junior (994 puncte) in categoria Diverse
0 0
Teodoreanu și Sadoveanu sînt de fapt prospături. Problemele cu vechimea apar la Cantemir și alții. Dar sînt de acord că lista ar putea conține și scrieri actuale. Probabil e o chestie de responsabilitate: factorilor de decizie din învățămînt le e teamă să-și asume responsabilitatea pentru schimbări.
0 0
Eu as vrea sa citesc scrieri de-ale lui Ponta !
0 0
Din cate inteleg, Cantemir si Grigore Ureche si altii asemenea, se mai studiaza pentru a ne face o idee despre cum se vorbea si se scria romaneste acum 500+ ani. Asta nu mi se pare chiar o corvoada, avand in vedere ca nu am auzit sa se fi dat de mult timp asa ceva la examenul de Bacalaureat. Dar mai sunt altii, mai de curand, care scriu destul de obositor.

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri
Sincer, eu n-am văzut niciodată rostul acelor comentarii pe lectură. Adică cine s-ar fi gândit că Eminescu în a sa poezie 'Somnoroase Păsărele' a vrut să scrie chiar despre niște păsărele care se pregătesc pentru somnic? Da de unde, defapt a vrut să ne zică niște chestii muuult mai profunde, neaccesibile cititorului de rând. Din punctul meu de vedere, orele de română au fost cam penibile. Nu am tocit și nici nu o să mai tocesc vreodată așa cum am făcut-o pentru Bacalaureatul de la Română (dealtfel, a fost și singura dată când m-am stresat să memorez forțat ceva).

Cât despre lecturi, la fel de penibile părerea mea. Estimez că nici măcar 5% nu sunt citite. Cred că ar fi fost mult mai interesant ca orele de comentarii să fie înlocuite cu dezbateri pe teme/cărți filozofice. Cât de memorabilă/e ar fi putut deveni o oră, două, nouă în care să fi vorbit de viziunea despre lume a lui Immanuel Kant de exemplu?
Experimentat (3.5k puncte)
0 0
Intr-adevar, comentariile sunt foarte plictisitoare. Asa mi s-au parut si mie. Cred ca era mai util studiul gramaticii care sa se continue in liceu, decat sa ni se predea chestiile alea.
Cat despre filozofie, elevii o considera o gluma, in general, iar profesoara mea de filozofie nu parea nici ea sa o ia prea in serios, in sensul ca nu se astepta ca macar vreunul din clasa sa aiba ceva in cap si se multumea daca era liniste in clasa si invatam cate ceva ca papagalii pentru nota.
...