Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
1.5k vizualizari
Putem vorbi de o condamnare in corpore, cum spuneti? Ori e doar o formula exagerata? Ce teme majore atinge referatul acelei comisii?
Senior (8.1k puncte) in categoria Istorie

2 Raspunsuri

2 plusuri 3 minusuri
„Rîde hîrb de oală spartă”  -Cam așă e și cu condamnarea comunismului. Mai exlicit, feudalii și stăînii de sclavi condamnă comunismul. Atunci cînd o persoană, muncește pe moșia, domeniul, fabrica, atelierul sau firma particulară a altei persoane  private, or cum ai lua-o, tot sclavie dă! Azi România nu mai e socialistă! Nu!  E sclavagistă!!!  Revenirea la sistemul caitalist, care nu-i altceva decît un feudalism perfid și ferchezuit precum o fîrfă de pe centură, mîndră pe dinafară dar infectă pe dinăuntru; se cheamă: rinvoluție!
Experimentat (3.3k puncte)
2 0
@ Nelu: Mai ceva ca in cursurile de 'socialism stiintific', pe care le-am absolvit. Si milioanele de victime ale comunismului?!! Mai citeste despre milioanele de oameni ucisi din ordinul lui Stalin, cel mai mare criminal de pe Terra, din toate timpurile. Parca apologia dictaturii este interzisa in Romania, inclusiv de Constitutia Romaniei. Vezi la link-ul de mai jos cum ordona Ceausescu uciderea taranilor ce nu voiau sa renunte la pamantul lor, mostenit din strabuni.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Ceau%C8%99escu
Am raportat raspunsul.
0 0
„Milioanele de victime ale comunismului?!!” într-o perioadă cînd poulația României a „scăzut” de la 16 milioane la 23. E condamnabil că Ceaușescu a împușcat țărani, care sau împotrivit colectivizării. Da,  s-au făcut și atunci multe nelegiuiri de către mulți nemernici, dar s-a făcut industrializarea României, s-a făcut mii de fabrici și milioane de apartamente, s-a făcut platforme de foraj marin, iar acuma?????? -la americani! S-au făcut :tractoare, locomotive, vagoane pe care azi le vinde... La proces la acuzat de subminare a economiei naționale, și asta după ce a reușit de am returnat o datorie de 12 miliarde de dolari; acuma cum e economia națională? Praf și pulbere! Jigodiile de după tămbălău au reușit de au readus urmașii grofilor maghiari să fie stăpîni peste noii iogagi din satele Transilvaniei -Realitatea TV: „Jocuri de putere”.
2 0
Invata sa respecti valorile libertatii si democratiei, ce nu sunt identice cu cele promovate intotdeauna de actuala clasa politica din Romania. Inceteaza sa faci apologia dictaturii comuniste. Au suferit prea multi oameni, in temnitele comuniste, ca noi se ne batem joc de memoria lor. Poate ai uitat: paine cu ratia, stat in intuneric, stat la cozi pentru un iart etc. Tu ai creierul spalat si cu tine nu se poate discuta. Comunistii, in opinia mea, n-au platit deloc in Romania pentru raul facut acestei tari. Comunistii, tovarasul Nelu, au contribuit din plin la furtul, de catre rusi, al Basarabiei, nordului Bucovinei, tinutului Hertei, acestia fiind scosi in afara legii tocmai pentru ca voiau dezmembrarea Romaniei. Comunismul nu este numai cel al lui Ceasca, ci si cel care a distrus mii de destine in anii '40, '50, '60 ai secolului trecut. Chiar nu ai nici un pic de respect pentru suferinta elitelor romanesti masacrate de bolsevicii adusi de rusi in Romania?!
0 0
Daaa, valorile libertății și democrației promovate de actuala clasă  politică din Romînia sînt hoția, fraiereala, baroniada și sclavia? Sau, poate că sînt: trădarea de țară și aducerea societății românești în epoca feudală! Că moguli, grofi, clanuri și iobagi avem! Ba mai avem și tuciurii cu regi în frunte.
0 0
Membrii Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România:

Preşedinte: Vladimir Tismăneanu

Membri: Sorin Alexandrescu, Mihnea Berindei, Constantin Ticu Dumitrescu, Radu Filipescu, Virgil Ierunca, Sorin Ilieşiu, Gail Kligman, Monica Lovinescu, Nicolae Manolescu, Marius Oprea, H.-R. Patapievici, Dragoş Petrescu, Andrei Pippidi, Romulus Rusan, Levente Salat, Stelian Tănase, Cristian Vasile, Alexandru Zub.

Experţi : Hannelore Baier, Ioana Boca, Stefano Bottoni, Ruxandra Cesereanu, Radu Chiriţă, Adrian Cioflâncă, Dorin Dobrincu, Robert Fürtos, Armand Goşu, Constantin Iordachi, Maria Mureşan, Germina Nagâţ, Eugen Negrici, Novák CsabaZoltán, Olti Agoston, Cristina Petrescu, Anca Şincan, Virgiliu Ţârău, Cristian Vasile, Smaranda Vultur.
La redactarea Raportului au mai colaborat: Gheorghe Boldur-Lăţescu, Igor Caşu, AdrianaFleancu (corectură), Mihaela Ghimici (traducere), L
ázok Klára, Shlomo Leibovici-Laiş, László Márton, Nagy Mihály Zoltán, Cristina Spătărelu (secretariat tehnic), Ioan Stanomir, Cătălin Augustin Stoica, Marian Zăloagă.

http://www.presidency.ro/static/ordine/RAPORT_FINAL_CPADCR.pdf
1 plus 0 minusuri
Concluziile Raportului final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (I)

Necesitatea analizei, repudierii şi condamnării regimului comunist.

Pe baza examinării a mii şi mii de pagini de documente, luând în consideraţie existenţa unei imense literaturi analitice şi de mărturii care probează natura antipatriotică a dictaturii comuniste, putem afirma că regimul comunist din România (1945-1989) a fost nelegitim şi criminal1. A sosit aşadar momentul să evaluăm natura şi moştenirile regimului comunist. Acest lucru este cu atât mai important cu cât există tentaţia simultană de a idealiza perioada lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, uitându-se faptul că aceasta a fost de fapt baza pe care s-a edificat dictatura lui Nicolae Ceauşescu, şi, pe de altă parte, tendinţa de a scuza ororile epocii Ceauşescu în numele pretinsului ataşament faţă de valorile naţionale. Simplu spus, regimul comunist din România, un sistem totalitar de la înfiinţare şi până la prăbuşire, a fost unul bazat pe încălcarea constantă a drepturilor omului, pe supremaţia unei ideologii ostile societăţii deschise, pe monopolul puterii exercitat de un grup restrâns de indivizi, pe represiune, intimidare şi corupţie. Trebuie accentuat astfel faptul că Republica Populară Română, înfiinţată prin dictat, ori mai exact spus, prin lovitură de stat, a simbolizat o triplă impostură: nu a fost nici republică (în sensul autentic al acestui concept), nici populară şi, în mod cert, nici românească. Acelaşi lucru trebuie spus despre perioada Ceauşescu, în care retorica suveranităţii naţionale a fost mai presus de orice un alibi pentru perpetuarea dictaturii prin manipularea sentimentelor populaţiei. Pe parcursul perioadei comuniste, România a suferit consecinţele aplicării inflexibile a dogmelor leniniste: industrializarea forţată, întemeiată pe un model vetust de creştere economică care favoriza industria grea în detrimentul industriilor producătoare de bunuri de consum; lichidarea proprietăţii private deopotrivă în zonele urbane şi rurale, asociată cu politica violentă şi brutală de colectivizare a agriculturii; nimicirea valorilor tradiţionale în numele unei false modernizări sociale şi economice; controlul metodic şi mereu mai pervers asupra spaţiului social şi al vieţii intime a cetăţenilor (mai ales prin politica natalistă a dictaturii lui N. Ceauşescu). Sfera privată a fost astfel aproape complet anexată de către tentacularul partid/stat totalitar. Ca şi în URSS, viaţa cotidiană în socialismul de stat era invadată de elemente propagandistice şi de control dictate de partid.

Reluăm, în cadrul acestui capitol, de o manieră sintetică, cu mici adăugiri şi modificări, principalele capete de acuzare împotriva regimului comunist formulate în Raportul pentru condamnarea regimului politic comunist ca nelegitim şi criminal propus Preşedintelui României, Traian Băsescu, de Sorin Ilieşiu în octombrie 2005, text actulizat în ianuarie 2006. (Supliment, „Revista 22”, nr. 188, 21 martie 2006). Textul reprezintă în cea mai mare parte un rezumat concis al materialului documentar elaborat vreme de peste 12 ani de către Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului din cadrul Fundaţiei Academia Civică/Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei.

Regimul comunist din România nu a cunoscut de fapt o veritabilă de radicalizare. Pentru aceşti oameni, stalinismul ţinea de ordinea veşniciei3. De la instaurarea sa prin dictat regimul comunist a urmărit distrugerea statului de drept, a pluralismului, a economiei de piaţă şi a libertăţii spiritului. Ascultând orbeşte ordinele Kremlinului, prima generaţie de comunişti români aflaţi la putere şi, în primul rând, Gheorghiu-Dej, Ana Pauker, Vasile Luca, Teohari Georgescu, Gheorghe Apostol, Iosif Chişinevschi, Alexandru Moghioroş, Petre Borilă, Alexandru Drăghici, Ion Gheorghe Maurer, Emil Bodnăraş, Chivu Stoica, Miron Constantinescu, Leonte Răutu, Dumitru Coliu şi Leontin Sălăjan au impus un sistem întemeiat pe teroare şi represiune universalizată. Toate instituţiile statului totalitar au fost create în timpul epocii Dej. Nicolae Ceauşescu şi grupul de aparatcici care l-a susţinut le-a perfecţionat şi le-a dus la cele mai dezastruoase consecinţe. În contrast cu diversele tendinţe revizioniste şi cu miturile epocii Ceauşescu, Comisia Prezidenţială susţine că a existat o continuitate între perioada Dej şi perioada Ceauşescu.

Gheorghiu-Dej şi acoliţii săi au respins de stalinizarea iniţiată de Nikita Hruşciov şi au exploatat sentimentele antisovietice ale populaţiei pentru a-şi clădi o bază de putere. Acest lucru îl recunoaşte chiar şi un fost ideolog comunist precum Ion Iliescu. Nu s-a produs de fapt în România o de totalitarizare a dictaturii în sensul transformării ei într-un regim mai tolerant şi al scăderii impactului ideologiei asupra întregii societaţi. Dimpotrivă, după o scurtă şi precară liberalizare, Nicolae Ceauşescu, venit la putere în martie 1965, a reluat la puţin timp după aceea vechile fixaţii staliniste. Pentru Ceauşescu, creşterea rolului conducător al PCR apărea drept o „necesitate obiectivă”. Constituţia adoptată în 1965 proclama cu vigoare faptul că PCR era forţa politică conducătoare în România socialistă. Istoria ţării era rescrisă astfel încât să prezinte partidul comunist drept continuatorul tradiţiei de luptă pentru independenţa naţională. Perioada cominternistă era menţionată, însă întotdeauna cu scopul de a o contrasta cu ceea ce propaganda glorifica sub numele de „Epoca de aur - epoca Ceauşescu”. Astfel s-a configurat mitologia „obsedantului deceniu” menită să contrapună perioada Gheorghiu-Dej (cel de până la ruptura cu Kremlinul) celei de presupusă renaştere naţională asociată cu numele lui N. Ceauşescu. Cultul personalităţii conducătorului suprem a devenit, mai ales după 1968, fundamentul ideologic al sistemului. Ceauşescu era prezentat drept călăuză vizionară, erou între eroii neamului, fiinţa providenţială, personalitate de vârf a vieţii internaţionale, demiurg, arhitect, strateg de geniu şi câte altele. La rândul ei, Elena Ceauşescu, o persoană cu slabe înzestrări intelectuale, însă animată de o ambiţie nemăsurată, a devenit şi ea subiectul unui deşănţat cult4. S-au întrecut în această privinţă barzii oficiali ai ceauşismului, poeţii de curte Adrian Păunescu şi Corneliu Vadim Tudor.

Restul la link-ul de mai jos.

http://asapteadimensiune.ro/concluziile-raportului-final-al-comisiei-prezidentiale-pentru-analiza-dictaturii-comuniste-din-romania-i.html
Junior (1.3k puncte)
0 0
Ceaușescu s-a opus stăpînului de la răsărit! Ăștia se opun stăpînilor de la apus? Nu! Ăștia se prostituează în fața oligarhilor occidentului, precum o „damă” de pe centură în fața unui șofer de tir. La Ceaușescu a fost cultul, demențial, al personalității; la ăștia:-cultul hoției, escrocheriei și dezintegrării națiunii. Cu ce și de unde vor returna, nu 12 miliarde de dolari, ci 100 miliarde de euro? Vor vinde Ardealul la austrieci ca să poată renaște imperiul Austro-Ungar?!! Auzi tu, tupeu: să condamne socialismul din, din Casa Poporului, tupeu nu glumă. Sînt de acord că a fost un regim odios și nu prea; dar cînd mă uit la hidoșiii de azi, odioșii mi-se par niște ingeri.
0 0
Apropo!  Eu nu am fost membru de partid și nici măcar utecist. Am lucrat doi ani ca electrician, după care m-am și mă ocup de apicultură și pînă nu demult și de reparații radio-tv.
0 1
În România socialistă erau mai mulți proprietari de case decît în America capitalistă unde 2 - 3% din locuitori dețin peste 80% din capital; o țară de chiriași.
1 0
'Hidosii' de azi sunt tot comunisti de-a lui Ceasca. Ilici Iliescu, cel care a fost aproape 12 ani presedintele Romaniei, a facut parte din nomenclatura comunista. Restul e cancan. Ce-a facut Ceasca pentru recuperarea Basarabiei si a tezaurulu de la rusi, daca tot s-a 'opus'? ZERO, NIMIC. Hai, las-o!
0 0
Dar cine a avut „strălucita” ideie de a trimite tezaurul la ruși? Am zis că pe vremea comuniștilor sau făcut unele atrocități, inutile și inumane, dar ce se întîmplă azi cînd însăși ființa națională e pe muchie de cuțit, și că demnitatea națională e luată în batjocură, și cînd clicile de la conducere ne-au adus în stadiu de sclavie
0 0
Partidul Comunist Român și acoliții acestuia au omorât, prin organele de represiune ale sistemului, potrivit lui Vladimir Tismăneanu, peste 500.000 de oameni nevinovați.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Victime_ale_regimului_comunist_din_Rom%C3%A2nia
0 0
7% din populația României? Și la procesul ceaușeștilor erau 60000 de morți. Nuuu!
...