Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
35.0k vizualizari
Bănuiesc că se întâmplă la majoritatea telefoanelor inteligente...

Când îl apropii de ureche ecranul se stinge, iar când îl depărtez, se aprinde (asta în timpul convorbirilor).

Cred că e o chestie de economisire a bateriei.

Dar cum "ştie" telefonul să facă asta? Despre ce fel de senzor e vorba şi cum funcţionează acesta?
Senior (8.1k puncte) in categoria Gadgeturi, telefoane
0 0
daca te uiti atent vei observa sus in stanga sau dreapta un senzor de proximitate. Daca il vei acoperi cu degetul in timp ce suni va face acelasi lucru. Tot el masoara si intensitatea luminii cand faci poze pt a stii daca sa activeze flashul sau nu, tot el regleaza si intensitatea ecranului daca activezi optiunea din telefon pt a vedea mai bine ecranul cand e soarele foarte puternic.

2 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Pentru a face asta telefonul are un sensor de proximitate. Rolul lui e de a detecta dacă utilizatorul ține telefonul aproape de ureche pe durata apelului (în restul timpului sensorul e dezactivat). Informația asta se foloește pentru a stinge ecranul, ca să nu consume inutil, și pentru a opri ecranul tactil, ca să nu preia comenzi din greșeală, în urma atingerii accidentale a ecranului cu obrazul.

Sensorul de proximitate se găsește la toate modelele de telefon în apropierea difuzorului folosit în timpul apelului. Poziția asta e impusă de faptul că acolo e singura parte a telefonului care în timpul convorbirii e în mod sigur apropiată de corp, mai exact de ureche.

În modelele actuale de telefoane sensorul de proximitate funcționează astfel: se emite lumină infraroșie și se detectează eventuala reflectare a ei de pe o suprafață apropiată. Pentru emisie se folosește un led (ca acelea folosite în telecomenzile de TV), iar pentru detecție se folosește o fotodiodă. Cele două sînt montate în așa fel încît lumina să nu ajungă direct de la led la fotodiodă. Atunci cînd în apropiere se află un obiect, de exemplu pielea obrazului, o parte din lumina infraroșie venită de la led se reflectă înapoi înspre fotodiodă. Semnalul detectat depinde puternic de distanța dintre obiect și sensor (și de reflectivitatea obiectului). În sensor sau în soft e stabilit un prag peste care se consideră că obrazul e suficient de apropiat pentru a comanda stingerea luminii ecranului și dezactivarea ecranului tactil.

Pentru a vă convinge puteți face cîteva experimente cu sensorul de proximitate. În fiecare caz va trebui să apelați un număr, pentru ca sensorul să fie activat.

- În loc de obraz folosiți bucăți de carton cu diferite reflectivități (în infraroșul apropiat). Luați de exemplu un carton alb și unul negru și vedeți în fiecare caz care e distanța la care reacționează. Veți constata că la cartonul negru distanța e mai mică sau că sensorul nici nu reușește să-l detecteze.

- Uitați-vă la sensorul de proximitate cu o cameră video (cameră web, camera altui mobil, aparat foto digital etc.) și veți vedea cum licărește ledul sensorului. Camerele video, mai ales cele ieftine, au în general o sensibilitate reziduală în infraroșu, încît văd și ceea ce nu vede ochiul. Pentru comparație folosiți aceeași cameră pentru a vedea cum licărește ledul de la o telecomandă cînd apăsați pe butoanele ei.

- Blocați sensorul acoperindu-l cu o hîrtie neagră lipită deaspura lui. Veți constata că în timpul apelului ecranul nu se mai stinge chiar dacă apropiați telefonul de ureche.

Am văzut anul ăsta un anunț de la STMicroelectronics despre un sensor de proximitate care funcționează pe principiul radarului. Se folosesc în continuare un emițător și un detector de lumină, dar lumina este emisă în pulsuri extrem de scurte, iar detectorul este extrem de rapid, încît e posibilă măsurarea timpului de zbor al pulsului de lumină de la emițător pînă la obiect și înapoi la detector. Astfel distanța se poate măsura independent de reflectivitatea obiectului. S-ar putea ca generațiile viitoare de telefoane mobile să folosească noua tehnologie, cu condiția să nu aibă dezavantaje practice prea mari.

Expert (12.9k puncte)
0 0
Am reuşit să-l localizez (senzorul) cu ajutorul unei camere video de la alt telefon. Deci confirm....
0 0
Un detaliu: la telefoane precum iPhone, dacă sînt negre, sensorul de proximitate se găsește foarte greu cu ochiul, pentru că e acoperit cu un filtru negru (dar transparent în infraroșu), încît contrastul cu vopseaua neagră de pe ecran e foarte slab. Eu la iPhone 4 am reușit să văd sensorul numai punînd telefonul sub lumină puternică (soare) și uitîndu-mă cu lupa. La modelele albe sensorul are filtrul tot negru, deci se vede fără nici o problemă.
1 plus 0 minusuri
De obicei există un senzor care măsoară iluminarea, folosit pentru ajustarea luminozităţii ecranului, iar când telefonul este în dreptul urechii, aşa e poziţionat încât acesta de obicei este acoperit complet, iluminare aproximativ zero. Cred că informaţia este şi în combinaţie cu ecranul tactil, care sesizează şi el apropierea sau atingerea telefonului de ureche, asta pentru a nu fi confuzie cu o stare de iluminare ambientală foarte slabă. Şi camera secundară, dacă există, ar putea oferi informaţii legate de această situaţie.
Experimentat (3.1k puncte)
1 0
Nu are cum să meargă prin măsurarea luminii. Ar însemna că pe întuneric mobilul să creadă că îl țin tot timpul la ureche și să stingă ecranul. Ecranul tactil nu merge nici el, pentru că are nevoie de atingere efectivă, nu doar apropiere. Iar camera ar face risipă atît de energie cît și de putere de calcul.

În general sensorii de proximitate --- fabricanții de mobile asta spun că folosesc --- funcționează prin emiterea de lumină infraroșie cu un led și detectarea ei cu o fotodiodă, montată astfel încît să nu vadă direct ledul. Cantitatea de lumină care ajunge la fotodiodă depinde de distanța pînă la obiect (fața utilizatorului în cazul ăsta). Presupun că lumina emisă e modulată într-un anumit fel și detectată sincron, pentru a evita confuzia cu eventualele surse de infraroșu din ambient (becuri etc.).
0 1
printr-un algoritm care cumuleaza datele adunate de diferiti senzori. luminozitate + g-sensor, (senzorul  de la care se obtin datele referitoare la forta G aplicata de user asupra aparatului), inclinatia acestuia etc. Nu e magie, te asigur.
  Fa o proba, fa gestul de ridicare la ureche in timp ce suni pe cineva dar apropie palma de ecran in loc sa pui telefonul la ureche, o sa obtii acelasi rezultat. Raspunsul lui Luke este corect pentru asta punctez pozitiv, dar incomplet.
0 0
Demonstrația pe care o propuneți nu are cum să dovedească ceva, pentru nu ați făcut decît să înlocuiți capul cu palma.

Se poate verifica ușor că nici accelerometrul și nici giroscopul nu joacă nici un rol aici: puneți mobilul pe masă, faceți un apel și apoi apropiați capul de mobil. Veți vedea că, deși mobilul nu se mișcă deloc, ecranul se stinge.
...