Există o mulțime de alte calendare, nu doar al nostru. De exemplu după calendarul islamic sîntem în anul 1434, după cel japonez sîntem în anul 25, după cel evreiesc sîntem la sfîrșitul (!) anului 5773, după cele hinduse sîntem în anul 5114 sau 2558 sau 527 sau alt an, în funcție de variantă. Și așa mai departe.
Calendarul gregorian s-a întîmplat să se răspîndească la nivel mondial pentru că civilizația europeană și-a impus standardele în relațiile internaționale (economice, financiare, militare, culturale etc.). Dar multe țări și-au păstrat calendarele proprii și le folosesc în paralel cu calendarul gregorian.
Trebuie spus totuși că deși noi astăzi dăm mare importanță calendarului, pînă acum cîteva sute de ani calendarul nu era cunoscut decît de puțini oameni: capii bisericilor și ai țărilor, astronomii, istoricii, aristocrații și alții care aveau nevoie să noteze sau să calculeze momente sau durate. Dar lumea în general nu avea nevoie. Oamenii nu știau în ce an s-au născut sau cîți ani au (nu aveau acte de identitate), în ce an a avut loc un război, o secetă, un cutremur sau alt eveniment recent. Nu-i interesau lucrurile astea și nimeni nu le cerea să le știe. Cu certitudine nu exista „asl pls”.
Nu s-a întîmplat nimic cu calendarul la nașterea sau la moartea lui Isus. Alegerea anului nașterii lui Isus ca reper (cu o eroare de cîțiva ani) s-a făcut mult mai tîrziu.