Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 1 minus
359 vizualizari
Sunt la moda zilele astea discutiile despre ACTA, PIPA, SOPA. Cei cu pretentii de seriozitate vorbesc de pierderea unor drepturi fundamentale, cum ar fi dreptul la intimitate. Altii, mai directi, se tem ca vor disparea siturile de torenti.

Ce vreau sa va intreb e cumva diferit:

Nu stiu cati dintre cei care citesc si scriu pe aici au "produs" vreodata ceva original, rezultat al unor stradanii indelungi: un filmuletz, un videoclip, un mp3, un program de calculator, o carte, un proiect la facultate, un articol de ziar ori altceva.

Credeti ca daca ati fi muncit, sa zicem, un an de zile si v-ati fi dedicat toata energia si timpul avute la dispozitie realizarii unui produs care la final vi se pare unul de valoare si la care, desigur, ati ajuns sa tineti, ar fi normal ca respectivul produs sa poata ajunge gratis pe calculatoarele oricui? Nu s-ar razvrati ceva din fiinta voastra daca ati constata ca s-a intamplat acest lucru?

Eu as avea o problema. Nu mi-ar conveni situatia. Mi-as dori ca mecanismele de protectie a drepturilor mele de autor sa poata fi exercitate repede si facil.

Si, ca o a doua intrebare, una in legatura cu prima: oare ce ii motiveaza pe autorii de software free ori pe cei care isi licentiaza operele afisate online CreativeCommons? Ceea ce fac ei pare a fi potrivnic naturii umane, nu? Aveti o explicatie?
Senior (8.1k puncte) in categoria Internet
0 0
Asta e doar de fatada, daca am invatat ceva pana acum este ca nu se opresc niciodata acolo unde pretind.
Daca oamenii nu ar mai opera pe EGO nu ar avea motiv pentru care nu ar impartasi ceva cu fratii lor de pretutindeni gandindu-se la impactul asupra celorlalti decat la dezavantajul personal datorat castigului inexistent.
P.S. : nu totul se rezuma la bani.

5 Raspunsuri

1 plus 1 minus

Salut Gogu !

Tare problema ai ridicat, si e fierbinte ! smiley

Oricat de impopulare ar fi restrictiile, trebuie sa recunosc ca nici mie nu mi-ar conveni sa-mi fie furata munca ! Dar filme de pe net recunosc ca am copiat ! 

Inclin sa aprob ACTA, din mai multe motive:

- intai, nu este neglijabil principiul moral. Oricat am inchide ochii, pirateria contribuie la ruinarea destinelor unor oameni care au muncit in van ! 

- apoi, nu este de neglijat efectul economic recesiv pe care il joaca o asemenea frauda, daca tot o sa copiem filmele de pe net s-ar putea sa falimenteze companiile producatoare impreuna cu industria orizontala, valul recesiunii ajungand pana la noi. Urmariti ce se intampla in economia mondiala, centrul de greutate economic s-a basculat in Orient si a aparut criza si pentru ca acolo s-a piratat la greu, nici n-au auzit de copyright !

- si inca: dupa cate stiu eu din prevederi, pedeapsa principala in caz de piraterie ar fi inchiderea site-ului, ceea ce nu mi se pare deloc nepotrivit ! Desigur, sunt discutii ca asta presupune monitorizarea traficului si pierderea caracterului privat, dar, la naiba, sa nu fim paranoici, daca suntem oameni corecti (sau aproape smiley) nu ne este teama de supravegherea datelor, dimpotriva, ne-ar putea feri de infractori periculosi - vezi 11 septembrie ! In plus, habar n-aveti de ce poate face DEJA SRI nostru, d-apai alte servicii mai cu pretenti ! In zilele noastre, nu putem trai fara BIG BROTHER, macar pentru ca toti avem telefon mobil si internet !

Pe de alta parte, totdeauna am fost uimit cat de slabe sunt protectiile informatice ale produselor cu copyright !! Pai sa nu fii in stare dupa atata timp sa inventezi o protectie software incat sa nu mai poate fi piratate ???

Mai este un aspect de discutat, pirateria informatica produce un fenomen de transfer de valoare ilegal dinspre tarile bogate spre cele sarace. Este un lucru bun sau un lucru rau ?

Senior (8.7k puncte)
0 0
@Truth:Hello my friend.Welcome back.De ce te-ai inscris asa de tirziu pe noua versiune QA
0 0
Salut Best ! Sincer ? Am avut alte treburi mai bune de facut !
0 0
"Pai sa nu fii in stare dupa atata timp sa inventezi o protectie software incat sa nu mai poate fi piratate ???"
E clar ca nu ai inteles intentia celor care le-au creat desi esti asa aproape, atat de departe. Mai vorbesti si de 11 septembrie...
Nu e vorba de paranoia ci de constientizarea sclaviei pe tot globul din moment ce 1% castiga cat restul si se cauta eliminarea clasei de mijloc.
Poate ca traind in Romania am fi inteles mai bine ce inseamna asuprirea populatiei sau un progres contrafacut dar ne-am lasat pacaliti...
1 plus 0 minusuri
Protestele impotriva acestor legi nu au plecat de la faptul ca lumea nu vrea sa dea banii pe nimic si sa copieze totul gratis. Este normal ca munca cuiva sa fie platita si nu furata, in cazul in care acea persoana nu doreste sa o ofere gratuit.

Problema cu aceste legi este ca ele vor lasa producatorii de materiale protejate de drepturi de autor sa-si faca singuri dreptate, ocolind instantele judecatoresti. Cum nu traim intr-o lume utopica, de aici vor rezulta numeroase abuzuri, unele poate chiar grave, si privind pedepsirea unor persoane care nu au facut nimic sau au facut ceva neinsemnat, si privind posibile furturi si vanzari de date personale la care vor avea acces astfel de producatori fara ca macar subiectul sa fie notificat in vreun fel.

Da, sunt de acord cu masurile contra pirateriei, dar nu sunt de acord ca acestea sa fie aplicate de oricine. Deci, nu ACTA.
Experimentat (2.6k puncte)
1 plus 0 minusuri
Mda, nu prea sunt de acord cu niciunul. Sa ne gandim dpdv al celor care fac jocuri, filmulete,programe gratis. E o satisfactie a lor care vor sa o imarta cu restul.

Cred ca si voi ati filmat anumite lucruri interesante, sau ati facut poze spectaculoase, care ati incercat sa le distribuiti peste tot sa se bucure si altii de ele.

Sunt destui cantareti foarte buni pe youtube care nu au bani sa se lanseze intr-o piata muzica asa ca isi fac singuri melodii si videoclipuri si incearca sa le distribuie gratis pe net pt a se face cunoscuti. Pt unii este un hobby ! Pe mine nu m-a interesat niciodata sa iau bani pe o poza facuta sau un film.

1. Ganditi-va ca orice lucru facut bun ( de calitate) se va vinde, din respect pt autor, asa s-a procedat dintotdeauna, (un exeplu stupid: de cand colectionau baietasii de cartier casete cu mafia)

GTA IV a avut vanzari de 500mil$ doar in prima sapt !

Deci aceasta lege nu face altceva decat sa-i faca pe oamenii foarte bogati, si mai bogati. Nimic mai mult. La ora actuala cei mia multi bani de pe planeta se fac prin intermediul internetului, sub diferite forme. E o afacere de mii de miliarde de euro. De ce am vrea sa o dublam ? Noi ce am avea de castigat din asta ? As fi eu mai multumit ca SNOOP DOG ar avea 30 de vile in loc de 15 vile ?

Eu as fi deacord ca lumea internetului trebuie sa fie libera, cine vrea sa se bage in afaceri se va baga pe propria raspundere.

Alt exemplu, de ce credeti ca fac toti videoclipuri si trailere pe care noi le vizionam gratis pe youtube, pt ca sa-si sponsorizeze marfa. Daca ar inchide Youtube si toate siteurile de video share, cum draq si-ar mai face reclame ?

Toate aceste siteuri le aduc mai multe avantaje si beneficii decat prejudicii !

 

Cat despre sistemele de securitate, acestea sunt de tot rasul lumii. Intr-un program de programare, cine este desptept poate fi Dumnezeu. Absolut orice este posibil sa faci. Oricat de destept ar fi unul si ar face o protectie buna, intotdeauna va veni altul si mai desptept care i-ar face protectie de doi lei.

De ce credeti ca sunt copii de 14 ani care sparg servere la nasa, fbi, etc, si pe urma se plang aia ca nishte copii mici ca li s-a spart serverele. Daca nu le convine sa nu mai foloseasca internetul si gata.
Senior (6.9k puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Nu sunt de acord si eu am mai spus-o.PA GOGULE.
Junior (435 puncte)
1 plus 0 minusuri
ce e interesant la problema asta este ca indiferent in ce tabara esti, poti sa-ti argumentezi punctul de vedere doar prin argumente subiective.
Junior (1.1k puncte)
...