Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 1 minus
2.2k vizualizari
Din tot ce am citit si eu ,am inteles ca in urma big bangului, universul ar fi avut  diferite dimensiuni limitate,cum ar fi:dimensiunea unei portocale la cateva fractiuni de secunda dupa nastere,apoi de dimensiunea sistemului solar dupa alta perioada de timp, in zilele noastre avand o dimensiune enorma(nu stiu cat) dar limitata. Din geometria pe care o stiu eu, o linie dreapta merge la infinit  in cele doua sensuri, numai daca  o  curbezi e posibil sa ai alt rezultat.Deci din geometrie rezulta clar ca spatiu este infinit.Am facut aceste afirmatii deoarece, ca universul sa aiba dimensiune limitata, si sa nu fie spatiu  dincolo de dimensiunile lui,pare sa fie un nonsens.Daca eu am o linie dreapta, sa zicem dreapta care include diametrul  acelei "portocale"  atunci ea se frange( se curbeaza), astfel incat sa nu depaseasca limita universului?Eu in mintea mea ingusta , daca tin o portocala in mana nu mi-o pot imagina decat inconjurata de spatiu,  chiar daca portocala e inconjurata de un zid  ma intreb cat de gros, deci tot la spatiu ma gandesc si asa mai departe.Si inca ceva,  daca universul a fost limitat  intotdeauna, ce reper s -a luat in considerare, de se considera  ca si-a marit dimensiunea, poate ca unitatea de masura(reperul) s-a micsorat.
Novice (302 puncte) in categoria Terra-Univers
0 0
"Deci din geometrie rezulta clar"? In geometria neeuclidiana nu mai este valabil Postulatul lui Euclid. In intervalul (0;1) sunt exact atatea numere cate sunt si in intervalul (1;∞).
0 0
Limită e doar în cunoașterea noastră despre univers.  Încă nu se cunoaște tot universul, totul despre univers și nu cred ca civilizații de extratereștri mai avansate cu mii, milioane sau miliarde de ani decît noi, șă aibă cunoștințe absolute despre univers.  E cît se poate de posibil și plauzibil ca ceia ce numim noi univers să fie doar o părticică minusculă dintr-un supraunivers.
0 0
Some infinities are bigger than other infinities.
0 0
Eu am vazut undeva ca si timpul ar  avea o particula elementara (cronon s-ar putea sa o fi numit-o),s-ar putea sa fie din s.f.nu stiu daca este recunoscuta de fizicieni ,dar daca ar exista o asemenea particula implicatia ar fi ca acea particula ar deveni unitatea indivizibila de masura a timpului, deci  unitatea de masura a timpului n-ar mai accepta subunitati la infinit.Cat despre spatiu, nu am auzit nicaieri despre o particula elementara a spatiului  si am mers pe ipoteza ca orice unitate de masura a spatiului se poate imparti la randul ei intr-o infinitate de subunitati.Si eu daca ma uit la cer, si cred despre el ca se intinde la infinit, spatiul din spatele unui deget ela fel de mare ca spatiul din spatele unei palme sau intreg universul mergand dupa aceiasi deductie.
0 0
mi-a placut.

insa ce va face sa credeti ca o data cu trecerea mileniilor omenirea a avansat sau ca va avansa in continuare?

grecii, egiptenii, sumerienii, incasii sau mayasi, nu vi se par mai inteligenti si mai cunoscatori decat noi?

de ce nu? pt ca nu aveau internet.

Pana in 2000  nici noi nu aveam internet. Dar ne consideram totusi deosebit de destepti .
0 1
Salut.Universul in oglinda deci finit s-au infinit?

9 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Evident, Universul are niste margini care sunt insa in continua modificare, expansiune, etc ...

Poate ca matematic Universul are marimea 0,(9): infinit, dar in acelasi finit caci nu va ajunge niciodata 1.

Intrebarea, asa cum a fost formulata, vrea sa lamureasca ce ar exista dincolo de Universul nostru, dincolo de marginile sale actuale. Ei bine, dincolo poate exista un alt Univers al carui spatiu il invadeaza universul nostru fiind unul mai tanar, cu mai multa energie.

Am auzit cateva dintre definitiile si teoriile despre Univers, dar de ce sa nu fim putin mai "open mind" referitor la aceasta problema ?
Experimentat (3.6k puncte)
1 plus 1 minus
Problema este infocata din start gresit, universul nu are afara...este totul inauntru. Explicatia larga ar umple cateva pagini si fara sa ai notiuni minime in domeniu, oricine si-ar cam bate gura de pomana ca nu ai intelege (fara cea mai mica intentie sa te jignesc)
Junior (661 puncte)
1 0
Imi aduce aminte ca cineva compara lumea stiintifica cu un ghetou: limbajul , conferintele si tratatele lor le inteleg doar ei, este ca si cand la o lupta cu tauri, toti spectatorii sunt toreadori profesionisti. Nu ar fi gresit sa spunem ca universitatile au sechestrat stiinta. Exista un contract al cetateanului cu statul, primul plateste impozit iar statul ii ofera servicii. Un cioban cu 1000 de oi contribuie cu taxe la bugetul educatiei dar nu primeste in schimb educatie, statul considera ca soarta si destinul lui este de a ramane prost.
0 0
am inteles unde bati dar nu ma refeream la asta. Pentru a explica natura universului se face uz de notiuni abstracte pe care daca nu ai antrenament....de imaginatie daca vrei sa-l numesti asa, nu le înțelegi. Nu ai ce sa raspunzi unei persoane care te intreaba in felul acesta, ca ajungi la marginea universului si ce o fi in partea cealaltă. Trebuie sa o iei cu inceputul si sa-i explici ca inainte de big-bang, nu era un punct sau o portocala, nu era nimic. Nu exista nici timpul macar. Chestiuni abstracte greu de digerat daca incerci sa te raportezi la sisteme de masura traditionale. Cu universul care nu are exterior ci doar interior cea mai buna analogie pe care o gasesc acum ar fi banda lui mobius care desi pare sa aiba doua fete are doar una. Ce chestie, nu?¿ Salut!
PS: sunt participant activ pe cateva foruri din strainatate si te asigur ca aceste chestiuni si multe altele se discuta mult mai pe larg, in zeci de pagini de comentarii uneori, unde nimeni nu raspunde pe ton superior sau cu ranchiuna. Daca ai dedus asta din ce am scris mai sus, imi cer scuze nu asta era intentia, cum am mai spus.
0 0
In lumea stiintifica  circula o teorie despre o pisica care este si moarta si vie in acelasi timp, dar ea iti apare ori vie ori moarta in momentul in care o descoperi.Daca poti s-o explici mai bine explic-o.Eu incerc doar sa inteleg, sper din tot sufletul sa nu fie niste nebuni pe acolo.
1 plus 0 minusuri
Salut.

Din pacate universul nu are margini!Se extinde in toate directiile si chiar accelereaza datorita energiei intunecate care deocamdata stim doar ca are proprietati antigravitationale!Pa.
Junior (936 puncte)
0 0
Rațional gîndind, mărimea unui spațiu presupune că are margini și că un spațiu ce se extinde, înseamnă, se presupune că marginile acelui spațiu  se extind. Un univers (spațiu) ce se extinde, înseamnă că are margini care se depărtează de centru, adică se extinde.
2 plusuri 0 minusuri
Nu exista nimic in exteriorul universului. Reformulez: exteriorul universului nu exista. Spatiul in sine s-a format in urma Big-Bangului (ca si timpul). Geometria este un exercitiu mental uman, un studiu abstract, nu are legatura cu structura universului. Insasi definitia de entitati infinite (dreapta care se intinde la infinit, plan care se intinde la infinit, punctul ca figura geometrica infinit de mica) o face inaplicabila in situatii reale fara definirea de constrangeri. Comportamentul unei drepte infinite in universul nostru depinde de forma lui, proprietate care nu e cunoscuta in totalitate. Exista forme ale lui care permit exemplul dat de tine.

Masura folosita pentru univers a fost si ramane anul lumina, adica distanta parcursa de lumina in vid dupa un an si este considerata a fi constanta in medii similare.
Novice (289 puncte)
0 0
Exista insa si teorii mai putin conventionale, care admit posibilitatea existentei a ceva care s-ar putea numi hyper-spatiu - dar nu in sensul din romanele si filmele SF - si in care Universurile (un numar imens si necunoscut) se nasc din fluctuatii sau atingeri a "ceva" numite brane (de la membrane), vin "pe lume" cu un set oarecare de legi, sau daca vreti "norme de functionare", si in fuctie de aceste legi, supravietuiesc mai mult sau mai putin intr-un fel de meta-timp, sau hyper-timp. Unele, eventual, ajung sa contina poate diverse tipuri de viata inteligenta, alcatuita din ceva atat de exotic incat  nu ar putea fi nici macar conceputa de mintea noastra. Termenii de spatiul nostru si hyper-spatiu , respectiv timp si hyper-timp, ilustreaza mai degraba neputinta omului de a concepe ceva atat de strain de existenta noastra si de cunoasterea noastra; creierul abia poate "palpa" acel necunoscut formuland o ipoteza ce incearca sa distinga incognoscibilul... folosind ceva ce stim deja, spatiul si timpul nostru familiare...si totusi necunoscute in natura lor intima...

Pentru universul nostru, geometriile propuse in ultimul timp sunt sferica si toroidala, ambele inchise in sine, adica fara o margine definita daca privesti din interior. Adica daca pornesti din punctul acesta si calatoresti mult, mult de tot, admitand ca universul ar fi stationar si nu s-ar dilata (ceea ce nu e cazul), ai ajunge din nou la punctul de plecare. E fireste posibil ca universul sa aiba o cu totul alta forma, dar noi nu putem vedea dincolo de bariera varstei universului, de cca 14 mld ani.
0 plusuri 0 minusuri
daca universul ar avea margini, nu ar mai fi univers.
Novice (164 puncte)
4 plusuri 0 minusuri

Răspunsul "oficial" la întrebare e că Universul nu are margini. Este infinit. Dacă te-ai plimba prin spaţiu, în "linie dreaptă", te-ai întoarce în punctul de plecare, după un timp (e o speculaţie, desigur, dar este făcută de fizicieni).

Desigur, suntem în plin absurd, pentru că pe de-o parte ştiinţa spune că Universul a pornit dintr-un punct infinit de dens, care apoi s-a extins până la dimensiunile de astăzi - creând împresia că avem de-a face cu un fel de balon care se auto-umflă.

Se poate calcula cu o oarecare aproximaţie şi cât de întins este Universul astăzi. Se consideră totuşi că este infinit - deşi această noţiune nu poate fi înţeleasă logic, în sensul că mintea omenească operează cu "chestii" finite.

Pentru că întrebarea este fără răspuns ferm - apar tot felul de teorii care vorbesc despre Universul hologramă, Universul ca program de computer, multivers etc.

Senior (11.9k puncte)
0 0
daca el e in continua expansiune atunci inseamna ca n-a mai explodat vreodata pana acum, adica nu s-a mai restrans in acea bila care a fost pana in big bang si atunci intervin 2 probleme, de ce a fost(s-a format) acea bila? de ce a explodat...?
1 plus 0 minusuri
Spatiul se extinde in timp;  timpul e un mare zid in a observa limita spatiului.
Experimentat (1.7k puncte)
1 plus 1 minus
Probabil aceasta intreabre e una dintre cele mai grele si de asemenea care iti pune la incercare imaginatia.Dupa cum bine stiti,o intrebare da nastere la altele,cum ar fi: ce a ramas in ''locul'' unde sa petrecut in trecut explozia ''big bang''?,de ce a explodat atunci si nu acum?ce era inainte de big bang?Iar cea mai grea intrebare :Cum poate aparea ''ceva'' dintr-un nimic absolut ??.

Ca raspuns la intrebarea de mai sus...Nu cred ca avem noi, ca specie pe Terra ,informatiile suficiente pentru a raspunde pertinent si cat mai aproape de adevar,la aceste tipuri de intrebari !!cu atat mai mult,noi care obisnuim sa ne mintim,sa ne manipulam si sa ascundem informatii unii fata  de altii.

Pe de alta parte,e posibil dupa parerea mea,sa raspundem la o intrebare printr-o alta intrebare... Ex.: Intrebarea: Exista Dumnezeu? raspuns:Cum au evoluat atat de multe lucruri in univers f. bine puse la punct si ''gandite''?etc...e mai mult filozofie cand se discuta despre subiecte de genu,caci suntem lipsiti de dovezi si experimente concrete(noi cei multi care ne informam de pe net)
Novice (106 puncte)
1 0
"Inainte" de big-bang nu exista nimic.Pentru a intelege, mai usor, aceasta , trebuie citat Eminescu, da Eminescu , si citatul ar fi:"Noi nu avem nici timp, nici loc si nu cunoastem moarte" sau "Scrisoarea I"  ...dar deodat'un punct se misca, Cel dintai si singur, iata-l, Cum din haos face muma iara, el, devine tatal.Punctu'acesta de-ntuneric, mult mai slab ca boaba spumii, e stapanul fara margini, peste marginile lumii.

Si ,revenind la "nasterea" universului.S-a petrecut o explozie atemporala care a creat SPATIUL si TIMPUL, ca pe langa acestea a mai creat si materia, vorba unor cantareti de hip-hop, "bonus frate!"

Atat ma pricep, sa explic, atat explic, restul, scrie in cartile de fizica din liceu
0 plusuri 2 minusuri
Afirmatia ca spatiul si timpul s-au nascut odata cu universul e o exprimare metaforica:spatiul si timpul sunt notiuni abstracte,nu au nevoie de ceva concret ca sa "existe" .Spatiul si universul sunt doua notiuni diferite.Universul este finit si in timp ,pt ca are o varsta estimata la14 miliarde de ani,si in spatiu ,avand un diametru de cca 14 miliarde de ani-lumina,cel putin atat de departe pot vedea telescoapele,un an-lumina =10mii de miliarde de km.

Spatiul insa e infinit:nu putem demonstra ca e infinit,dar il consideram infinit prin definitie:daca nu l-am considera infinit,nu l-am mai numi spatiu:l-am numi volum.Iar universul e doar un volum din acest spatiu,un volum foarte mare dar finit:oricat ar fi de mare universul,pt ca este finit,in comparatie cu universul,el este,practic,infinit de mic.Ceea ce inseamna ca in spatiu este loc suficient pt mai multe universuri :e loc pt o infinitate de universuri .Din moment ce universul se dilata ,nu e logic ca e totusi finit?Dincolo de marginile actuale ale universului este spatiu vid.Sau,poate,"vid".
Novice (290 puncte)
0 0
Deocamdata universul este in expansiune,ca sa fie in expansiune are nevoie de spatiu,deci universul va avea margini doar in clipa in care expansiunea se va opri si va incepe regresul,adica cand universul va atinge apogeul,doar atunci vor exista margini.
...