Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 0 minusuri
654 vizualizari
La scara istorica statele s-ar putea sa fie un accident, generat de evolutia ligvistica diferita si de costruirea de multe ori artificiala a unui "specific national"(vezi cazul SUA, Canada etc.). Odata cu Internetul, lumea este interconectata (in parte, deocamdata). Engleza pare a avea destinul limbii care sa permita comunicarea la nivel global, iar lipsa unei limbi comune reprezinta, probabil, cel mai important obstacol impotriva unei aplatizari importante a diferentelor resimtite intre popoare. Forta de munca deja nu mai tine cont de frontiere. Si argumentele pot continua. Deci, ce credeti? Vor disparea statele-natiune? Daca da, in cat timp? 100 de ani? 500? 1000? Cum vedeti acest proces?
Senior (11.9k puncte) in categoria Cultura Generala
0 0
Este in curs de desfasurare primul experiment de acest fel la scara continentala: UE. Cred ca in decursul vietilor noastre ne vom lamuri daca in conditiile unor decalaje nu foarte mari intre tarile membre (raportat la nivel planetar, prin comparatie cu ce se intampla prin Africa, de pilda), cateva zeci de tari vor putea sa puna in practica setul de legi si reguli economice pe care le-au conceput, si asta intr-o maniera care sa reziste testului timpului.

De vor reusi, ceea ce nu e deloc sigur, pentru urmatorul pas, trecerea la nivel planetar, cred ca umanitatea va avea nevoie de cateva sute bune de ani, de isi va propune asta vreodata...

Primul pas necesar ar fi obtinerea unei independente de resursele energetice epuizabile prin tehnologii inca in stadiu de proiect. Daca vom obtine energie prin fuziune, probabil ca vom avea nevoie,ca civilizatie planetara, de cateva zeci de ani, poate chiar de un ordin de marime in plus, pentru a o pune la dispozitia intregii lumi (nu vad de ce statele puternice ar duce prea curand o asa tehnologie in lumea a treia, dar poate gasiti voi niste motive).

Macar sa prindem noi punerea in functiune a primei centrale bazate pe fuziune nucleara, si apoi sa ne mai gandim la alte progrese...

Trecand putin in sfera exceptionalului, ma gandesc ca o schimbare majora de paradigma ar putea avea loc in urma unui eveniment epocal, dar foarte putin probabil (spre zero), cum ar fi de pilda contactul cu o civilizatie extraterestrea ori un razboi global devastator. Un asemenea eveniment ar putea schimba lumea din temelii, ca raportare la resurse materiale, putere, etc..

Cele de mai sus sunt scrise in ideea ca imaginam progresul umanitatii catre o societate echitabila la nivel global. Daca gandim planeta ca o salba de colonii care vor avea in comun o limba si o libertate de miscare si a schimburilor comerciale la nivel global, asa ceva pare mai simplu de atins. O planeta care sa evolueze si sa se civilizeze in mod uniform insa, e un deziderat pe care il vad foarte greu de atins in conditiile actuale...

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri
Este foarte posibil să dispară ca unităţi administrative, dar nu cred că se vor separa vreodată lingvistic în totalitate. Cred că va fi vorba mai degrabă de o federalizare a lumii, adică vor exista un set de legi universale, valabile peste tot, un fel de Constituţie universală, o limbă universală, iar apoi, pe plan local, se vor personaliza unele situaţii, vor exista unele diferenţe de abordare a acelor legi universale, o variaţiune pe aceleaşi teme.

Nu ştiu când va fi, din păcate nu cred că o să apuc eu aşa ceva, dar ideea asta sună extrem de bine! Cu cât mai repede cu atât mai bine, estimez că undeva în 1-200 de ani se va întâmpla.
Experimentat (3.1k puncte)
0 0
Eu exact asta cred, ca statele vor disparea ca unitati administrative. Si cred ca o limba universala va fi baza acestei unificari. Probabil ca una din consecintele majore va fi disparitia razboaielor clasice.
Probabil ca in vreo 300 de ani se va ajunge acolo. Desigur, o estimare pur subiectiva
...