Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
2.9k vizualizari
De ce toate calendarele mondiale au setate anul 2013(in prezent) de la nasterea/moartea lui Iisus? totusi daca viata lui Iisus este un basm, ce s-a intamplat atunci ca omenirea sa-si schimbe radical calendarul?
Novice (243 puncte) in categoria Istorie

4 Raspunsuri

2 plusuri 2 minusuri
Modul în care numărăm anii este o convenţie care are legătură, întâmplător, cu mişcarea ciclică a planetei noatre în jurul Soarelui.

Ce legătură să aibă cu faptul că viaţa lui Iisus e un basm? Şi ce vrei să spui cu schimbarea radicală a calendarului. Diverse civilizaţii au avut diferite modalităţi de a măsura timpul şi de a număra anii.

Această convenţie, faptul că suntem în anul 2013, are legătură, cred, cu superioritatea occidentală de la un moment dat din comerţ, ştiinţe şi din domeniul militar.
Senior (11.9k puncte)
0 0
pai dar toata istoria pe care o cunoastem in ziua de azi se leaga strict de anul x inainte de h sau anul x dupa h, deci?
0 0
Salut Costinel.Stai linistit ca Quark e oricum depasit total de subiect!!!!!O sa dau un raspuns in continuare.
0 0
Bun, istoria se raportează la acel an. Şi? Care-i ideea? E altceva decât o convenţie umană? Devine acel an special, altfel decât pentru numărarea anilor de către oameni de la un moment dat?
Şi această numărare nu a început odată cu Hristor, ci mult mai târziu.
0 0
pai tocmai asta zic si eu, se confirma faptul ca nu a existat dar toata istoria se bazeaza pe existenta lui, deci ceva e putred la jumate, cum zici tu, acel an devine special datoriata unui eveniment care s-a petrecut... daca eu dau o basina, nu cred ca o sa se faca anul 0 din nou...iar faptul ca aceasta numarare nu a inceput odata cu el nu dovedeste nimic, e doar un fapt, idee este ca toata istoria se bazeaza pe acea data si pe acel eveniment....nu?
0 0
" toata istoria se bazeaza pe acea data "  nu se bazeaza pe acea data, civilizatia incepuse cu mult inaintea acelui eveniment banal, dar populatia din orient, n africii si europa au trecut la noua religie si la mult fanatism, asa ca pt. fanatici totul se invarte dupa povestea pe care o cred ei.
  Chinezii, musulmanii evreii au si ei numaratoarea lor,  faptul ca anul crestin domina lumea este pt. ca in ultimele secole occidentul a dominat lumea ducand cu el si civilizatia lui. Are si o parte practica ca tot globul sa accepte o singura numaratoare ca sa nu facem calcule inutile, erori etc.
0 1
deci vrei sa zici ca au inventat un om cu puteri supranaturale....si s-au legat de presupusa data de nastere a acestuia schimband chiar si anul 0 ?
0 plusuri 0 minusuri
Salut.

Actualul sistem de masurare a timpului vine de la Romani!

Dionisie cel Mic a proclamat ANUL  754  DE LA INFIINTAREA Romei  ca fiind anul nasterii lui Iisus!Anul nasterii lui Hristos este legat de anul mortii lui Irod cel Mare!Irod cel Mare moare inainte de Pastele anului 750 de la intemeierea Romei, adica în primavara anului 4 inainte de Hristos, dupa cum numaram azi!pa.
Junior (936 puncte)
0 1
sincer nu asta ma interesa, ci de ce s-a luat in considerare asa de mult iisus incat toata istoria noastra se bazeaza pe nastrerea lui daca stiinta ne zice ca el nici macar n-a existat....? e o contradictie aici....
4 plusuri 0 minusuri
Există o mulțime de alte calendare, nu doar al nostru. De exemplu după calendarul islamic sîntem în anul 1434, după cel japonez sîntem în anul 25, după cel evreiesc sîntem la sfîrșitul (!) anului 5773, după cele hinduse sîntem în anul 5114 sau 2558 sau 527 sau alt an, în funcție de variantă. Și așa mai departe.

Calendarul gregorian s-a întîmplat să se răspîndească la nivel mondial pentru că civilizația europeană și-a impus standardele în relațiile internaționale (economice, financiare, militare, culturale etc.). Dar multe țări și-au păstrat calendarele proprii și le folosesc în paralel cu calendarul gregorian.

Trebuie spus totuși că deși noi astăzi dăm mare importanță calendarului, pînă acum cîteva sute de ani calendarul nu era cunoscut decît de puțini oameni: capii bisericilor și ai țărilor, astronomii, istoricii, aristocrații și alții care aveau nevoie să noteze sau să calculeze momente sau durate. Dar lumea în general nu avea nevoie. Oamenii nu știau în ce an s-au născut sau cîți ani au (nu aveau acte de identitate), în ce an a avut loc un război, o secetă, un cutremur sau alt eveniment recent. Nu-i interesau lucrurile astea și nimeni nu le cerea să le știe. Cu certitudine nu exista „asl pls”.

Nu s-a întîmplat nimic cu calendarul la nașterea sau la moartea lui Isus. Alegerea anului nașterii lui Isus ca reper (cu o eroare de cîțiva ani) s-a făcut mult mai tîrziu.
Expert (12.9k puncte)
0 0
V-am mai spus: în epoca în care s-a ales nașterea lui Isus ca reper (adică la vreo cinci secole post factum) marea majoritatea a oamenilor nu foloseau deloc numerotarea anilor și deci chestiunea le era complet indiferentă. Puținii interesați de numerotare erau cei care dintr-un motiv sau altul aveau nevoie de ea, de exemplu cei care înregistrau evenimentele istorice sau politice curente, cei care stabileau datele sărbătorilor religioase, cei care se ocupau de astronomie etc.

Ca o analogie, în prezent definirea unităților de măsură sau denumirea elementelor chimice sau alte standardizări se fac de către o mînă de oameni, cei care au nevoie de standardizarea respectivă. În rest marea majoritate a oamenilor nu au nevoie să participe la procesul de standardizare și de fapt nici n-ar fi capabili.

Altă analogie: denumirile notelor muzicale --- do, re, mi etc. --- au și ele tot o origine religioasă (o cîntare latinească în cinstea lui Ioan Botezătorul) și datează de aproximativ 1000 de ani. A întrebat cineva atunci toată suflarea planetei dacă e de acord cu asemenea denumiri? Nu. Acele nume au fost alese de cineva care avea nevoie să denumească notele cumva, apoi folosite și de cunoscuții lui, iar cu timpul obiceiul s-a răspîndit și s-a impus de la sine. Nici vorbă ca majoritatea populației să participe la standardizare. Dar acum TOȚI elevii din România, din Japonia și din multe alte țări învață notele muzicale cu aceste denumiri.

E valabil și în alte domenii. Lucrurile se stabilesc de către cei care se ocupă primii de ele. Ceilalți urmează să se afle în fața faptului împlinit, și dacă nu au motive întemeiate să schimbe hotărîrile deja luate de primii, nu le mai schimbă. Asta-i viața. Așa a fost și cu calendarul.
0 2
pai si ce facem cu toate dovezile, manuscrisele,etc care afirma nasterea si minunile lui Iisus? le ignoram?
1 0
Nu vă pot urmări firul logic. Eu vă răspunsesem la treaba cu majoritatea. Ultima dumneavoastră replică nu se potrivește. Sigur citiți ce scriu? În orice caz, nu era nevoie ca Isus să fie cu adevărat fiul lui Dumnezeu, să facă minuni, să învie etc., ci era suficient ca unii să creadă asta. E la fel ca alt reper al calendarului, facerea lumii: nu a fost nevoie ca lumea să fi fost făcută  acum vreo 6000 de ani, ci a ajuns ca unii să creadă asta.
0 0
A fost un fel de politica, pentru ca biserica sa conduca lumea...cum este azi masoneria
0 0
Atunci pune-ti intrebari, nu decreta ca teoriile darwiniste si relativitatii sunt niste prostii. Niste minti luminate au gandit, au muncit si s-au chinuit sa-si faca inteligibil mesajul. Sa educe prostimea, s-o trezasca din letargia credintei si a misticismului. As vrea sa vad cum te-ai descurca cu GPS-ul fara corectia adusa de teoria relativitatii (pentru mine ramane de neinteles de ce n-a luat premiul Nobel)
 Ca raspuns la intrebarea lui Costinel nu prea mai am ce, a raspuns AdiJapan la toate:-D; religia fiind predominanta, fanatici cu duiumul, probabil ca Isus (care dupa parerea mea a fost un politician abil si un predicator iscusit) s-a impus din ratiuni de stat. Personal, as marca anul 0 data bataliei de la Termopile.
1 plus 2 minusuri
numaratoarea anilor are ca reper nasterea lui Mesia atat in era noastra cat si inainte. Inaintea erei noastre se numarau descrescator, x ani pana la unsul (Isus) E interesant cum stiti voi numara miliarde de ani neavand un reper tangibil, iar cateva mi va scapa...
Experimentat (1.7k puncte)
0 0
unsul? de ce ai folosit expresia asta?
0 0
Întrebarea era „de ce?”.

Nu înțeleg partea cu „Inaintea erei noastre se numarau descrescator”. Cînd se numerotau anii așa? Cumva înainte de Isus? Adică se știa exact în ce an urma să se nască Isus și deja numerotau anii descrescător?

Care miliarde de ani? Cine nu are un reper tangibil? Cui îi scapă cîteva „mi” de ani?
0 0
Cred ca in biblie se numeroteaza astfel anii, descrescator, pentru faptele petrecute pana in venirea lui Iisus.

Se refera la miliardele de ani pe care oamenii de stiinta i-au calculat de la BB, iar faptul asta nu are un reper tangibil.

Oamenilor de stiinta le scapa cateva mii de ani, mai exact acesti 2013 ani care au trecut de la nastere. Adica, avem dovezi de acum miliarde de ani in urma, dar ne-au scapat dovezi de acum cateva mii de ani....la asta se refera Iosif.
0 0
Deschideți Biblia și veți vedea că anii nu se numerotează descrescător. De fapt în Biblie anii nu se numerotează în raport cu nici un reper, ci se dau numai durate. Vedeți de exemplu aici, începînd de la versetul 10:
http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=25&cap=11

În rest aș prefera să-mi explice Iosif la ce s-a gîndit.
0 0
atunci posibil sa se fi numerotat anii invers, dupa nasterea lui Iisus, in istorie....
...